sata_quickport_duo_usb3

sata_quickport_duo_usb3

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over gevoelige informatie die op straat geraakt is. Het bericht van de Amsterdamse officier van justitie Tonino die in 2004 zijn computer vol vertrouwelijke data aan de straat zette is bij iedereen bekend (Officier zet pc vol gevoelige informatie op straat). Echter heeft niet iedereen van deze verhalen geleerd. Zo is zelfs afgelopen april 2010 nog een gevangeniscomputer op straat gevonden vol vertrouwelijke data over gedetineerden (Jongen vindt gevangeniscomputer op straat). Iedereen die daar langsloopt mag volgens de wet e.e.a. meenemen en de data op die schijven is dan niet beschermd.

Byte heeft ook regelmatig oude servers. Die gaan naar een oud-ijzer-handelaar of naar een opkoper van oude computer hardware. Maar natuurlijk hebben die servers vrolijk een jaar of drie dienst gedaan als mailserver, database server, webservers, noem maar op. En op de harde schijven daarvan staan dan ook behoorlijk wat klantgegevens. Bij Byte zorgen we er natuurlijk voor dat die gegevens niet op straat komen te liggen 🙂

Schijven wissen

Recentelijk hebben we weer een batch oude servers uitgefaseerd. Vroeger bleven de harde schijven die daar in zaten in een doos op kantoor liggen. Dat zijn er inmiddels wel erg veel geworden.

Maar nu niet meer!

We zijn dus een hele doos met harde schijven aan het wissen. Die wil je niet elke keer met de hand aansluiten in je computer. Voor de mensen die niet weten hoe dat werkt:

 1. Computer uitzetten,
 2. stroom eraf (safety first!),
 3. computer openschroeven,
 4. schijf aankoppelen,
 5. computer dichtmaken,
 6. stroo m er weer op,
 7. computer opstarten,
 8. wisprogramma starten,
 9. ga terug naar 1. voor de volgende schijf.

Daarom hebben we het volgende stukje geniale hardware gekocht:  SATA QuickPort Duo USB3.0

Harde schijven wissen

Nu hoeven we al die stappen niet meer te nemen:

 1. 2 schijven in de Sharkoon stoppen,
 2. wachten tot de computer ze gezien heeft,
 3. wisprogramma scrub starten,
 4. ga terug naar stap 1

Een stuk korter! 🙂

Technisch

Het wissen van schijven is nog niet makkelijk. Omdat het om magnetische dragers gaat kunnen experts nog vrij lang gegevens van de schijven halen, zelfs als de bestanden al een keer overschreven zijn. Je moet dan doorzetten en we nemen graag het zekere voor het onzekere.

Dat willen natuurlijk meer bedrijven, maar ook nerds en die schrijven daar dan tools voor. Veel van die tools zijn open source.

Ook moet de Amerikaanse overheid schijven wissen. Een van de meest geheime instanties in Amerika is de NNSA, de National Nuclear Security Administration. Die hebben ooit bepaald dat alle magnetische dragers (floppies, harde schijven, tapes) gewist moeten worden volgens een bepaald protocol.

Samengevat worden alle stukken van de harde schijf:

 1. Twee keer overschreven met (ongeveer) willekeurige data
 2. Daarna nog een keer overschreven met een bekend patroon.

Dus! Dan weet u waar uw data blijft.

Wat goed genoeg is voor het Amerikaanse atoomprogramma is ook genoeg voor uw Joomla site 🙂

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken