Magento partner

Veelgebruikte oplossingen voor specifieke Magento hosting zijn shared hosting, dedicated server, VPS of sindskort Hypernode technologie. Het zijn vier totaal verschillende technieken, en vaak is het moeilijk te doorgronden waar nu precies de verschillen liggen. In dit artikel zet ik de technieken eens helder tegenover elkaar.

Shared Magento hosting

Bij shared hosting staat je site op een webserver die je deelt met anderen. De volledige capaciteit van de server wordt zo over meerdere accounts verspreid. Dit maakt shared hosting een van de meest betaalbare vormen van hosting. Daarnaast zijn de servers qua software voor je ingericht en worden ze voor je onderhouden. Aan het delen van de server kleven helaas ook wat nadelen: je kunt last hebben van de buren: als de site van de buurman de server zwaar belast, kan jouw site ook traag worden. Ook caching is minder efficient. Tot slot: wat veiligheid betreft ben je, naast dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw Magento installatie, afhankelijk van je hostingprovider (bij veel shared hosting providers is het mogelijk om bij je buren in de bestanden te kijken, bij Byte is dit overigens niet zo) en van je buren (die niet altijd even zorgvuldig patchen en updaten).

Shared hosting – pluspunten
+ goedkoopste vorm van hosting
+ klaar voor gebruik

Shared hosting – minpunten
mogelijk last van de buren
relatief kwetsbaarder qua veiligheid
beperkte vrijheid in softwarekeuze (geen root access)

Dedicated server

Bij een dedicated server heb je de volledige server tot je eigen beschikking. Je hebt geen buren, wat wil zeggen dat alle rekenkracht, schijfruimte en geheugen door je eigen sites gebruikt kan worden. Een dedicated server wordt managed of unmanaged aangeboden. Unmanaged betekent dat je de server naar eigen behoefte kan inrichten. Hierdoor ben je erg flexibel, maar de keerzijde hiervan is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het softwareonderhoud (denk aan besturingssysteem en PHP) en de beveiliging van je server. Dit kost tijd, geld en veel technische kennis. Managed hosting is vaak duurder, omdat de hoster de zorg van het onderhoud en de beveiliging van het platform of je server op zich neemt (altijd m.u.v. je Magento installatie). Voordeel is dat je er geen omkijken of kosten aan hebt. Tot slot, met een dedicated server ben je afhankelijk van hardware. Eén enkele server is kwetsbaar: gaat deze onverhoopt kapot, dan is alles uit de lucht. Recovery duurt hierbij dan ook langer dan bij een virtuele oplossing.

Dedicated – pluspunten
+ geen buren
+ indien unmanaged: vrijheid (root access)
+ indien managed: geen omkijken onderhoud en beveiliging (m.u.v. eigen Magento installatie)

Dedicated – minpunten
indien unmanaged: zelf onderhouden en beveiligen server (kost tijd & geld)
afhankelijk van hardware: single point of failure

VPS

Bij VPS (Virtual Private Server) wordt een fysieke server opgesplitst in meerdere kleinere virtuele servers. Elke VPS heeft een gereserveerde hoeveelheid geheugen en schijfruimte en heeft zijn eigen processen, eigen besturingssysteem (OS), eigen serverload, en zelfs een eigen filesystem. Met andere woorden: elke VPS is geheel onafhankelijk, en dus “Private”. Hierdoor heb je geen last van de buren als het gaat om veiligheid en serverbelasting en heb je de vrijheid om je eigen software te draaien. Net als bij een dedicated server betekent dit echter ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het softwareonderhoud en de beveiliging van je VPS, wat tijd, geld en technische kennis vereist. Een VPS kan ook managed aangeboden worden: het onderhoud en beveiliging wordt voor je gedaan, maar je hebt niet de vrije keuze voor software.
Een VPS is gekoppeld aan een SAN (Storage Area Network (SAN)). Kortgezegd betekent dit dat als een VPS uitvalt, een andere virtuele server binnen dat netwerk het kan overnemen. Je bent dus minder afhankelijk van hardware dan bij een dedicated server.

VPS – pluspunten
+ geen last van buren
+ minder afhankelijk van hardware
+ indien unmanaged: vrijheid (root access)

VPS – minpunten
indien unmanaged: zelf onderhouden en beveiligen van je VPS
indien unmanaged: installatie en onderhoud kost tijd & geld
indien managed: ongunstigere qua prijs-kwaliteitverhouding dan een Hypernode

Hypernode

Bij Hypernode heb je net als bij een dedicated server een geïsoleerde hostingomgeving (en dus geen last van de buren). Net als bij VPS is deze virtueel en ben je dus minder afhankelijk van hardware. Bij Hypernode is je ‘node’ (jouw omgeving) managed; onderhoud en beveiliging wordt voor je gedaan. Het grote verschil met een managed dedicated server of managed VPS is dat er nog een soort development-laag overheen ligt: er is een constante ontwikkeling van features en tools zoals beveiliging tegen brute force aanvallen, de externe zoekfunctie Sphinx, automatische bescherming tegen ongewenste bots en verschillende cachingtechnieken. Het zijn allemaal features die bijdragen aan de performance en veiligheid van specifiek een Magento shop en worden standaard uitgerold over alle nodes op het platform. Kort door de bocht zou je dus kunnen zeggen dat je met een Hypernode een “managed VPS + uitgebreide Magento performance laag” hebt (zie piramide hieronder).

 

Hypernode – pluspunten
+ geïsoleerde node: geen last van buren
+ minder afhankelijk van hardware
+ geen omkijken naar onderhoud en beveiliging (m.u.v. je Magento installatie)
Hypernode_als_extra_laag+ constante ontwikkeling van nieuwe features en tools
+ 200+ optimalisaties specifiek voor Magento


Hypernode – minpunten

beperkte vrijheid (geen root access)

 

Vergelijking Magento hosting

Magento_hosting_technieken_vergeleken

 

Meer weten over Hypernode of wil je het gratis eens proberen? Kijk op byte.nl/magento.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken