Labtest: Magento webshops zijn sneller op Hypernode technologie

Hypernode technologie maakt je Magento sneller dan ooit. Het is één van de USP’s die we benoemen op onze website. Dat kunnen we wel heel hard roepen, maar we zijn niet de enige die dat roept. We hebben daarom met drie webshops een labtest opgezet, en ik laat je graag zien waarom Hypernode zo snel is. 

Ik bespreek 3 shops die flinke snelheidswinst hebben bereikt op de Hypernode-omgeving. We hebben deze test kunnen doen terwijl ze met hun live-site op het Magento Shared platform draaiden en een kopie van hun shop op het Hypernode platform hadden staan. Hierdoor kunnen we goed het verschil laten zien tussen de laadtijden op beide omgevingen.
Ik zeg er direct bij: de shops stonden op moment van de tests niet live, dus hadden nog geen bezoekers te verwerken. Dit zal natuurlijk iets uitmaken in de snelheid, maar zolang er goed gecached wordt en de CPU’s het aankunnen zal dit verschil nihil zijn.

Labtest met 3 Magento webshops

Chopperdome.nl – 2.8 x sneller

Op Chopperdome.nl kun je de gaafste fietsen kopen of onderdelen daarvan. De shop wordt technisch beheerd door Maxxento. Nadat chopperdome.nl eerst is geïnstalleerd op een Magento Pro pakket, is uit nieuwsgierigheid direct ook een Hypernode-testomgeving klaargezet.

Chopperdome.nl op Magento Pro vs Hypernode
Chopperdome.nl draait op Hypernode 2.8 x sneller

Het resultaat mag er zeker zijn: chopperdome.nl draait op de Hypernode-omgeving 2.8 keer sneller dan dat hij op de Magento Shared omgeving draait: 3496 ms laadtijd versus 1252 ms bij Hypernode.
We hebben dit gemeten met Which Loads Faster, en om het realistisch te houden hebben we een productpagina gebruikt in plaats van de homepage. Chopperdome.nl draait bij Magento Pro zonder Redis of FPC, en op Hypernode met Nginx, FPM en Redis.

Inmiddels draait chopperdome.nl ruim een jaar op het Hypernode platform.

Ilovespeelgoed.nl – 2 x sneller

Welk kind houdt er niet van speelgoed?! Op ilovespeelgoed.nl kun je alles kopen en voor alle leeftijden: knutselmateriaal, loopfietsen, voorleesboekjes en zelfs een hele kinderkeuken.
De shop wordt technisch beheerd door Experius, tevens partner van Byte en Hypernoder van het allereerste uur. Robert Buijs van Experius: “We zijn met Hypernode in aanraking gekomen omdat Byte ons in de begindagen benaderd heeft met de vraag of we mee willen doen aan de pilot. Voor zo’n innovatieslag maken we graag tijd om te helpen.”

ilovespeelgoed.nl draait op Hypernode 100% sneller
Ilovespeelgoed.nl draait op Hypernode 100% sneller

De shop ilovespeelgoed.nl stond op moment van de Which-Loads-Faster-test op het Magento Shared platform. Het heeft een standaard Magento 1.7 omgeving, zonder FPC of APC, enkel Memcached, aldus Robert. Inmiddels draait de shop ook al ruim een jaar op het Hypernode platform.

“Het overzetten van de omgeving naar Hypernode ging snel en probleemloos. Het enige waar je even op moet letten is dat je modman hebt draaien op beide omgevingen (dus ook je oude omgeving) [red: zowel op het Byte als Hypernode platform draait standaard modman], anders loopt je verhuizing halverwege vast. Het testen is snel verlopen, zowel de klant als wij zijn snel tot de conclusie gekomen dat alles perfect is blijven werken.” 

De shop bleef niet alleen perfect werken, hij werd ook een stuk sneller. De Which Loads Faster test wees uit dat de shop op het Hypernode platform 100% sneller was. En dat merkt de eigenaresse van ilovespeelgoed.nl ook: “Haar reactie aan de telefoon was “Wauw, het is echt zo veel sneller””, aldus Robert.

Grapedistrict.nl – 2.1 x sneller

De Magento developers van Made by Mouses zijn ook Hypernode testers van het eerste uur. Al maanden geleden hebben wij ze zelf benaderd om met een testcase het nieuwe platform te gaan testen. Dit is ijzerhandel.nl geworden. De eigenaar van deze shop was zo blij met het resultaat dat ze inmiddels al een jaar op Hypernode draaien.

Grapedistrict.nl draait 2.1 x sneller op het Hypernode platform
Grapedistrict.nl draait 2.1 x sneller op het Hypernode platform

Inmiddels heeft Made by Mouses meerdere shops overgezet naar het Hypernode platform, waaronder de wijnshop grapedistrict.nl. Ten tijde van deze meting draaide de shop op het Magento Shared platform met FPC en default Magento cache, beiden in combinatie met Redis. Ook op de Hypernode omgeving draait standaard met Redis. “De klant zelf ervaarde direct al een snelheidswinst van zeker zo’n 20%”, aldus Paul Emich van Made by Mouses.

Ik vroeg Paul (Made by Mouses) naar hoe zij de migratie naar Hypernode hebben ervaren: “Het migreren naar Hypernode verliep beter dan verwacht. Door het hypernode-importer commando begon ik mij echt een luie techneut te voelen 😉 Het meest lastige was het migreren van de .htaccess naar de juiste Nginx configuratie, maar dankzij de meegeleverde voorbeeldconfiguraties was dit ook een fluitje van een cent!”

Waarom is het Hypernode platform zo snel?

  1. De taken van files, database, webserver én Redis worden afgehandeld door één server. Het grote voordeel hiervan is dat je geen netwerkoverhead hebt.
  2. We doen voortdurend uitgebreid onderzoek naar de beste providers om het Hypernode platform op te draaien. We hebben meerdere providers getest, en de performance van CloudVPS (beste prijs/kwaliteit verhouding) en Amazon Web Services (beste snelheid/kwaliteit, iets prijziger) komen verreweg het beste uit de bus.
    [Update 07-10-’15: DigitalOcean komt al een tijdje beter uit de test dan CloudVPS en alle Hypernodes zijn overgezet van CloudVPS naar DigitalOcean.]
  3. Het Hypernode platform biedt de mogelijkheid om HHVM / HipHop te gebruiken. Dit is een revolutionaire manier om PHP ultrasnel uit te voeren. Omdat Magento grotendeels uit PHP bestaat kan dit voor een snelheidswinst van wel 400% zorgen. Lees meer over HHVM in het interview dat we vorig jaar met HHVM-goeroe Daniel Sloof hielden.
  4. Elke webshop op het Hypernode platform heeft de beschikking over Redis cache. Redis is een slimme cachingsvariant die eerder geladen pagina’s direct uit zijn geheugen haalt. Doordat de pagina’s zo niet opnieuw opgebouwd hoeven te worden, kunnen ze veel sneller worden uitgeserveerd aan de bezoekers.
  5. De webservers op het Hypernode platform draaien niet op de software Apache, maar op Nginx. Nginx is relatief nieuw en is ten opzichte van Apache minder complex. Apache is groter, uitgebreider en draagt jarenlange legacy met zich mee. Nginx is innovatiever en is ontwikkeld op basis van de kennis die in de loop der jaren is opgedaan. Nginx wordt wereldwijd ook steeds meer gebruikt, zie netcraft.com.
  6. Update 08-09-’15: Het is vanaf nu mogelijk om gratis gebruik te maken van Varnish op je Hypernode. Deze cachingtechniek is niet meegenomen in deze labtest maar kan laadtijden van 20ms waarmaken doordat eerder opgevraagde pagina’s rechtstreeks uit zijn geheugen uitgeserveerd worden.

 

Met eigen ogen zien?

Natuurlijk kunnen we nooit stellig zeggen dat je webshop x keer sneller draait op het Hypernode platform. Dat hangt namelijk volledig af van je huidige hostingplatform en de mate waarin je shop is geoptimaliseerd. Dankzij de revolutionaire technieken die we gebruiken is de kans echter wel groot dat je er op performance op vooruit gaat. Er zit maar één ding op: zelf testen met je eigen shop. Dat kan natuurlijk: 30 dagen lang en gratis en geheel vrijblijvend.

 

Verder lezen:

 op

Suzanne loopt al sinds 2012 rond bij Byte. Ze spreekt dagelijks webwinkeliers en e-commerce bureaus over ontwikkelingen in de markt en welke uitdagingen deze met zich mee brengen. Kennisdeling en samenwerking staan voor haar centraal. In haar vrije tijd houdt ze van hardlopen, Nederlandse hitjes, en we kennen niemand die zo blij kan worden van eten.