Beschikbaar op Hypernode: RabbitMQ voor Magento

Headless Magento is een relatief nieuwe term die steeds vaker de ronde doet binnen de Magento community. Maar wat is headless eigenlijk? Wat houdt de techniek exact in en welke voordelen heeft dit concept voor jouw Magento webshop? In dit artikel leggen we het uit en tonen we je hoe het mogelijk is om een headless Magento shop te laten draaien op Hypernode.

Wat is headless Magento?

Headless is een techniek die het mogelijk maakt om de front- en backend van je Magento-webshop van elkaar los te koppelen. Traditionele shops, waaronder de webwinkels die op Magento 1 en 2 draaien, hebben een eigen front- en backend. Deze twee delen van de site vormen een ondeelbaar geheel omdat het twee afzonderlijke stukken code zijn die direct met elkaar communiceren.

Headless geeft je daarentegen de mogelijkheid om de frontend van je shop los van de backend te ontwikkelen. Je maakt dan dus niet meer gebruik van de vaste, standaard bij het platform inbegrepen frontend van Magento zelf, maar van een op zichzelf staand stuk software. Die nieuwe frontend wordt ontwikkeld met PWA-technologie (progressive web applications) en communiceert met de backend via API. De API is dus feitelijk het verbindingsstuk tussen de twee delen en  zorgt ervoor dat back- en frontend soepel met elkaar kunnen communiceren.

Waarom is headless de toekomst?

Hoewel de techniek betrekkelijk nieuw is en de komende jaren nog verder door wordt ontwikkeld, heeft headless wel een aantal voordelen waar jouw Magento webshop van kan profiteren. 

Headless Magento is sneller dan een traditionele Magento

Een snelle webshop is in het huidige internetlandschap onontbeerlijk. Traag ladende pagina’s zijn een hoofdreden voor bezoekers om af te haken. Headless Magento stelt je in staat om veel performance- en snelheidswinst te boeken. De headless-technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een ReactJS-frontend te bouwen die draait op een NodeJS server. Een dergelijke oplossing is sneller dan een traditionele PHP-frontend zoals die van Magento.

Headless Magento, en in het bijzonder NodeJS, biedt ook ruimte voor single page application (SPA), waardoor alle benodigde code in één keer naar je browser wordt geladen. Het grote voordeel hiervan: alle dynamische gedeelten worden waar nodig getoond of toegevoegd. De webshop wordt dus niet steeds opnieuw geladen, wat zorgt voor een flinke boost op het gebied van snelheid en performance. Bovendien zijn native apps in een SPA-shop veel sneller en gemakkelijker te maken dan in een traditionele webwinkel.

De traditionele frontend van Magento wordt omzeild

De frontend die standaard bij Magento zit wordt soms als traag en weinig gebruiksvriendelijk ervaren. Headless Magento geeft je de mogelijkheid om een geheel nieuwe en meer gebruiksvriendelijke frontend te ontwikkelen.

Modulaire en flexibele webshops

Een ander voordeel van Magento headless is dat de techniek je in staat stelt om een webwinkel volledig modulair te bouwen. Hiermee win je aan flexibiliteit, omdat je meer mogelijkheden hebt om de webshop optimaal af te stemmen op je wensen, eisen en klanten. In een traditionele shop gebruik je hier Magento-extensies voor, maar het nadeel hiervan is dat de extensies je code complexer maken en de webshop vertragen. Headless zorgt er bovendien voor dat extensies los van elkaar kunnen opereren (ze communiceren immers via een API), waardoor ze geen onderdeel worden van de basiscode. Ook het fixen van bugs en updaten van functionaliteiten is gemakkelijker in een webshop die gebruikmaakt van een modulaire structuur middels API’s. 

Headless Magento en Hypernode

Het is mogelijk om een headless Magento shop te draaien op Hypernode. Ons platform is dus compatible met deze nieuwe techniek. Hypernode heeft out-of-the-box een gestandaardiseerde set-up, die tegelijkertijd zoveel vrijheid biedt dat je de configuratie zodanig kunt aanpassen dat een headless shop er goed op draait. Je zou bijvoorbeeld op je Hypernode de Magento-installatie kunnen gebruiken voor het draaien van de backend-taken, maar tegelijkertijd een NodeJS/Javascript-server kunnen installeren (op je Hypernode dus) voor de frontend-taken. Kortom, wij faciliteren de setup van een headless oplossing op Hypernode, maar je moet hier als klant zelf nog wel wat (NGINX) werk voor verrichten.

Dat dit op Hypernode mogelijk is, is best uniek voor managed-hostingoplossingen. Meestal zijn managed-hostingomgevingen dusdanig dichtgetimmerd dat je zelf geen wijzigingen aan de configuratie kunt doen. En die kleine configuratiewijzigingen heb je uiteindelijk wel nodig om de headless techniek te kunnen gebruiken. Hypernode is een managed-hostingplatform dat je toch de flexibiliteit geeft om vrij veel te sleutelen aan de configuratie.

Kunnen we het je nóg gemakkelijker maken?

Wat we ons wel voor kunnen stellen, is dat we het voor klanten nog veel gemakkelijker kunnen maken door zulke configuratie al out-of-the-box mee te nemen in de Hypernode-setup. Dan hoeft de klant dit niet meer zelf te doen en kunnen we de shop tegelijkertijd nog stabieler maken. Als headless Magento echt een hoge vlucht gaat nemen (wat experts wel verwachten) in gebruik, is het zeker een optie om de techniek te incorporeren in de setup. Maar dan willen we wel heel graag van de klanten horen bij welke aanpak zij nou echt gebaat zouden zijn.

Hoe zouden we ze werk uit handen kunnen nemen en wat zouden wij kunnen doen om de processen van de headless-set-up nog beter en stabieler te maken? Zouden we bijvoorbeeld bepaalde typische headless-processen moeten automatiseren? Of zouden klanten al heel blij zijn als we bepaalde tooling of software opnemen in de standaardconfiguratie? Wij horen dit heel graag van de gebruikers zelf.

 

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken