Joomla hosting

Als je veel moeite hebt gestopt in het ontwerpen en ontwikkelen van je Joomla website dan wil je natuurlijk ook dat deze op het internet komt. Hiervoor heb je hosting nodig. Een hostingbedrijf zorgt ervoor dat jouw website dag en nacht bereikbaar is voor bezoekers. Maar wat is nou eigenlijk de beste hosting voor jouw Joomla site? En waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van je Joomla hosting? Wij hebben 15 tips voor je op een rijtje gezet.

De 15 Joomla hosting tips:

 1. krijg je wel de support die je nodig hebt?
 • kan je website onder druk presteren?
 • zijn er extra tools beschikbaar
 • bieden ze een SLA (Service Level Agreement) aan?
 • zorgen ze voor optimale snelheid?
 • houden ze jouw site veilig?
 • hebben ze altijd een back-up voor je?
 • gebruikt de hoster oude HDD’s of gloednieuwe SSD’s?
 • bieden ze SSL voor Joomla aan?
 • gebruik van optimalisatietechnieken
 • gebruikt de hoster oude software?
 • ondersteuning voor ionCube en/of Zend
 • kun je informatie over jouw bezoekers inzien?
 • is er ondersteuning voor SFTP of SSH?
 • is er Joomla documentatie beschikbaar?
 •  

  #1 Joomla hosting: krijg je wel de support die je nodig hebt?

  Byte Joomla hosting support

  Hoeveel hulp een hostingpartij je wilt bieden verschilt heel erg. Waar sommige hosters snel de hoorn op de haak gooien of pas na 24 uur reageren op je e-mail, heb je ook andere hostingpartijen die support juist hoog in het vaandel hebben staan en graag met je meedenken over een oplossing. Heb je niet veel ervaring met hosting, dan raden we je aan om de hoster van je webbouwer te gebruiken zodat je voor alle vragen met betrekking tot hosting ook bij je webbouwer kunt aankloppen.

  Bouw je je eigen website? Dan is het aan te raden om te hosten bij een partij die goede, bewezen support biedt. Zo ben je in alle gevallen verzekerd dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Eindeloos wachten op een reactie…. Daar heeft niemand tijd voor.

  Ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden is of het mogelijk is om telefonisch contact op te nemen met de hostingpartij. Dit lijkt misschien een open deur maar in heel veel gevallen wordt er geen telefonische support geleverd. Het is uiteraard ook fijn als je zo veel mogelijk zelf kunt oplossen. Hiervoor is een automatische probleemoplosser handig.

   

  #2 Joomla hosting: kan je website onder druk presteren?

  Joomla hosting onder druk

  Een belangrijk aspect bij het kiezen van Joomla hosting is het aantal bezoekers (verkeer) dat je verwacht. Zolang je site niet te veel bezoekers trekt kan een traditionele host al die bezoekers afhandelen. Maar nu gebeurt het volgende: je site wordt genoemd bij De Wereld Draait Door. Het aantal bezoekers op je site piekt: in plaats van 100 bezoekers per dag ontvang je er 10.000 per dag. Op traditionele shared hosting wordt de site traag en kan in het ergste geval zelfs de server down gaan. Dit schaadt niet alleen je reputatie, maar hierdoor loop je ook bezoekers en misschien wel conversie mis.

  Bij Byte doen we het anders. Wij hebben ons eigen platform op basis van clustertechnologie ontwikkeld. Bij clusterhosting worden alle diensten (web, database, e-mail, enz.) niet afgehandeld door één server, maar elke dienst door een gespecialiseerd, op zichzelf staand cluster van servers. Dit betekent niet alleen dat bezoekerspieken moeiteloos opgevangen kunnen worden, maar ook dat als er een server uitvalt, alle taken zonder downtime opgevangen worden door een andere server. Zo is je website piekbestendig en altijd bereikbaar!

  In onderstaand filpmje legt Suzanne van Byte uit hoe clustertechnologie werkt.

   


  #3 Joomla hosting: zijn er extra tools beschikbaar?

  joomla hosting tools

  Je wil geen tijd kwijt zijn aan het handmatig installeren van Joomla: uploaden van files via FTP, een MySQL database aanmaken… Verschillende hosters bieden een installer aan waarmee je met één druk op de knop een CMS installeert.

  Naast de installatietool, zijn er nog flink wat andere tools die je hoster kan aanbieden om het je net even wat makkelijker te maken. Een greep uit de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn bij Byte:

  • PageSpeed & YSlow (GTmetrix): deze tool scant jouw Joomla website en geeft je een speciaal stappenplan zodat jij je site sneller kunt maken;
  • Sucuri & NeoPI: door deze tools in te stellen heb je minder kopzorgen over de veiligheid van jouw Joomla website;
  • WebCEO: deze tool helpt je met het optimaliseren van jouw SEO-score zodat jouw Joomla website goed gevonden wordt;
  • New Relic: ontdek hiermee gemakkelijk waarom je site traag is en hoe je dit kunt oplossen;
  • MySQL slow queries: voor de techneuten onder ons, met deze tool vind bottlenecks in je database.

  Stuk voor stuk handige tooltjes waarmee jouw werk als webbouwer en/of website-eigenaar extra makkelijk wordt. Met deze tools blijft je website niet alleen snel, maar ook veilig.

  Joomla hosting CMS versiemonitor

  Uniek bij Byte: De CMS versiemonitor

   

  #4 Joomla hosting: bieden ze een SLA (Service Level Agreement) aan?

  Joomla hosting SLA

  Het gebruik van internet neemt met de dag toe. En daarmee wordt ook de beschikbaarheid van jouw Joomla site steeds belangrijker. Wanneer je ook nog een webshop hebt is het handig om zwart op wit hebben welke beloftes de hoster moet nakomen. In een Service Level Agreement (SLA) staat zwart op wit wat de uptimegarantie is en in welke situaties jij vergoed wordt. Byte heeft afgelopen jaar bijvoorbeeld een uptime van 99,95% gehaald.

  Een goede manier om erachter te komen of er regelmatig storingen en onderhoud voorkomen bij een bepaalde host is door het bekijken van ervaringen op ISPGids, een van de grootste onafhankelijke hosting review sites. Ook handig om te weten: wanneer wordt onderhoud aangekondigd? Vijf minuten voordat het gebeurt of ruim van tevoren? Als het tijdig wordt aangegeven kun je je hierop voorbereiden. Zo weet je zeker dat er geen onderhoud is tijdens jouw campagne 😉

   

  #5 Joomla hosting: zorgen ze voor optimale snelheid?

  Snelle joomla hosting

  Door je Joomla website te optimaliseren kun je vaak al heel wat snelheidswinst boeken. Helaas komt het soms voor dat een hoster haar servers oversellt. Dit betekent dat een server meer sites host dan hij eigenlijk aan kan. Hierdoor kan een hoster een groter winstmarge maken, die ten koste gaat van de performance van jouw Joomla website. Overselling is één van de redenen dat een zogenaamde budgethoster de performance van jouw site vaak niet kan garanderen. Dit is nog een reden waarom een hoster met een SLA en uptimegarantie extra belangrijk is.

  Om, naast het gebruik van slimme hostingtechnieken, je website extra snel te maken bieden sommige hosters ook cachingstechnieken zoals Varnish en Redis aan. Met Varnish Cache kun je flinke snelheidswinst boeken, zelfs zonder optimalisaties aan de site door te voeren. Byte heeft speciaal voor Joomla een module ontwikkeld waarmee de integratie van Varnish zo makkelijk mogelijk wordt. Ook Redis Cache zorgt voor flinke een snelheidswinst op zowel je front- als back-end. En dat nog wel zonder aanpassingen aan je website. Vooral als je Varnish en Redis laat samenwerken heb je geen tijd meer om tijdens het laden van je website koffie te gaan halen.

  Lees alle ins en outs over snelheid op de themapagina Snelheid!

   

  #6 Joomla hosting: houden ze jouw site veilig?

  joomla hosting veiligheid

  Joomla websites zijn populair bij hackers. Omdat ruim 2.7% van alle websites gebruik maakt van Joomla worden exploits en veiligheidslekken in razendsnel doorgegeven. Het resultaat is dat er op veel sites wordt geprobeerd om toegang te krijgen tot de backend. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van je website. Maar toch vergeten veel mensen na te gaan welke voorzorgsmaatregelen een hoster neemt tegen indringers. Bij sommige partijen is het zelfs het geval dat wanneer een site wordt gehackt, andere sites op dezelfde server ook kunnen worden geïnfecteerd. Dit kan bij schrikbarend veel hosters met een shared oplossing, dus waak hier goed voor!

  Byte heeft door het gebruik van clustertechnologie al haar klanten hiertegen beschermd. Alle sites en gebruikers draaien apart. Sites kunnen niet bij elkaars bestanden doordat de rechten volledig geïsoleerd zijn. Dit betekent dat als de site van de buurman wordt gehackt, jouw site niet geïnfecteerd kan raken.

   

  Afzonderlijke processen

  Alles processen (gebruikers, websites, sessies) draaien geïsoleerd

   

  Ook een goede vraag om te stellen is of de hoster bepaalde tools aanbied om zelf een oogje in het zeil te houden. Byte bied bijvoorbeeld zowel Sucuri als NeoPI om de veiligheid van Joomla websites te waarborgen. Vraag ook eens na of de host proactief voorzorgsmaatregelen neemt of een hack gewoon afwacht.

  Lees meer over hoe Byte haar klanten beschermt.

  #7 Joomla hosting: hebben ze altijd een back-up voor je?

  Joomla hosting backup

  Werk je weleens aan je website? Dan is het hebben van een werkende back-up een absolute must. Gaat er iets mis? Dan kun je zo een back-up terugzetten en weer verder werken. Helaas komt het vaak voor dat backups niet tot nauwelijks gemaakt worden door de hostingprovider of dat je ervoor moet betalen. In de algemene voorwaarden staat dan vervolgens dat de klant altijd eindverantwoordelijk is voor back-ups. Dat gezegd hebbende, is het bijhouden van je eigen back-up altijd een goed idee. Zo sluit je alle mogelijkheid uit dat jouw website toch verloren gaat. Een goed en populair component voor back-ups van Joomla is Akeeba Backup. Sommige hosters (waaronder Byte) maken ook dagelijkse back-ups voor je en bieden de mogelijkheid om die kosteloos vanuit het controlepaneel te downloaden (denk aan bestanden, MySQL databases, email, enz.)

  Zorg dat je altijd duidelijke afspraken hebt omtrent back-ups met je hoster. Ben jij als klant altijd eindverantwoordelijk of neemt de hoster dit geheel op zich? Een aantal belangrijke zaken bij back-ups:

  • Hoe vaak worden backups gemaakt? (Bij Byte: elke 24 uur)
  • Moet ik bijbetalen om backups terug te laten zetten? (Bij Byte: €0,-)
  • Hoe lang worden backups opgeslagen? (Bij Byte: 15-30 dagen)

  Meer weten over het maken van back-ups of wil je weten hoe Byte haar back-ups regelt? Lees dan het kennisbankartikel alles over back-ups. Daarnaast biedt Byte als enige hoster Live Database Replicatie. Dit is een unieke feature die ervoor zorgt dat jouw MySQL databases real-time gebackupt worden. Back-ups worden gemaakt vanaf de secundaire database server waardoor je tijdens een dagelijkse backup ook geen verminderde performance zult ervaren. Ideaal dus!

   

  #8 Joomla hosting: gebruikt de hoster oude HDD’s of nieuwe SSD’s?

   

  Joomla hosting schijven

  Er zijn twee types opslag die wereldwijd gebruikt worden: HDD’s (Hard Disk Drives) en SSD’s (Solid State Drives). Tegenwoordig is het gebruik van SSD-schijven, vooral binnen de hostingwereld, een must voor een snelle Joomla site. SSD’s zijn superieur ten opzichte van oude HDD’s omdat ze:

  • betrouwbaarder zijn (geen bewegende onderdelen);
  • langer meegaan;
  • energiezuiniger zijn;
  • minder heet worden;
  • veel sneller zijn (tot wel 10x sneller dan HDD’s)

  Veel hosters die nog HDD’s gebruiken vermelden dit vaak niet op hun website. Weet je het niet zeker, bel dan eens: als je website volledig op HDD’s gehost wordt kun je ervan uit gaan dat je site merkbaar langzamer zal zijn dan als deze (gedeeltelijk) gehost is op SSD’s. Vooral voor een CMS-systeem zoals Joomla waar meerdere bestanden moeten worden ingeladen voordat de site opgebouwd kan worden, kan een hoge laadtijd voor een groot deel voorkomen worden door het gebruik van SSD-schijven. Bij Byte worden beide schijven gebruikt. Bestanden staan op HDD maar de cache maakt gebruik van SSD’s waardoor 90% van je data via de SSD-schijf wordt uitgeserveerd.

   

  #9 Joomla hosting: bieden ze SSL voor Joomla aan?

  Joomla hosting SSL

  Met een SSL Certificaat maak je niet alleen je site veiliger — je verbetert ook nog eens je imago voor je bezoekers en komt hoger in zoekresultaten zoals Google. Maar helaas: er zijn nog hosts die totaal geen SSL aanbieden of waar de implementatie nog wat te wensen overlaat. Belangrijk bij een SSL Certificaat:

  • Of je een eigen IP-adres krijgt (beter voor SEO);
  • Welk type SSL Certificaat je gebruikt (3 types SSL)
  • Wie er verantwoordelijk is voor het verlengen van je certificaat

  Om het laatste punt toe te lichten: er zijn 3 types SSL. Bij Domain Validation wordt één domein beveiligd. Kies je voor een Wildcard certificaat, dan kun je een domein en al haar subdomeinen (www., shop., blog., login., klanten.) beveiligen. Met een Extended Validation certificaat kijk je naar het hoogste prijskaartje en zijn er hoge vereisten (zoals bijvoorbeeld een KvK-uitreksel).

  Meer lezen over SSL Certificaten bij Byte.

   

  #10 Joomla hosting: gebruik van optimalisatietechnieken

  snelle joomla hosting

  Tegenwoordig is het wel bekend dat je site snel moet zijn om succesvol te worden. Als je een razendsnelle Joomla site wil is Varnish Cache je beste vriend. Varnish is de snelste, beste én makkelijkste methode om je site sneller te maken. Hij maakt je site tot wel 100 keer sneller!

   

   

  Alleen bij Byte kun je gebruik maken van de unieke combinatie van clustertechnologie met Varnish. Daardoor heb je een onverslaanbare combinatie van piekbestendigheid én snelheid!

  Heb je al een Joomla site en wil je weten hoe snel-ie is met Varnish? Check het gelijk op www.varnishspeedtest.nl!

   

  #11 Joomla hosting: gebruikt de hoster oude software?

  php 7 met joomla hosting

  Voor een Joomla website wil je up-to-date, veilige software gebruiken. PHP 5.6 of PHP 7 zijn al een stuk beter voor Joomla dan PHP 5.5. PHP 5.4 en 5.3 zijn zodanig oud dat er elke dag nieuwe veiligheidslekken gevonden worden. De meeste hosts bieden daarom ondersteuning voor PHP 7. Niet alleen is PHP 7 veel sneller, hij is ook nog eens veel veiliger. Bij een aantal hostingbedrijven kun je zelf kiezen welke PHP versie je gebruikt.

  Kwetsbare en verouderde versies komen vaak voor bij budget hosts. Een host die tijd en geld steekt in het up-to-date houden van haar servers heeft nou eenmaal een stabieler en veiliger platform.

   

  #12 Joomla hosting: ondersteuning voor ionCube en/of Zend?

  joomla hosting extensies

  Joomla kun je uitbreiden door middel van extensies. De makers van sommige commerciële extensies willen echter liever niet dat je in de broncode kunt kijkt van hun extensies en/of deze code aanpast. Daarom versleutelen (encrypten) ze de broncode. Om ervoor te zorgen dat de informatie uit de extensie wel ingeladen kan worden op je website is het noodzakelijk dat er speciale software op de servers van de hoster geïnstalleerd staat die deze broncode kan lezen. Sommige extensies maken gebruik maken van de ionCube Loader, anderen maken gebruik van de Zend Guard Loader. Zijn ionCube en/of Zend niet geïnstalleerd op de server? Dan zullen deze extensies niet werken. Het is goed om altijd even na te vragen bij je hostingpartij, zeker als dit een budgethoster is, of deze software geïnstalleerd zijn op de server. Bij Byte zijn zowel ionCube als Zend geïnstalleerd.

   

  #13 Joomla hosting: kun je informatie over jouw bezoekers inzien?

  joomla hosting monitoring

  Het is fijn om inzicht te hebben in het gedrag van bezoekers van je website. Het kan geen kwaad om bij te houden hoe lang een bezoek duurt, waar bezoekers vandaan komen, wanneer ze je website bezocht hebben, welke pagina’s ze bezoeken, enzovoort. Maar ook met welke browser, vanaf welk IP-adres, welke HTTP statuscodes er afgegeven worden. Bij sommige hostingpartijen wordt dit allemaal opgeslagen, bij anderen niet. Ook al gebruik je de data niet direct, dan is het toch goed om te weten dat je hoster deze gegevens voor je heeft en dat je deze kan inzien wanneer je wilt. Daarnaast is het wel goed om zelf ook nog een dienst zoals Google Analytics te gebruiken voor analyses.

   

  Byte Service Panel: statistieken

  Byte Service Panel: statistieken

   

  #14 Joomla hosting: is er ondersteuning voor SFTP of SSH?

  Joomla hosting SFTP

  Door middel van FTP leg je een verbinding tussen twee computers. In het geval van hosting maakt jij vanaf jouw PC (de client) verbinding met de server van de hoster. Zo voeg je bestanden op je webruimte toe, verwijder je deze of bewerk je ze (wanneer je bijvoorbeeld iets aan de Joomla core wilt veranderen). FTP bestaat inmiddels al 40 jaar en is de hemel voor hackers en kwaadwillenden. 40 jaar geleden was veiligheid namelijk nog niet zo’n hot topic. Je kunt je dus goed voorstellen dat FTP niet veilig meer is. Een beetje techneut tapt zo jouw inloggegevens af…

  Daarom is in de loop der jaren een nieuwe versie van FTP ontwikkeld: SFTP. Met SFTP heb je de voordelen van FTP (makkelijk in gebruik) en de voordelen van SSH (zeer veilig) ineen. Kijk dus goed of je hoster ondersteuning biedt voor SFTP. Wanneer je zelf een beetje technisch bent dan is het misschien wijs om je eens te verdiepen in de basis van SSH. Dat is namelijk nóg veiliger. En dat kunnen we alleen maar aanmoedigen natuurlijk!

  Bij Byte begrijpen we SFTP of SSH lastig kan zijn als het nieuw voor je is. Daarom hebben we twee gratis whitepapers geschreven om je een beetje op weg te helpen:

   

  #15 Joomla hosting: is er Joomla documentatie beschikbaar?

  joomla hosting kennisbank

  Één centrale plek bomvol handige informatie, tips, tricks en best practices voor jouw website. Hoe fijn is het om de meeste dingen gewoon op te kunnen zoeken op de website van jouw hoster? Het liefst nog met specifieke aanwijzigingen en tutorials voor Joomla.Toegang hebben tot zo’n kennisbank is een grote pré: het bespaart jou veel tijd en moeite.

  Een greep uit de handige Joomla artikelen op onze kennisbank:

  Meer weten? Bekijk alle Joomla artikelen op onze Kennisbank.

   

  Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken