Sinds eind 2008 houdt Byte zich bezig met Magento (hosting). De afgelopen maanden hebben we met een heel aantal toonaangevende partijen gesproken (Vivendo, Younify, Realvine) en een mooie hostingdienst opgezet. Onze Magento Hosting is snel en flink schaalbaar. Clustering hebben we nog niet toegepast op de applicatieservers, wel op de MySQL-databaseservers.

Met Aldo Wink en Mark van de Sanden (Realvine) hadden we het over de populariteit van Magento. Het is waarlijk niet te geloven hoe snel het Magento virus om zich heengrijpt. Zie ook Aldo’s blogpost.

Even een update met Google Trends:

Magento vs. osCommerce vs. VirtueMart

Magento vs. osCommerce vs. VirtueMart

Dit is zijn de genoemde e-commerce pakketten, de afgelopen twee jaar, in Nederland. De opmars van Magento is duidelijk te zien. We weten natuurlijk niet precies hoeveel installaties/downloads er gedaan worden, maar de trend qua zoeken is duidelijk. Magento heeft in korte tijd een stevige positie verworven en zal de komende jaren het prominente open source e-commerce platform worden.

Ik denk dus Hip en geen Hype, en jij, beste lezer?

Open source is toch gratis?

Zaak is te voorkomen dat Magento implementaties afglijden naar “250 euro eenmalige hit-and-run install”. De serieuze partijen met wie we spreken zien voor een zorgvuldige implementatie en goed op weg helpen van klanten een minimum van 2000 euro aan werk als noodzakelijk.

De klanten die nu op Magento overstappen verwachten ook meer. Velen zijn niet tevreden over OSCommerce, Zendcart, MijnWinkel en Virtuemart. Of men wil duidelijk een volgende stap maken.

Een goede webshop implementeren is niet een kwestie van scripts installeren (dat gaat bij Byte vanzelf). Het gaat om het luisteren naar een klant, het adviseren van een klant (wat wel en wat niet te doen), het realiseren van een passend ontwerp, het opzetten van een basis, het verbeteren, het stroomlijnen van processen, het bijsturen en uitbreiden.

We vragen partners en collega’s dan ook te winkeleigenaren te adviseren niet de goedkoopste oplossing te zoeken, maar een goede oplossing met een scherp budget. Het gaat uiteindelijk om het resultaat, niet om de laagste prijs.

Als Magento implementator ga je ook voor de lange termijn relatie. Je klant heeft inhoudelijk advies en technisch onderhoud nodig. Verschillende modellen zijn mogelijk: (1) uurtje-factuurtje; (2) strippenkaart; (3) afspraken of fixed price voor een half jaar.

En even serieus: Als iemand voor mij voor 200 euro een site/shop met alles er op en er aan maakt, hoe vaak denk je dat hij het leuk vindt dat ik hem bel of mail met een vraag? En hoeveel uur kun je hier eigenlijk voor werken?

He! Volgens mij zijn we ook nog eens de eerste Groene Magento Hosting Provider :).

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken