10 tools voor Magento developers

10 tools voor Magento developers

Afgelopen vrijdag de beste Nederlandse Magento developers bij elkaar in Amsterdam. Er werden volop goede ideeën met elkaar uitgewisseld. In het kader van Hypernode werd er stevig gediscussieerd over de beste tools waar je als Magento ontwikkelaar eigenlijk niet zonder kunt. Waarom het in kader van Hypernode? Omdat de gebruikerscommunity bij Hypernode centraal staat: zij geven aan wat ze graag willen gebruiken, wij maken ze – indien relevant – voor ze beschikbaar. En dus willen we weten wat er speelt.
Maar deze kostbare informatie houden we natuurlijk niet voor onszelf! Bovendien werden er een hoop handigheidjes genoemd die voor iedereen van pas kunnen komen, zoals handige wachtwoord-oplossingen 😉 We zetten daarom de top 10 tools voor je op een rijtje. Plus als bonus: de tools waar Magento developers het minst graag mee werken (en alternatieven ;-)).

10 onmisbare tools voor Magento developers

 1. Met stip op 1: n98-magerun. Maak een back-up, flush een cache of verander het admin wachtwoord. Dit is het Zwitsers zakmes onder de Magento tools. Onmisbaar!
 • De meningen over de beste PHP editor zijn verdeeld, maar PhpStorm met de Magicento extensie heeft de meeste fans. Deze extensie heeft meer dan 60 handigheidjes en belooft je minstens 3 uur per week tijd te besparen.
 • Veel hardcode backend ontwikkelaars zweren bij de ZSH als alternatief voor bash. Betere auto-completion, extra rechter prompt (voor bijv. git branch), spellingscontrole en nog veel meer. Zojuist toegevoegd aan Hypernode!
 • Projecten managen gaat met LiquidPlanner. Uren bijhouden, bugs categoriseren, online overleggen over de laatste sprint: het wordt een feestje met online dienst LiquidPlanner.
 • CodeBase is een combinatie van Github en Basecamp, online samen programmeren en makkelijk discussieren over commits.
 • MrDataConverter: Snel arbitraire data importeren? Met deze handige webapp (werkt clientside dus geen gepikte data) converteer je in een handomdraai (bijvoorbeeld) CSV regels naar PHP arrays.
 • Git is met afstand het populairste versie beheersysteem onder top developers. Via de Mac/Linux shell of via een betoverende client zoals Tower voor Mac.
 • Waar magerun het zakmes is voor Magento, is SSH dat voor iedereen die wel eens op een server in moet loggen of iets moet automatiseren. Zonder wachtwoord veilig inloggen, het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.
 • Werk je alleen of met een team? Wachtwoorden bijhouden van alle sites die je gebruikt, is onderhand een dagtaak. Met de handige tool van 1Password kun je moeiteloos en veilig wachtwoorden opslaan en delen met je teamgenoten.
 • De beste editor voor het betere front-end werk lijkt Coda te zijn. Van Photoshop naar een template in een handomdraai!
 • Ook werd er even lekker gemopperd op noodzakelijke systemen die weinig waardering kunnen oogsten. Vaak blijken er toch alternatieven voor handen.

  Top 5 minst geliefde tools

  1. Een technologie uit de jaren 80 wordt vandaag de dag door velen vervloekt: FTP. Het is traag en het is onveilig. Toch lijk je hier niet aan de ontkomen, als je bijvoorbeeld externe systemen (leveranciers) toegang wilt geven tot een deel van je site.
  2. Google Analytics. Met name de “verborgen om privacy redenen” maakt dit systeem voor bezoekersanalyse impopulair. Een alternatief is bijvoorbeeld Piwik (lokaal) of Kissmetrics (dienst).
  3. PhpEd: de editor. Gehaat en geliefd. Als je eenmaal alle toetsencombinaties kent, zit je er aan vast. Of toch nog maar eens de laatste Magicento een keer uitproberen?
  4. Databases beheren met PhpMyAdmin, de de facto beheertool voor MySQL databases. Of toch niet? Inmiddels zijn er voor ieder platform lokale clients, die vaak sneller en beter werken. Zo is er Sequel Pro voor Mac, HeidiSQL voor Windows en Mysql Workbench voor alle systemen. Toch per se server-side aan de slag? Dan is Adminer (voorheen: PhpMinAdmin) een aangenaam alternatief.
  5. Windows. De meeste developers gebruiken Mac, maar voor de broodnodige compatibiliteitstesten staat er in de meeste studio’s nog een eenzame Windows PC te zoemen in een hoekje.

  Heb je interessante aanvullingen? Laat dan een comment hieronder achter, vinden we altijd interessant om te horen en kunnen andere lezers weer wat van opsteken!

  De bijeenkomst vrijdag leverde natuurlijk nog veel meer prachtige inzichten op. Een uitgebreid verslag van die dag lees je binnenkort op ons blog.

   

  Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken