Migreren naar Magento 2

We kunnen er niet langer omheen: Magento 2. Veel webshop-eigenaren voelen de hete adem in hun nek, zeker nu Magento (weer) de end-of-life voor Magento 1 heeft aangekondigd. Voor velen is het echter een enorme drempel: er moet een volledig nieuwe shop gebouwd worden, met een bijbehorende investering en time-to-market. Ook e-commerce bureaus zien de drempel om over te stappen bij hun klanten en gaan op zoek naar manieren om deze drempel te verlagen. En succesvol, want in 1,5 maand een converterende Magento 2 shop klinkt niet gek toch?

Krachten bundelen en samen overstappen

Als je als e-commerce bureau jarenlang Magento shops ontwikkelt voor verschillende opdrachtgevers en markten, dan leer je wat een goede Magento shop nodig heeft. En in de basis verschilt dat helemaal niet zo per opdrachtgever. Elke webshop heeft een goed converterende checkout nodig, is gebaat bij een slimme zoekmachine en wil gebruik maken van extra functionaliteiten zoals een dagaanbieding, een chat of upsell-mogelijkheden. Waarom zou je dat voor elke opdrachtgever opnieuw gaan bouwen en waarom zou elke opdrachtgever daar afzonderlijk in moeten investeren?

BluePrint van Tickles

Het Lemster bureau Tickles besloot jarenlange ervaring met Magento en opdrachtgevers te bundelen in BluePrint. BluePrint is een kant-en-klaar platform waarin de belangrijkste bouwstenen van een Magento 2 shop al in elkaar geplugd staan: Magento 2, de meest gebruikte modules (Algolia, ElasticSearch), essentiële koppelingen voor bijvoorbeeld payment providers, de meestgebruikte andere implementaties (bijvoorbeeld dagaanbieding, klantenservice-elementen), converterende UX (bijv interactieve banner), SEO-technisch geoptimaliseerd, geoptimaliseerd in code, én zelfs geoptimaliseerd voor het Hypernode hostingplatform. Wat ‘slechts’ nog toegevoegd hoeft te worden is jouw huisstijl en producten.

Mirko Zecevic, commercieel directeur Tickles: “Met BluePrint kunnen we een time-to-market van 1,5 maand realiseren tegen een veel lagere investering van €12.500. Dit bedrag kun je zelfs in termijnen afbetalen. Het grote voordeel zit ‘m er dus in dat je na 1,5 maand al live kunt en dus geld kunt gaan verdienen met je shop. Daarna kun je ‘m wekelijks, als je wilt, verder gaan uitbouwen.

Door krachten op deze manier te bundelen lukte het Tickles de investering voor een nieuwe Magento 2 shop flink naar beneden te schroeven, evenals de time-to-market. En Tickles was niet het enige bureau dat gebruik maakte van schaalvoordeel om de Magento 2-drempel te verlagen.

Basisplatform Magento 2 van FRMWRK

Het Rotterdamse bureau FRMWRK besloot de uitdaging van migreren naar Magento 2 samen met hun klanten aan te vliegen en startte in maart 2017 een Magento 2 collectief. Samen bepaalden ze wat een goede Magento 2 shop nodig heeft: welke functionaliteiten moet hun ideale shop bieden, wat zou in de toekomst gewenst zijn, en waar overlapt het? Op basis van deze collectieve wensen, en de best practices die FRMWRK zelf in de loop der jaren heeft opgedaan, ontwikkelden ook zij een Magento 2 platform waarin al deze ‘basis’ functionaliteiten opgenomen zijn. Ook dit platform kan voor een relatief laag bedrag van €12.500 afgenomen worden en biedt een mooi fundament waarop verder ontwikkeld kan worden om de shop naadloos aan te laten sluiten op een specifieke markt, branche en business case.

Ronald van Rooijen, managing partner FRMWRK: “Ons Magento 2 collectief is een mooi startpunt om een MLP (Minimum Lovable Product) voor onze klant te ontwikkelen. Na livegang begint het ontwikkelen pas, altijd op basis van de ambitie en business case van de klant. Zowel wij als onze klanten hebben geïnvesteerd in het collectieve Magento 2 platform. Zij ontvangen een kickbackfee zodra wij weer een nieuwe Magento 2 shop met dit platform online brengen. Kortom, een echte win win situatie. Zowel voor ons, de klanten uit ons collectief als de nieuwe klanten die in een mum van tijd een nieuwe Magento 2 shop hebben!

 

Twee mooie voorbeelden van partijen die gebruik maken van schaalvoordeel en standaardisatie om de overstap van een Magento 1 naar Magento 2 shop vele malen laagdrempeliger te maken. En Tickles en FRMWRK zijn niet de enige, er zijn heel veel e-commerce bureaus die een dergelijke oplossing bieden. De migratie hóéft dus echt niet per se een enorm tijd- en geldvretend project te zijn.

Ben jij nog niet bezig met een eventuele migratie, of hik je er net als veel andere webwinkeliers tegenaan? Neem contact op met je huidige technische partner en vraag naar de mogelijkheden.

 

Verder lezen: 10 redenen om over te stappen naar Magento 2

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken