Naast kiezen voor Byte mail helpt Byte haar klanten ook om gebruik te maken van andere e-maildiensten. Tot voor kort boden wij alleen een Google overstap service aan. Daar hebben we nu twee varianten bij gebouwd: voor Zoho Mail en Outlook.com. Naast onze eigen Byte Mail kun je dus nu kiezen voor 3 verschillende e-maildiensten.

De reden voor het beschikbaar stellen van een overstapservice van twee extra e-maildiensten is dat Google Apps niet langer gratis aangeboden wordt. De diensten Outlook.com en Zoho Mail zijn echter nog kosteloos te gebruiken. In deze blogpost lichten we de verschillende e-maildiensten kort toe.

Google Apps

Tot voor kort was Google Apps gratis. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de optimalisatie voor zakelijk gebruik en de uitstekende synchronisatie met verschillende mailclients gold het als een zeer aantrekkelijk zakelijke e-maildienst. Sinds 6 december 2012 vraagt Google voor haar dienst echter een vergoeding van € 4,- per gebruiker per maand, of € 40 per gebruiker per jaar. Dit geldt alleen voor nieuwe gebruikers, voor de huidige gebruikers verandert er niets. Het is natuurlijk jammer dat de dienst voor nieuwe gebruikers niet langer gratis is, maar wij zijn van mening dat de dienst de investering wel waard is. Het is een betrouwbare dienst met handige extra’s als Google Drive (cloud storage voor o.a. tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties). Dat wij intern bij Byte ook Google Apps gebruiken, zegt al genoeg natuurlijk.

Zoho Mail

Zoho Mail is een vrij onbekende speler op de e-mailprovidermarkt, maar geldt als een goed alternatief voor Google. Lange tijd trok Zoho namelijk met Google op in plaats van met hen te concurreren. Zij integreerden hun

Zoho Mail

Zoho Mail

applicaties met die van Google Drive. Ruim drie jaar geleden hebben zij een eigen e-mailservice opgericht, maar deze dienst was lange tijd alleen een persoonlijke dienst vanwege het ontbreken van een administratief panel waarmee o.a. e-mailadressen aangemaakt en beheerd konden worden. Voor zakelijk gebruik niet heel aantrekkelijk dus. Inmiddels heeft Zoho Mail dit controlpanel wel doorgevoerd. Lange tijd was het echter geen bedreiging voor Google omdat de kosten relatief hoger lagen: Zoho biedt 3 gratis gebruikers met 1 GB mailboxruimte (voor zakelijk gebruik, met je eigen domeinnaam). Bij meer gebruikers rekenen ze $2 per maand per gebruiker. Dit stond tegenover 50 gratis gebruikers met 7,5 GB mailboxruimte bij Google Apps. Nu Google Apps echter niet meer gratis aangeboden wordt, is Zoho Mail met haar 3 gratis gebruikers voor veel partijen een goed alternatief.

Zoho Mail ondersteunt zowel POP als IMAP en ze bieden een mobiel design aan voor iPhone, iPad, Android, Blackberry en andere mobiele apparaten. Daarnaast bieden ze net als Google verschillende Apps aan als Calendar, Task Manager, Notes en Instant Chat. Maar misschien is de mooiste feature wel dat ze bij Zoho Mail vinden dat slechts jouw informatie/data relevant is als je een mailbox hebt. En daarom word je niet lastig gevallen met allerlei reclame-uitingen. En dat werkt wel zo prettig.

Outlook.com

Outlook.com

Outlook.com

Sinds juli 2012 hebben de makers van o.a. Hotmail en Live Messenger een nieuwe e-maildienst ontwikkeld. Dit geesteskind heet Outlook.com, en zoals deze naam al een beetje verraadt spelen zij hiermee in op de naamsbekendheid van de beroemde Office applicatie. De naam is vertrouwd, maar het design is nieuw en intuïtief. Bij Outlook.com heb je toegang tot een gratis mailprovider waarmee je verbinding kunt maken met diverse social networks, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Waar Google de optie aanbiedt om grote bestanden via Google Drive aan te bieden, doet Outlook.com dat via SkyDrive. Google Drive heeft hier één nadeel ten opzichte van SkyDrive: om toegang te krijgen tot deze bestanden heeft een gebruiker een Google-account nodig. Daarnaast is het positief dat Outlook.com minder reclame weergeeft en zelfs belooft dat jouw gegevens niet gebruikt worden voor reclame-doeleinden. Het is echter belangrijk te vermelden dat Outlook.com alleen POP en geen IMAP ondersteunt. Dat wil niet zeggen dat het helemaal niet mogelijk is om je e-mail te synchroniseren tussen verschillende apparaten. Hiervoor zul je dan gebruik moeten maken van Microsoft Exchange. Niet elke e-mailclient ondersteunt echter Microsoft Exchange. En bekijk je je e-mail eigenlijk alleen op je computer of je telefoon? Dan heb je natuurlijk ook genoeg aan POP.

Overstapservice

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in één van de twee nieuwe diensten, dan vind je de overstaptools op het Service Panel. Natuurlijk vind je hier ook nog steeds de tool voor Google Apps. Let wel: de tools zijn alleen zichtbaar wanneer je nog geen e-mailadressen hebt ingesteld. Binnenkort zullen we ook ingaan op hoe je als bestaande Byte Mail-gebruiker eenvoudig overstapt naar één van de e-maildiensten.

Documentatie

Op onze Kennisbank hebben wij documentatie klaar staan waarin je stap voor stap begeleid wordt bij het instellen van deze e-maildiensten. Deze documentatie kun je hier vinden:

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken