Shopware hosting op Hypernode

Denk je aan het opzetten van een webshop maar twijfel je nog welk open source e-commerce platform je wilt gebruiken: Magento of WooCommerce? In deze blog zetten we de grote verschillen tussen de twee e-commerce software systemen voor je op een rij.

WooCommerce & Magento: the basics

WooCommerce en Magento zijn beiden open source platforms die het mogelijk maken je producten online aan te bieden. Sinds 2008 is Magento een grote speler in de webshop wereld. Ongeveer 34% van alle webshops in Nederland gebruikt Magento, wat het platform de marktleider van de e-commerce open source platforms in Nederland maakt (Builtwith, 2018).

In 2011 ontwikkelde WordPress, bekend als content management system (CMS), de e-commerce plugin WooCommerce. De plugin is makkelijk te installeren op een WordPress blog en kan zo naadloos gecombineerd worden met je content marketing en blog.

Dus wat zijn de grote verschillen?

Nu we de basics weten is het tijd voor verdieping. De vergelijking van WooCommerce en Magento kun je maken aan de hand van het verschil in auto’s. Net zoals bij het kopen van een auto heb je bepaalde verwachtingen van wat de auto kan en extra features die je in je auto wilt terugzien. Dit is niet anders bij het beginnen van een webshop. Je hebt een aantal ideeën van hoe je je webshop wil inrichten en aan deze verwachtingen zitten ook verschillende mogelijkheden verbonden. Hieronder belicht ik de verschillende aspecten van de twee platforms:

WooCommerce: Gebruiksvriendelijk en snel up-to-speed

Het WooCommerce platform is gebaseerd op een lean concept: een betrouwbare basis die je naar eigen wil verder kan uitbreiden met extra functionaliteiten. Door zijn een plug-and-play opbouw kun je direct aan de slag en heb je relatief weinig technische kennis nodig. Alle basisfunctionaliteiten die je nodig hebt bij het opzetten van een webshop zijn aanwezig. Wil je meer functionaliteit, dan kun je die bijkopen in de vorm van een plugin. Ook al zijn deze plugins relatief goedkoop, voor een uitgebreide webshop kunnen deze kosten al snel hoog oplopen. Daarnaast wordt een webshop met honderden producten en veel plugins al snel zwaar en vereist het extra hostingcapaciteit en onderhoud. Een voorbeeld: het is niet standaard mogelijk om je webshop in meerdere talen weer te geven, hiervoor moet je een module aanschaffen die een behoorlijke invloed heeft op de snelheid van je webshop. WooCommerce is dus een e-commerce softwaresysteem dat je heel snel up-to-speed brengt en dat zeer gebruiksvriendelijk is. Perfect voor de startende webshop. Begint je shop echter flink te groeien en wil je meer functionaliteit, dan is het systeem niet direct ideaal.

Magento: Krachtig en klaar voor groei

Het opzetten van een Magento shop vergelijken we vaak met het kopen van een duurdere auto: je investeert in een krachtige motor die lang mee zal gaan, ook al krijg je gezinsuitbreiding. Het platform is goed schaalbaar en er al veel functionaliteiten inbegrepen, zoals het weergeven van producten in verschillende kleuren, BTW-regels en het geven van product reviews. Hierdoor hoef je voor minder functionaliteiten direct al een extensie in te voegen en krijgt je webshop direct een professionele uitstraling. Voor de functionaliteiten die er nog niet in zitten is er, dankzij een zeer uitgebreide community van developers en gebruikers, een legio aan extensies te vinden die precies de functionaliteit biedt die jij zoekt. Magento is hiermee een krachtiger platform dat ingericht is voor de groei van een webshop. Wel betekent dit tegelijkertijd dat  het platform out-of-the-box al zwaarder is en specifieke hosting vereist om te voorkomen dat de shop traag wordt. Als je ambitieuze e-commerce plannen hebt, dan zul je gebruik moeten maken van een specifieke Magento hostingoplossing die dit aankan, zoals Hypernode.

Dankzij de uitgebreide functionaliteit is de leercurve bij het opzetten van een Magento webshop is een stuk steiler. Er wordt veel van jou als webshop eigenaar gevraagd. Zo simpel als een module installeren of verwijderen als in WooCommerce zal het niet gaan. Magento is daarom een complexer platform dat meer technische kennis vraagt. Heb je deze kennis niet? Dan is er ook de mogelijkheid om dit uit te besteden aan Magento agencies die gespecialiseerd zijn in het bouwen van deze webshops. Dit vraagt natuurlijk wel weer om een grotere investering, maar als het goed is verdien je die met je professionele shop weer terug.

Ons advies: Wanneer kies je voor Magento of WooCommerce?

Maar waar moet je dan dus voor kiezen? Voor beide e-commerce platforms is er veel mogelijk door het installeren van extra functionaliteiten. Daarin ontlopen ze elkaar dus niet. Met genoeg upgrades maak je elke auto Ferrari-waardig. Het verschil zit zich daarom in de basis. Met een WooCommerce webshop kan je snel beginnen en ben je al gemakkelijk up-to-speed. Vooral voor startups of beginnende bedrijven die naast een blog een webshop willen opzetten is WooCommerce een uitstekend platform.

Het opzetten van een shop op basis van Magento vereist een grotere investering. De learning curve is steil, je hebt waarschijnlijk technische hulp nodig, en je hebt direct al specifieke hosting nodig. Maar wanneer je deze investering maakt, heeft je webshop ongelimiteerde mogelijkheden en ben je klaar voor grote toekomst.

Dus concluderend: bedenk je van te voren welke ambitie je met je shop hebt. Daar ligt de basis voor de keuze die je moet maken. Vind je het leuk om een webshop op te zetten, ga voor WooCommerce. Heb je ambitieuze plannen voor de toekomst, waarin je webshop de motor vormt, kies dan voor Magento.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken