Logo SuperMicro

Supermicro

We zijn natuurlijk altijd op zoek naar een perfecte balans tussen performance, kosten, ruimte (in de racks) en efficiëntie. Bij XS4ALL huren we kasten met een bepaalde hoeveelheid stroom (gemeten in ampère). En ergens klopte het plaatje niet dat we ‘maar’ zo’n 20 servers + 2 switches (en 4 PDU‘s) in een kast kwijt konden en dan al aan de limiet zaten. Oh en zo’n 6 uur nodig hadden om een kast vol te krijgen – met 2 personen!

Nexenta European User Conference

Fast forward naar de Nexenta European User Conference in Amsterdam, mei dit jaar. Supermicro heeft een aantal leuke systemen welke perfect met Nexenta overweg kunnen. Op deze conferentie komen we Peter tegen, Application Engineer bij Supermicro.

Leeg chassis

Na een kort praatje waarin Peter ons overtuigde van zijn kennis spreken we af op ons kantoor om elkaar beter te leren kennen en vooral: wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Tijdens dit gesprek komen we op bladecenters. Op papier zijn ze fantastisch en na wat reken- en denkwerk lijkt het waarheid te zijn wat Supermicro roept. Kunnen we 20 servers in 7U stoppen, deployen in 2 uur (incl. uitpakken, labelen, administratie, et cetera) en zijn ze goedkoper dan Dell, maar met betere hardware?

Testen

We hebben het over flinke bedragen en dus spreken we af eerst een test te doen met een systeem dat voor ons in Amerika (op het hoofdkantoor van Supermicro) is neergezet. Zo kunnen wij een gevoel krijgen (rare jongens, die systeembeheerders!) bij Supermicro, kijken hoe makkelijk we de chassis (en servers) in ons platform kunnen opnemen en de performance testen. Ondanks dat we niet alles konden testen (switches konden we bijvoorbeeld niet bij), besluiten we voorzichtig 2 chassis’ af te nemen met ieder 2 blades erin (2 chassis in verband met redundantie/failover).

Twinblades

2 blades? Yup! Supermicro heeft ‘twinblades’. 1 fysieke blade bestaat uit 2 fysieke servers. Een hel als je het systeem wilt samenstellen, wilt bestellen of erover wilt discussieren. De één noemt een server een blade, de ander noemt de behuizing een blade, de server een node… ARGH! Uiteindelijk noemen we de behuizing (dat ding hiernaast) een blade en de 2 servers in de blade zijn nodes. Zo snappen in ieder geval de Byters waar het over gaat! 😉

We hebben ze binnen!

Debian

De chassis’ hangen we op in segment 2 en komen er dan achter dat onze test met het systeem in Amerika onvolledig is geweest. Ai! We wisten dat we software raid moeten gebruiken omdat er geen raidcontroller in een blade past. Dit werkte, met Squeeze. Echter, we draaien (nog) op Lenny! En daar werkte het natuurlijk niet. Oeps! 🙂 4 dagen hardcore graven in de Debian packages, wat troubleshooten, ontwikkelwerk en veel irritatie verder: het werkt! Nu kunnen we pas echt goed kijken wat een node nou precies aan kan performancewise!

Geen teleurstelling! Door de SSD’s kan een server meer leveren dan we hadden verwacht en dus besluiten we al snel om de de chassis af te vullen: we bestellen nog 16 blades!

Kerstdrukte: laten we alvast inkopen doen

20 servers. 1 pallet

Fast forward naar 2 weken geleden. Op vrijdag besluiten we om nog 2 chassis te kopen en deze flink te vullen (maar niet vol te stoppen). Zo hebben we wat ruimte om tussen segment 1 en segment 2 te schuiven met de blades, afhankelijk van de vraag naar servers.

Binnen een dag hebben we een offerte terug en heb ik Gruus verleid om een handtekening te zetten! 2 weken later en XS4ALL laat ons weten dat er wederom wat doosjes voor ons binnen gekomen zijn op het datacentrum… En zo was ik gisteravond de sjaak om de chassis’ op te hangen in het datacentrum! Relatief veel werk, omdat al het karton netjes opgeruimd moet worden (yuk), er kabels getrokken moeten worden en er heel veel administratief werk gedaan moet worden (in dit geval: 4 nieuwe switches, 2 managementunits en 28(!) nieuwe servers) 28 servers… Die allemaal in de database gezet moeten worden, allemaal minimaal 2 interne IP-addressen krijgen, geïnstalleerd moeten worden, DNS in orde gemaakt moet worden en dan heb ik ’t nog niet over het afconfigureren van de IPMI-modules die erin zitten.

Klaar!

Achterkant van een chassis

3 uur later: alles hangt, alles is opgeruimd en het eerste stukje administratie is gedaan. De rest kan allemaal vanaf kantoor en daarvoor hoef ik niet meer in het datacentrum te zijn. Zelfs installeren kan op afstand! ‘k Heb nog ongeveer 5 tot 8 uur nodig om 28 machines productieklaar te hebben, niet slecht!

Aantal

Half gevuld chassis

En zonder dat klanten het merken, draait er al een flink gedeelte van ons platform op Supermicro! Wat dacht je van heel C36? Het grootste gedeelte van de nodes hangt in segment 2, maar de eerste blades (18 nodes) hangen klaar in segment 1 om de kerstdrukte op te vangen!

We hebben inmiddels 4 chassis’, ieder met 4 voedingen, 2 switches, 1 management unit, in totaal 34 blades en dus 68 (!) nodes. Dat is een relatief groot gedeelte van ons platform. Verbazingwekkend, want het meerendeel is segment 2.

Oh, een 5de stand-by chassis met 2 voedingen hoort er ook nog bij! Gewoon, omdat we het risico niet willen nemen dat we een aantal dagen moeten wachten als er een backplane stuk gaat!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken