Binnen Byte proberen we altijd de nieuwste technologieën toe te passen om kwalitatieve dienstverlening te kunnen leveren. In dit kader werken wij sinds februari aan Graphite, een platform dat metingen uitvoert op de verbruikte resources van klanten. Graphite kan het verbruik van klanten op onze resources in real time weergeven. Dit maakt het mogelijk om patronen in uitzonderlijk verbruik op te sporen en de desbetreffende klant hierover te contacteren. We kunnen hiermee voorkomen dat het uitzonderlijke verbruik overlast veroorzaakt bij andere klanten.

Real time problemen opsporen

Graphite maakt het makkelijk om capaciteits- en performanceproblemen te analyseren en te voorkomen. Daarnaast kunnen we hiermee direct zien of een toegepaste optimalisatie van een klant de performance ook daadwerkelijk doet verbeteren. Aan de hand van grafieken over de laatste 7 dagen of de laatste 48 uur zijn verbeteringen (of verslechteringen) in het verbruik van resources van klanten duidelijk te zien.

Wij hebben intern al veel gebruik gemaakt van Graphite en onnodig veel BPU-verbruik van klanten weten op te sporen. Door middel van Graphite vonden wij bijvoorbeeld een website van een klant die bij elk bezoek op de website naar een groot logbestand (maar liefst 93GB!) aan het schrijven was. We brachten de klant op de hoogte en het bleek om een development-optie te gaan die per ongeluk op de productie-site terecht was gekomen. Nadat de klant deze development-optie op zijn productie-site had uitgezet, waren zijn schrijfactiviteiten met maar liefst 99% gereduceerd en verbruikte de klant dus niet meer ver boven het gestelde BPU van het afgenomen hostingpakket.

In een slag, de drukkste gebruikers uit een heel segment bekijken!

Voorbeeeld: Graphite segment 1 top dababase CPU verbruikers

Snel overzicht over wie veel naar de disk schrijft of leest!

Voorbeeld: Graphite top disk IO verbruik in heel segment 1

BPU vanaf nu gemeten met Graphite

Graphite is dus een nauwkeurig, snel en betrouwbaar meetsysteem en helpt ons om voor elke klant voldoende resources te kunnen reserveren. Daarom gaan we ook ons bestaande BPU meetsysteem vervangen door Graphite. Het grootste verschil tussen het huidige en het nieuwe systeem is dat deze laatste real live en nog nauwkeuriger een meeting doet van het BPU-verbruik van de laatste 30 dagen. De verbruiksgrafieken gegenereerd met Graphite zijn beschikbaar op het Service Panel.

Nieuwe features voor klanten binnenkort beschikbaar

Voor de klant is er vooralsnog geen groot verschil met het huidige systeem (behalve dat het BPU-verbruik nu nog nauwkeuriger gemeten wordt). Maar binnenkort worden er een aantal voordelen van het systeem voor de klanten beschikbaar gesteld. Zo kunnen klanten straks zelf de gewenste tijdsperiode instellen waarover het BPU-verbruik in een grafiek wordt weergegeven. Dan zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om precies het BPU-verbruik te zien van de laatste 7 dagen of zelfs van de 24 uur. Met deze mogelijkheid kunnen developers real time zien of een bepaalde uitgevoerde optimalisatie het BPU-verbruik omlaag brengt. “Stay tuned!”

7 dagen BPU grafiek uit graphite

Graphite voorbeeldgrafiek over het BPU verbruik van de laatste 7 dagen

Graphite voorbeeld grafiek over het BPU verbruik van de laatste 48 uur

Graphite voorbeeldgrafiek over het BPU verbruik van de laatste 48 uur

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken