MUG logo

MUG OTAP

Afgelopen dinsdag zat het kantoor van Byte en SupportDesk weer vol met Magento fanaten tijdens een Magento User Group. Deze keer was de zaal grotendeels gevuld met rasechte techneuten omdat het onderwerp ging over het opzetten van een eigen ontwikkelomgeving (OTAP). Idealiter zou iedere webshopdeveloper hier mee moeten werken. Maar zo simpel als het lijkt is dat nog niet…

Hypernode & OTAP

OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie. Vier fases waar een aanpassing in je webshop doorheen zou moeten gaan. Op dit moment is er nog geen enkele hoster die dit aanbiedt aan haar klanten. Wél is Byte hier hard voor aan het werk, en heeft ze in ieder geval al een beta-OAP (zonder T) straat voor Hypernode ontwikkeld. Precies met deze reden kwam Allard Hoeve van Byte een demonstratie geven over deze nieuwe ontwikkeling. Want met wie kan je nou beter sparren over zo’n ontwikkelomgeving, als de mensen die er straks daadwerkelijk mee kunnen gaan werken? Na de demonstratie van Allard kwam er een discussie los over handige functionaliteiten die toegevoegd zouden kunnen worden. De meeste suggesties leek haalbaar, en er werd druk meegeschreven zodat geen enkel idee verloren zou gaan.

Genmato Configuration Versioning

Na een korte pauze en de nodige biertjes en chipszakken die werden opengetrokken kwam de extensie van Vladimir Kerkhoff aan bod. Zijn extensie Genmato biedt een oplossing voor aanpassingen die gedaan worden bínnen Magento, zoals aanpassingen aan pagina’s en designs. Vladimir demonstreerde dat door het gebruik van zijn extensie je een overzicht krijgt van alle wijzigingen die zijn gedaan, en die je dan vervolgens kan accepteren, terugdraaien of archiveren. Zo raak je geen enkele aanpassing kwijt binnen je installatie.

Magento User Group - OTAP

De MUG over OTAP in de nieuwe vergaderzaal van Byte!

MageFlow

Tot slot kregen we nog een demonstratie van MageFlow. Omdat MageFlow de dagen voor de Magento User Group steeds een foutmelding gaf bij het inloggen hadden we ons erbij neergelegd dat een demonstratie niet zou lukken. Tot ons geluk was deze foutmelding precies na de start van de avond verholpen en kon Jan Lukkien met zijn MageFlow account een korte demonstratie geven. MageFlow Versioning kwam dicht in de buurt van de extensie van Vladimir. Het is geschikt voor de aanpassingen binnen Magento. Bij iedere aanpassing die wordt gedaan, zoals in een product of pagina worden er “change items” aangemaakt. Hierdoor houdt je ten alle tijden het overzicht van je data aanpassingen, en met push en pull requests zet je deze aanpassingen live of gooi je ze weg.

Magento 2.0

Naast interessante OTAP oplossingen waren er nog een aantal belangrijke mededelingen uit Magento-land. Ray was de voorgaande week naar Magento Swiss geweest, een grote Magento bijeenkomst in Zwitserland, en had daar een aantal leuke nieuwtjes op gedaan. Bijvoorbeeld dat de release Magento 2.0 nu écht op de planning staat. December zal in het teken staan van de beta versie, waarop ze verwachten in het najaar van 2015 een stable versie te kunnen uitbrengen. Ook werd er aandacht geschonken aan het Magento Snow Camp dat van 11 t/m 14 januari in Kaprun wordt gehouden.

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken