In 2010 zijn we uit ons kantoorpand op het Rokin gegroeid en inmiddels groeien we ook uit de ruimte in het datacentrum!

Hoog tijd dus om te verhuizen! Geen zorgen! XS4ALL blijft onze provider, ze hebben de afgelopen jaren bewezen dat we op hen kunnen vertrouwen. Op dit moment nemen we een groot deel van de 1ste verdieping in beslag. Zoveel, dat voor zowel Byte als XS4ALL de rek eruit is.

8ste verdieping

Lege ruimte datacentrum

Lege ruimte

En dus kregen Erik, Allard en ik vorig jaar mei een rondleiding op ‘de 8ste verdieping’. Op dat moment een lege ruimte.  Inmiddels zijn de contracten getekend, staan er 30 kasten, apparatuur én zijn we bijna klaar om productie te gaan draaien in deze nieuwe ruimte.

Waar we nu een gedeelde ruimte hebben met vele andere klanten van XS4ALL, is de nieuwe ruimte (voorlopig) exclusief voor Byte. Met ‘maar’ 54 racks, blijft er weinig ruimte over voor andere klanten: Byte heeft er 30 gereserveerd!

De verhuizing

Er zijn een aantal scenario’s hoe een verhuizing uitgevoerd kan worden.

 1. Schaduw omgeving bouwen op de nieuwe locatie en op moment U omschakelen
 2. Core onderdelen op de nieuwe locatie opbouwen en gaandeweg (gefaseerd) verhuizen
 3. Op moment U de volledige omgeving (fysiek) verhuizen

Het zal geen verrassing zijn dat scenario 1 een bak met geld kost, scenario 2 duur is, maar flexibel en scenario 3 voor minimaal 8 uur downtime zorgt (afgezien van de logistieke uitdaging).

2 Cisco 6509’s

Aangezien we toch een nieuw corenetwerk wilden opbouwen om technische redenen (los van de verhuizing) en we te maken hebben met een constante groei hebben we gekozen voor scenario 2. Extra voordeel, er is al ervaring aanwezig met op deze manier verhuizen.

Het nieuwe corenetwerk is gebouwd op basis van 2 Cisco 6509-E chassis met de nodige modules. Daarnaast hebben we Supermicro gevraagd om nog 4 volle chasis te leveren. 3 voor tijdens de verhuizing, 1 voor de natuurlijke groei.

Hoe dan?

Het verhuizen van veel servers is geen gemakkelijke taak. Zeker niet omdat er vanuit Byte 2 requirements waren:

 • Geen overlast voor klanten. Downtime moet minimaal (en buiten productie uren) zijn
 • Minimale belasting op de interne organisatie (zowel voor operations als voor tech).

En dus moest er iets slims bedacht worden!

Appservers

Deze zijn het moeilijkste. Dit zijn machines die eigenlijk geen downtime mogen hebben en anders ingericht zijn dan de webclusters (personal hosting, business hosting en managed cluster units).

Magento Appserver

Magento Appserver

In grote lijnen komt het erop neer dat we de nieuwe machines op de 8ste verdieping zetten, alle klanten verhuizen naar deze nieuwe machines (vrijwel zonder downtime, met behoud van IP adressen: er wijzigt helemaal niets voor u!). Zodra de oude machines leeg zijn, verhuizen we deze naar boven en zetten deze weer in als ‘nieuwe’ machines en verhuizen er klanten naartoe.

Zo kunnen we deze machines verhuizen met maximaal 2 minuten downtime en minimale overlast (30 minuten geen SSH, crons of FTP toegang).

Webclusters

Deze zijn makkelijk! 20 of meer machines per cluster, daar kunnen we zonder problemen 5 uit halen, verhuizen, aanzetten en de volgende 5 verhuizen. De enige moeilijkheid hierbij is de shared storage die ook verhuisd moet worden.

Er zal dus een moment zijn dat we dit moeten uitvoeren. De fileservers zijn redundant en dus verhuizen we eerst de backup machine naar de 8ste, schakelen over naar deze machine, verhuizen de primaire server en schakelen weer naar de primaire server. Klinkt simpel, toch? 🙂

Database clusters

Vergelijkbaar met de webclusters! De replicator gaat eerst naar de 8ste verdieping, we schakelen over op de replicator, verhuizen de master en schakelen weer terug!

Nieuwe hardware

Nieuwe energiezuinige hardware Byte

Energiezuinige hardware

Het huidige platform draait zonder problemen. Echter, er zitten een aantal oudere machines tussen die veel stroom gebruiken en binnen afzienbare tijd afgeschreven zullen worden. Mooi excuus dus om deze machines meteen te vervangen met de nieuwste hardware die we kunnen krijgen. Goed voor het milieu (energie zuinig), goed voor de performance (en iets minder goed voor onze portemonnee ;))

Oh, en dankzij Supermicro hebben we de density in een rack kunnen verdubbelen. In plaats van 20 servers, 40 stuks per kast!

Planning

Een dergelijk project kost veel energie, planning en manuren. We hopen de laatste kabels, kooimoeren en tiewraps op 1 april (niet bewust!) te kunnen opruimen op de 1ste verdieping. Komende week zullen we al beginnen met het verhuizen van de eerste servers! Middels onderhoudsberichten zullen we steeds van te voren aankondigen welke onderdelen we gaan verhuizen.

Feitjes

 • 30 kasten
 • Méér dan 8 kilometer UTP kabel
 • Méér dan 8 kilometer stroomkabel
 • 4 fiberkabels, 250 meter
 • 1 ADSL verbinding
 • 12 M2 kantoorruimte
 • 6 Temperatuursensors
 • 1 watersensor
 • 1 OOB netwerk
 • Verwacht: Downtime: 0 😉
Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken