Sinds kraken verboden is (vanaf 1 oktober vorig jaar), blijkt de nieuwe wetgeving keer op keer niet helemaal waterdicht te zijn. Volgens Socioloog Eric Duivenvoorden zal het begrip ‘leegstand’ nog steeds veel juridische getouwtrek met zich meebrengen omdat in de wet niet helder is omschreven wat dat begrip inhoudt. “De wet is een lege huls”, aldus Duivenvoorden in de Volkskrant.

 

Krakers worden steeds creatiever en hebben nu ook een “gaatje” gevonden in de digitale wereld. Nu de IPv4 adressen op lijken te raken, gaan krakers verder door met hun gedachtengoed op het internet. De nood van te weinig ip-adressen is volgens deze geavanceerde krakersgroep net als de woningnood.

 

Een ip-adres vormt de basis voor adressering binnen het Internet. “Nu het einde inzicht is van de laatste IPv4-adressen, zal er ook kritischer moeten worden gekeken naar het gebruik en behoud van deze adressen”, aldus een anonieme woordvoerder van de krakersgroep. Volgens hen heeft men het recht, “leegstaande” ip-adressen die meer dan een jaar niet meer actief gebruikt worden, te kraken en zelf in gebruik te nemen.

 

Bij Byte maken we gebruik van shared ip-adressen, dus in die zin geen leegstand. Maar bij het uitgeven van SSL certificaten, dienen we daaraan ook unieke ip-adressen aan uit te geven. Indien dit ip-adres vervolgens niet gebruikt wordt, is dit ip-adres een doelwit voor de krakersgroep.

 

Volgens ICT jurist Arno Vanöraij, is hier “nog geen eenduidige wetgeving over” en dat betekent dat in de eerste instantie de krakersgroep zijn gang kan gaan. Zorg er dus voor dat uw unieke ip-adressen (Ipv4) niet “leegstaan”.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken