Magento-2-vs-Magento1-overstappen

Al jaren gonste het: er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van het populaire e-commerce systeem Magento. Eentje waarin de gebruiksvriendelijkheid en performance verbeterd wordt en die toekomstproof is. De release liet lang op zich wachten, maar afgelopen november was het dan echt zover: Magento 2 werd officieel gelanceerd. De eerste geluiden zijn erg positief, maar voor veel Magento gebruikers werd direct duidelijk dat de update naar Magento 2 niet gemakkelijk wordt. Nu staan ze voor een lastige keuze: overstappen naar Magento 2 of toch nog blijven hangen bij Magento 1? Als Magento specialist willen we je op weg helpen door de belangrijkste punten aan te stippen.

Magento 1: vertrouwd, maar verouderd

Een bekend platform
Magento 1 bestaat ondertussen al 8 jaar en heeft het grootste e-commerce marktaandeel van 17 procent[1]. Dit betekent niet alleen dat het systeem bekend is bij veel webdevelopers, maar ook dat ze hier ondertussen slim en efficiënt in kunnen bouwen. Een ervaren Magento developer heeft (op dit moment) een Magento shop sneller opgebouwd in Magento 1 dan in Magento 2. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren zoveel extensies voor Magento gebouwd dat zelfs de meest excentrieke vragen van klanten relatief gemakkelijk zijn op te lossen in Magento 1.

Trage basiscode
Dat Magento 1 origineel uit 2007 stamt heeft ook een nadeel. De basis van het systeem is oud. En een verouderd platform betekent niet alleen dat de technieken niet altijd meer efficiënt zijn, maar in dit geval betekent het ook dat de basiscode behoorlijk zwaar is. Een niet-geoptimaliseerde Magento 1 shop is daarom vrij traag. Dit wordt veel aangewezen als dé reden dat men aan de ontwikkeling van Magento 2 gestart is: een frisse start vanaf de kern van het platform.

Nog drie jaar ondersteuning
Magento zal Magento 1 nog drie jaar ondersteunen. Dit betekent dat er geen directe spoed is om aan de slag te gaan met Magento 2. ‘Ondersteunen’ betekent in dit geval echter dat Magento 1 alleen wordt onderhouden, maar alle nieuwe ontwikkelingen naar het Magento 2 platform gaan. Je bent voor de komende drie jaar dus nog veilig, maar je software zal niet groeien in nieuwe functionaliteiten.

Magento 2: verbeterde performance en gebruiksvriendelijker

Nieuwe en schone installatie is verplicht
Magento 2 is een volledig nieuw platform, helemaal vanaf de grond af aan gebouwd. Zo’n grote verandering geeft veel voordelen, maar ook één groot nadeel. Overstappen gaat tijd en geld kosten. De grootste boosdoener daarvan is de totaal vernieuwde kern van Magento. Deze zorgt ervoor dat een volledig schone installatie nodig is, ook als je een bestaande Magento shop over wilt zetten naar Magento 2. Er zullen in de toekomst wel handige migratie scripts ontwikkeld worden die de overstap zo makkelijk mogelijk maken, maar zover is het nog niet, en veel werk is dus onvermijdelijk. Kleine troost is dat de database in Magento 2 veel overeenkomsten houdt met Magento 1, waardoor de data overzetten relatief gemakkelijk wordt.

Gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren
Je kunt er bijna niet omheen dat Magento 2 zoveel gebruiksvriendelijker is dan Magento 1. Er is grondig geschrapt in de kern en duidelijk gezocht naar manieren waarop er gemakkelijker en gestroomlijnder met Magento gewerkt kan worden.
Voor webshopeigenaren betekent dit een gebruiksvriendelijke interface waarmee ze veel gemakkelijker met Magento kunnen werken. Zo is het aanmaken of aanpassen van producten een stuk duidelijker en kan je als webshopeigenaar zelf aanpassingen doorvoeren in het thema van je webshop. Daarnaast is het nieuwe basisthema van Magento volledig responsive en is het makkelijker gemaakt voor developers om eigen thema’s ook responsive te maken.

Nieuwe technieken
Voor developers betekent Magento 2 dat ze efficiënter en met betere code kunnen werken. Naast dat de nieuwe kern van Magento 2 al voor een snelheidswinst zorgt, zijn er technieken als Varnish Cache toegevoegd die voor on-Magento zulke korte laadtijden zorgen dat je bijna niet gelooft dat het Magento is. Ook bevat het een nieuw testingframework die developers de mogelijkheid geeft om de performance van de webshop te optimaliseren. Door hier gebruik van te maken kan je eerder fouten vinden en voorkomen, wordt je code van betere kwaliteit en wordt het mogelijk om snellere releases te doen. Andere nieuwe technieken als PHP 5.5, jQuery en een standaard less CSS preprocessor geven de developer ook handvaten om efficiënter te werken. En dat ziet de webshopeigenaar weer terug in de maandelijkse developmentkosten.

Veel extensies nog niet klaar voor gebruik
Wil je overstappen naar Magento 2, houd er dan rekening mee dat op dit moment het grootste deel van de extensies nog niet Magento 2 proof zijn. Omdat Magento 2 zo fundamenteel andere code heeft, moeten de extensiebouwers hun extensies eerst compatible maken. Dit kost even wat tijd, maar het heeft ook een voordeel. Nu de extensiebouwers terug naar de tekentafel moeten is er ruimte voor een kritische blik en verbeteringen. Deze zullen allemaal doorgevoerd worden in de nieuwe Magento versie. Controleer ook eerst of Magento 2 wel goed kan draaien op jouw hostingomgeving. Zo is ons Magento platform zó specifiek voor Magento 1 geoptimaliseerd dat we eerst wat werk moeten verrichten voordat je Magento 2 webshop optimaal kan draaien. Begin januari leveren we ons platform op waar Magento 2 echt tot z’n recht komt.

Overstappen of toch nog even wachten?

Samengevat
Waar moet je rekening mee houden als je een nadenkt over een overstap naar Magento 2?

Magento 1 Magento 2
  het is een complex platform en dus out of the box vrij traag   overstappen gaat tijd en geld kosten
  er wordt niet meer voor ontwikkeld   weinig extensies zijn nog klaar voor gebruik
 + het systeem is al bekend bij developers  + performancewinst door nieuwe kern
 + de ontwikkeling kost nu minder geld  + het is gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren
 + er zijn veel extensies beschikbaar  + nieuwe technieken zorgen dat developers slimmer en sneller kunnen werken

 

Start je een nieuwe shop? Begin met Magento 2
Ondanks dat de plus- en minpunten per Magento versie ook afhangen van jouw webshop en jouw situatie, is ons advies duidelijk. Begin je een nieuw Magento project en is er geen strakke deadline (binnen 6 maanden)? Begin dan in Magento 2. Op korte termijn heb je te maken met extra developmentkosten (ook je developer moet nog even wegwijs worden in het systeem), en loop je mogelijk tegen problemen met extensies aan, maar op de lange termijn zet je de slimste stap. De nieuwe technieken, responsive thema’s en performance winst van Magento 2 zal een lange adem hebben. Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat de overstap naar Magento 2 onvermijdelijk is door de beperkte ondersteuning van Magento 1. Dit betekent dat je de investering toch voor de boeg hebt. En start je nu in Magento 1? Dan investeer je dus dubbel!

Heb je al een webshop? Wacht dan niet af!
Heb je een bestaande webshop? Dan kleven er aan de overstap naar Magento 2 nog wat uitdagingen. Maar dit betekent niet dat je dan nu nog stil moet zitten. Ga alvast aan de slag met jouw webshop en Magento 2. Met een Magento 2 testomgeving op ons Hypernode platform kun je gratis en rustig een aantal weken met Magento 2 gaan stoeien. Dan kun je kosteloos ondervinden wat de overstap voor jouw shop te betekenen heeft. Overstappen hoeft niet binnen nu en een paar maanden, maar laat die nieuwe technieken niet aan je neus voorbij gaan!

Primeur: de eerste officiele Magento 2 showcase van Nederland draait op ons Hypernode platform. Lees in onze blogpost over deze Magento 2 lancering alles over de nieuwe technieken die er zijn gebruikt!

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken