Uit Byte Kennisbank
(Doorverwezen vanaf Byte Performance Unit)

Bij Byte hebben we het vaak over BPU en dan bedoelen we eigenlijk gewoon CPU, ofwel processorkracht! Byte Performance Unit is de grootheid die processorcapaciteit (CPU) uitdrukt. BPU is afhankelijk van de bezoekersaantallen, de efficiëntie van de site en het bezoek door zoekmachines.

BPU staat voor Byte Performance Unit en meet het verbruik van de servercapaciteit op onze gedeelde servers per domein (hostingpakket). Om klanten op gedeelde servers eerlijk gebruik te laten maken van de beperkte hoeveelheid technische resources, meet Byte een aantal BPU's per website.

Inhoud

Wat is BPU?

Om klanten op gedeelde servers eerlijk gebruik te laten maken van de beperkte hoeveelheid technische resources, meet Byte een aantal aspecten per website. Bekend en veelgebruikt zijn webruimte en traffic. Maar deze eigenschappen zeggen vrijwel niets over de efficiëntie en dus snelheid van de website.

Byte meet daarom ook op gebruik van de processoren (CPU), uitgedrukt in BPU (Byte Performance Units). Op alle gedeelde platformen is het nodig om het gebruik van verschillende klanten in de gaten te houden. Klanten die veel meer gebruiken dan afgesproken gebruiken de resources van andere klanten en dat willen we voorkomen!

Bij Byte's reguliere 'Clusterhosting (Business, Premium, Byte Managed Cluster Units) is BPU bedoeld om de sites eerlijk af te rekenen op gebruik. De clusters zijn schaalbaar, dus meer BPU gebruik van de ene klant zit de andere klant niet direct in de weg.

Ook bij Magento Pro en Basic pakketten hanteren we BPU om de gedeelde resources zo eerlijk mogelijk te verdelen. Magento websites zijn vrij zwaar en hebben daarom ook meer BPU nodig dan andere CMS'en. Het is belangrijk dat elk shop de juiste hoeveelheid BPU's tot z'n beschikking heeft, en dat doen we bij deze pakketten door deze indien nodig uit te breiden met Building Blocks à 1000 BPU. Dit doen wij bij de Magento Pro en Basic pakketten automatisch, daar heeft u dus geen omkijken naar.

Bij Magento Dedicated Hosting staat de webserver (applicatieserver, Magento server) ter beschikking aan slechts één klant en hoeven resources dus niet gedeeld te worden. De databases daarentegen zijn wel gedeeld en daar berekenen we ook BPU over. Database BPU staat overigens wel los van de 'web BPU'.

Hoe BPU wordt berekend

De belangrijkste resource van een webserver of een databaseserver is het gebruik van de processorkracht van de server. Dit wordt over het algemeen gemeten in CPU seconden. Dit is de hoeveelheid seconden die nodig is voor de webserver om een bepaalde site voor de bezoeker op te halen en in elkaar te zetten.

Als een CPU bijvoorbeeld 1 miljard bewerkingen per seconde kan doen (1 Ghz) en je site heeft 1 miljard bewerkingen nodig, dan zal Byte meten dat je 1 CPU seconden hebt verbruikt.

Als laatste bepalen we hoeveel BPU je website gebruikt. Dat weten we doordat we precies weten hoeveel werk de CPU van een server nodig heeft gehad voor elk van je hits. We delen dan het aantal CPU seconden door het aantal CPU seconden per BPU op die server. Dit is het aantal BPU dat je verzoek heeft gekost.

Hoeveel CPU seconden in één BPU zit is afhankelijk van de server

Overzicht BPU verbruik

Op het Service Panel wordt een overzicht bijgehouden met je dagelijkse gebruik. Dit overzicht wordt elke vijf minuten bijgewerkt. Dit overzicht kun je vinden onder het tabblad Analyse en dan de optie BPU-verbruik. In het overzicht zie je het verbruik van de afgelopen 30 dagen.

Voor het weergeven van het BPU verbruik maken wij gebruik van Graphite. Graphite maakt het makkelijk om capaciteits- en performanceproblemen te analyseren en te voorkomen. Daarnaast kunnen we hiermee direct zien of een toegepaste optimalisatie van een klant de performance ook daadwerkelijk doet verbeteren. Meer informatie over Graphite kun je vinden op ons blog: Graphite, een nieuw meetsysteem

In het overzicht op je Service Panel kun je zien dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de BPU van de webruimte (Web BPU) en van de webservers (Database BPU). De grafieken bestaan uit diverse punten. Je kunt met je muis op een punt staan om de precieze waarde per dag te kunnen aflezen.

Onder het tabblad Web BPU staan de grafieken:

 • Web BPU verbruik
 • Web traffic verbruik
 • Web disk IO verbruik


Onder het tabblad Database BPU staan de grafieken:

 • Database BPU verbruik
 • Database traffic verbruik
 • Database rows updated
 • Database rows read


Hoeveel BPU is opgenomen in je pakket, verschilt per pakket. Bekijk hoeveel BPU er bij je pakket is inbegrepen op onze website in de productmatrix:

Specificaties Clusterhosting

Specificaties Magento hosting.
Let op: bij Magento Pro en Basic breiden we de pakketten indien nodig uit met Building Blocks.

Wat beïnvloedt het BPU verbruik?

 1. De template. Een geoptimaliseerde template is veel efficiënter dan een aan elkaar geplakte. Denk bijvoorbeeld ook aan de grootte van bestanden zoals afbeeldingen.
 2. De modules. Let erg op met niet gebruikte, maar wel ingeladen modules. Let erg op met slecht geprogrammeerde modules.
 3. De codebase. Verschillende Magento versies verbruiken meer of minder resources.
 4. De optimalisatie-instellingen. Zeker caching helpt veel (Magento Smart Cache), maar ook de andere zaken die we noemen in de Magento Monitor op het Service Panel.
 5. Magento Multi-store. Zie onder.


Wat beïnvloedt het aantal opgevraagde pagina’s? Dit zijn hoofdzakelijk:

 1. Bezoek door web crawlers. Hoe je dit kunt managen, lees je in het artikel BPU besparen op zoekmachines.
 2. Het aantal bezoekers. Hoe populairder je site, des te meer mensen naar je website gaan. Hierdoor neemt het aantal opgevraagd pagina’s toe.
 3. Navigatie op de site en hoe deze is ingericht. Kost het mensen 50 kliks om iets te kopen, of maar 5?

BPU verbruik verminderen

Kleine en tijdelijke overschrijdingen horen bij normaal gebruik van een website. Maar grote pieken en structurele overschrijdingen geven aan dat een website uit zijn jasje is gegroeid. Heb je een Personal of Business hosting pakket, dan ontvang je een bericht van onze supportafdeling op het moment dat je teveel BPU verbruikt voor je webruimte en je database.
Heb je een Magento Basic of Magento Pro pakket, dan zorgen wij er automatisch voor dat je de volgende maand genoeg BPU tot je beschikking hebt.

Er zijn twee mogelijkheden om het verbruik van teveel BPU op te lossen. Heb je een Personal of Business hostingpakket, dan kun je je pakket upgraden naar een groter hostingpakket, maar soms is dit niet direct nodig omdat het hoge verbruik niet door alleen een hoog aantal bezoekers komt. Kijk daarom eerst of je je verbruik kan verminderen door middel van bijvoorbeeld het optimaliseren van je website of zoekmachinebezoeken verminderen. In onze kennisbank en op het internet zijn tips te vinden voor de optimalisatie van je website en het terugdringen van BPU verbruik.

Veelgebruikte pagina's met tips en tricks zijn:

Magento Multi-store en BPU

De databasestructuur van Magento is niet altijd even handig ingericht. Voor klanten die gebruik maken van de functionaliteit van Magento om een zogenaamde Multi-store (oftewel, een webwinkel met meerdere storefronts) in te richten geldt dat zij rekening moeten houden met een aanzienlijke toename in BPU. Bij een Multi-store inrichting zorgt deze databasestructuur er namelijk voor dat het aantal databaseregels in de database bij elk nieuw storefront kan verdubbelen!

In het algemeen kan gesteld worden: Aantal databaseregels = Producten x Categorieën x Storefronts x Views x Talen. Als gevolg hiervan neemt het aantal gebruikte BPU’s toe. Wees je hiervan bewust bij het inrichten van een Multi-Store omgeving.

 • Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 feb 2014 om 11:44.
 • Deze pagina is 59.870 keer bekeken.