Beschikbaar op Hypernode: RabbitMQ voor Magento

Langverwacht maar eindelijk daar: RabbitMQ! Deze hippe feature is door onze techneuten in een rustige week na kerst gemaakt. Heb je nog nooit van RabbitMQ gehoord? Geen zorgen, in dit artikel leggen we je dat haarfijn uit en vertellen we je hoe je RabbitMQ kan gebruiken op Hypernode.

Wat doet RabbitMQ?

Grote hoeveelheden data kunnen belastend zijn voor shops, daarom worden ze bij voorkeur op de achtergrond verwerkt. Dit noemt men asynchroon taken uitvoeren. Om taken op de achtergrond te kunnen verwerken, heeft men queues (wachtrijen) nodig. Een queue is dus een wachtrij met taken die nog moeten worden uitgevoerd. RabbitMQ is deze wachtrij en maakt het mogelijk om (resource-intensieve) taken op de achtergrond te verwerken.

Je zou RabbitMQ een beetje kunnen vergelijken met een postbedrijf: je doet je post in de brievenbus, daarna wordt het gesorteerd en uiteindelijk wordt de post door de postbode (meestal) afgeleverd bij de juiste ontvanger. Het grote verschil tussen RabbitMQ en een postbedrijf is dat het bij RabbitMQ niet gaat om post, maar over het accepteren, opslaan en doorsturen van data messages.

Wat zijn de voordelen van RabbitMQ voor een Magento shop?

RabbitMQ zorgt ervoor dat jij (resource-intensieve) taken op de achtergrond kunt uitvoeren. Hierbij is het mogelijk om meerdere taken in de queue te zetten, waarna RabbitMQ de taken uitvoert. Hierdoor hoeft men niet meer te wachten totdat één taak verwerkt is, om vervolgens pas de volgende taak te kunnen starten. Daarnaast maakt RabbitMQ het ook mogelijk om taken te verdelen.

Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je grote hoeveelheden producten wilt importeren. Bij het importeren van producten wordt er in één keer een grote hoeveelheid data naar je shop gestuurd. Kortom, een zeer resource-intensieve taak. Dit kan een vertragend effect hebben op je shop. Op het moment dat deze taak op de achtergrond (asynchroon) wordt uitgevoerd, hebben je bezoekers daar geen last van en werkt dit dus niet vertragend. We hoeven jullie natuurlijk niet meer uit te leggen dat dit goed is voor je sessieduur, bounce-, order- en conversiewaarde.

Hoe kan jij RabbitMQ gebruiken op Hypernode?

We bieden RabbitMQ aan op onze twee grootste pakketlijnen: Magento Professional en Magento Excellence. Benieuwd welke features er binnen jouw pakket vallen? Bekijk dan ons prijsoverzicht. Met de nieuwste Magento 2.3 release is het mogelijk om RabbitMQ ‘out of the box’ te gebruiken. Je kunt RabbitMQ inschakelen via de commandline tool of de Hypernode API. Draait je shop op een versie die ouder is dan Magento 2.3? Dan zul je nog wel gebruik moeten maken van externe modules. Meer informatie vind je in onze Hypernode supportdocumentatie.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken