PHP 7

Update 3 mei 2016: PHP 7 is nu ook beschikbaar voor Joomla!, Drupal en WordPress.

Afgelopen december werd PHP 7 definitief gereleased. Ten opzichte van zijn voorganger, PHP 5, zijn hiermee een boel interessante verbeteringen geïntroduceerd. Als één van de eerste webhosters ondersteunen we PHP 7 voor Magento 1 en Magento 2. Ik vertel je graag over de belangrijkste voordelen van PHP 7 en hoe jij er mee kunt gaan werken.

PHP 7?

PHP is in de afgelopen 22 jaar uitgegroeid tot de meestgebruikte scripttaal. De grootste systemen als Magento, WordPress, Joomla! en Drupal werken ermee en het is niet meer weg te denken uit webontwikkelingsland. De laatste grote release, PHP 5, stamt alweer uit 2004 en tot aan PHP 5.6 is daar in de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Met de komst van PHP 7 zijn er een aantal fundamentele dingen veranderd die voor een aantal belangrijke veranderingen zorgen. Een overzicht van alle veranderingen kun je op de website van PHP vinden. Ik licht hieronder de drie belangrijkste punten toe: de verbeterde snelheid, verminderd geheugengebruik en een betere foutafhandeling.

Verdubbelde snelheid met PHP 7

Dat snelheid één van de belangrijkste factoren is voor je website mag duidelijk zijn. En dat komt goed uit, want PHP 7 is snel. Heel snel. Dat komt voornamelijk door de nieuwe PHP Next Generation Engine, het nieuwe broertje van het huidige Zend Engine. Doordat PHP 7 hierop gebaseerd is kunnen PHP request veel sneller verwerkt worden, wat de snelheid van je website zou verdubbelen. Wij namen zelf de proef op de som en vergeleken de snelheid van PHP 5.4 met die van PHP 7. De resultaten verpletterde ons: met FPC werd de testsite al twee keer zo snel, en zonder FPC werd de site zelfs drie keer sneller!

Benchmark PHP 7

Een groot pluspunt van zo’n snelheidsverbetering is dat het direct zorgt voor een betere gebruikerservaring en een hogere conversie. Maar niet alleen je bezoeker wordt blij van een snelle website. Ook Google gebruikt het als een belangrijke rankingfactor en beloont snelle websites met een hogere positie in de zoekresultaten. Zo kan de verbeterde snelheid van PHP 7 dus niet alleen voor een drukkere, maar ook een succesvollere website zorgen.

PHP 7 gebruikt minder geheugen

De kern van de snelheidswinst in PHP 7 zit in de manier waarop het met geheugen omgaat. Doordat de basiscode in PHP 7 is geherstructureerd gebruik je maar liefst 50% minder geheugen bij het uitvoeren van scripts. Naast een boost in snelheid zorgt dit er ook voor dat je website een boel meer gelijktijdige bezoekers aankan, met dezelfde snelheid.

Verbeterde foutafhandeling

Naast de geheugen- en snelheidsverbeteringen heeft PHP 7 een ander belangrijk pluspunt voor developers. Waar PHP 5 een taak abrupt stopt bij een foutmelding kan bij PHP 7 gebruik worden gemaakt van een uitzonderingsregel door try … catch te gebruiken. Hierdoor kunnen foutmeldingen ondervangen worden met een specifieke taak, in de hoop dat de het script dan toch uitgevoerd kan worden. Dit biedt programmeurs veel flexibiliteit in het schrijven van hun scripts en in het begrijpen van een foutmelding. In de nieuwste PHP versie zitten er al standaard “exception” regels voor de meestvoorkomende fouten, maar developers kunnen hier ook gemakkelijk hun eigen uitzonderingen aan toevoegen.

Hoe kun jij PHP 7 gaan gebruiken?

PHP 7 is in een aantal aspecten fundamenteel anders dan haar voorgangers, wat veel van de grote veranderingen mogelijk maakt. Let er wel op dat er vier PHP 4 functies zijn verwijderd uit de ondersteuning in PHP 7. Dit betekent dat als jij gebruik maakt van deze (sterk verouderde) functies je mogelijk foutmeldingen krijgt. Welke functies dit zijn kun je vinden op de website van PHP.

De overstap naar PHP 7 is gemakkelijk uit te voeren in ons Service Panel. Wel raden we iedereen aan zijn website goed te testen met PHP 7 voordat je de overstap maakt. Je kunt jouw website uitvoerig testen met PHP 7 met onze Hypernode docker.

PHP 7 voor Magento 1

Heb je een Magento 1 webshop en wil je PHP 7 gaan gebruiken? Vooral in de nieuwere versies van Magento 1 is dat relatief makkelijk aan de praat te krijgen. Je kunt daarvoor verschillende publieke stapenplannen volgen en compatibility extensions gebruiken om PHP 7 werkend te krijgen. Wij raden hiervoor Inchoo aan. Er zijn al een aantal Magento 1 webshop op ons Hypernode platform overgestapt naar PHP 7 waardoor ze gemiddeld twee keer zo snel werden.

PHP 7 voor Magento 2

In Magento 2 wordt PHP 7 standaard ondersteund. Ben je dus al bezig met een webshop in Magento 2? Dan kun je ervan uitgaan dat je PHP 7 code standaard goed wordt uitgevoerd. Je kunt bij ons 30 dagen gratis onze Magento 2 hosting uitproberen. Naast een voorgeinstalleerde Magento 2 installatie draait je omgeving ook standaard op PHP 7. Je kunt er dus direct mee aan de slag.

PHP 7 voor Drupal, Joomla! en WordPress

De overstap naar PHP 7 voor sites op het clusterplatform is gemakkelijk uit te voeren in ons Service Panel. Wel raden we aan om eerst je website uitvoerig te testen met PHP 7. Dit kun je doen door een kleine aanpassing te maken aan je .htaccess bestand. Alleen jouw IP-adres ziet dan de website in PHP 7. Hierdoor kan jij rustig testen hoe je site eruit ziet in PHP 7, terwijl je bezoekers ongestoord door je site kunnen klikken. Lees meer in ons Kennisbank artikel: Overstappen naar een nieuwere PHP versie.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken