Magento 2 migratie

Als webshopeigenaar word je om je oren geslagen met Magento 2. Developers zijn al druk bezig met nieuwe projecten, ieder Magento blog schrijft over de nieuwste features en langzaamaan krijg ook jij meer inzicht in wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk zul je de stap naar Magento 2 moeten maken, maar hoe pak dit je nou aan? Om je op weg te helpen geeft Sander Mangel, hoofd van techniek bij FitForMe.nl, inzicht in het stappenplan dat zij doorlopen op weg naar Magento 2.

Een spiksplinternieuwe shop, toch over naar Magento 2

Sinds november 2015 heeft FitForMe.nl, Europa’s grootste vitamine supplementen webshop voor bariatrische patienten, een nieuwe Magento Enterprise 1.14.x webshop. Ondanks dat ze heel blij zijn met de nieuwe webshop verdiepen ze zich toch nu al in de overstap naar Magento 2. Sander: “Dat komt vooral door de nieuwe features en extra mogelijkheden die Magento 2 biedt. De ondersteuning van Magento 1 stopt hoe dan ook over 30 maanden, en we willen graag nu al vooruit kijken en meebewegen”.

Stap 1: Begin nu, maar neem de tijd voor Magento 2

Uit het gesprek met Sander leren we voornamelijk dat de overstap naar Magento 2 flink wat voeten in de aarde heeft, voor zowel kleine als grote shops. Dit komt vooral omdat de overstap niet alleen een technische uitdaging is. Sander: “Magento 2 is een volledig nieuw systeem, wat betekent dat iedereen er opnieuw mee moet leren werken. Voor grote webshops als FitForMe betekent dit meer dan alleen onze developers. Zo heeft de Nederlandse afdeling van FitForMe al 15 klantenservicemedewerkers die met de webshop werken. Zij zijn nu gewend aan Magento 1 en moeten dus opgeleid worden om te werken in Magento 2.”

Maar ook voor kleinere webshops, zonder extra werknemers of interne developers, is het belangrijk om alvast in Magento 2 te duiken. Zorg dat je zelf de ontwikkelingen rondom Magento 2 goed in de gaten houdt en je al goed inleest over wat er mogelijk is. Zo kun je, als je niet zelf je shop gaat bouwen, dit gemakkelijk doorspelen naar degene die dat voor je gaat doen. Dan ben je al goed op de hoogte van wat je van jouw webshop kunt verwachten. Stel de externe partij met wie je werkt ook alvast op de hoogte dat je geïnteresseerd bent in Magento 2. Zo stuur je hen ook in de richting om in de materie te duiken.

Stap 2: Schrijf een Magento 2 migratieplan, specifiek voor jouw shop

Sander: “De migratie naar Magento 2 is voor iedere shop weer anders en je wilt er niet onbezonnen aan beginnen. Je laat het gestructureerd verlopen door jouw eigen migratieplan op papier te zetten. Zo krijg je een goed beeld van de huidige situatie, en hoe het er straks uit komt zien. De belangrijkste punten breng je al in kaart door de volgende vragen te stellen:

 • Welke modules en integraties gebruikt je nu in je shop?
 • Welke Magento 2 modules en integraties kunnen deze vervangen?
 • Wat voor maatwerk is er nu in je shop verwerkt?
 • Kan je huidige developer/developmentpartij dit ook in Magento 2 bouwen?
 • Met welke solution partners werk je nu?
 • Wat is de Magento 2 status van hun onderdelen als checkout modules, payment providers, erp systemen etc.?

Sander: “Vooral als het neerkomt op je huidige solution partners kan je extra kritisch zijn of zij nog wel bij je nieuwe shop passen. Zijn ze nog niet bezig met Magento 2? Misschien is het dan eens tijd om rond te gaan shoppen voor andere opties. Ditzelfde geldt ook voor je modules en andere integraties. Deze heb je waarschijnlijk verwerkt omdat je op zoek was naar een specifieke functie. Is jouw module nog niet beschikbaar voor Magento 2? Dan zijn er waarschijnlijk al wel andere modules, met dezelfde functionaliteiten, die wel (bijna) beschikbaar zijn voor Magento 2.”

“Wees ook niet terughoudend in het vragen om hulp bij je migratie naar Magento 2. De kans is groot dat de partijen waar je nu mee werkt nog geen Magento 2 projecten in hun portfolio hebben staan. Dit maakt het lastig om naar hen toe te stappen voor advies. Naast jezelf kritische vragen te stellen kun je hiervoor ook Magento consultants inhuren. Zij werken vaak freelance en kunnen je helpen bij de keus in de best passende Magento 2 solution partners voor jouw shop”, aldus Sander.

“Vooral als het neerkomt op je huidige solution partners kan je extra kritisch zijn of zij nog wel bij je nieuwe shop passen. Zijn ze nog niet bezig met Magento 2? Misschien is het dan eens tijd om rond te gaan shoppen voor andere opties.”

Stap 3: Start van de Magento 2 migratie

Sander: “Als je jouw Magento 2 migratie op papier hebt staan is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De developers met wie je werkt zijn opgeleid voor Magento 2 en je hebt passende solution partners uitgekozen. De eerstvolgende stap is de daadwerkelijke start van de migratie. Voor Magento 2 betekent dit dat je begint met een nieuwe, lege, installatie. Hier laat je vervolgens je huidige, of misschien wel nieuwe, design (thema) op ontwikkelen. Lukt dit gemakkelijk? Dan is dit direct een bevestiging dat je de juiste technische kennis in huis hebt gehaald om dit project te starten.”

Stap 4: Ontdek wat Magento 2 te bieden heeft

“Ondanks dat je met handige tools al je producten en data in één klap kunt overzetten zou ik je aanraden om hier even mee te wachten. Voeg eerst een paar producten handmatig toe. Het is namelijk voor nu vooral belangrijk om gevoel te krijgen bij het systeem, en daarvoor zijn niet al je producten nu nodig. Deze stap is vooral bedoeld om te spelen met het admin panel en de nieuwe features van Magento 2 uit te proberen. Dit geldt ook voor eventuele andere medewerkers die gebruik moeten gaan maken van het nieuwe systeem. Stop tijd in het verzamelen van feedback, en geef dit ook weer door aan je developer. Pas wanneer je alle standaard onderdelen van Magento 2 uitgebreid getest hebt is het slim om door te gaan naar de implementatie van overige opties”, aldus Sander.

Stap 5: Implementeer overige Magento 2 modules en maatwerk

Sander: “In je Magento 1 shop zitten waarschijnlijk modules en maatwerk om bepaalde wensen voor elkaar te krijgen. Ondanks dat veel bestaande modules nog niet beschikbaar zijn voor Magento 2 zijn er ook een hoop grote modulebouwers zoals Amasty en Aheadwords druk bezig om modules om te bouwen. Je kunt hun voortgang goed in de gaten houden, maar blijf wel altijd kritisch kijken naar de kwaliteit die ze opleveren. Ze moeten vooral goed in elkaar zitten, en passen bij de wens die je hebt voor Magento 2.”

Stap 6: Geoptimaliseerde Magento 2 hosting

Sander: “Nu je thema klaar staat en al je features zijn gebouwd is je shop bijna klaar om live te gaan. Het van belang om stil te staan bij de hosting van je Magento 2 webshop. De serverconfiguratie wijkt voor Magento 2 af van hoe het voor Magento 1 was. Alles “even” vervangen zit er dus helaas niet zin. Het beste is om een webhoster te kiezen die weet hoe Magento gehost moet worden en hun hosting specifiek heeft aangepast voor Magento 2. Byte is hier een goed voorbeeld van. De Hypernodetechnologie die zij aanbieden is zodanig aangepast dat het je Magento 2 webshop optimaal laat draaien. Zo hebben ze specifieke configuraties doorgevoerd voor Nginx, PHP en Opcache en is er volledige Varnish ondersteuning. Je kunt het daarnaast ook nog eens 30 dagen gratis uitproberen.”

“Het van belang om stil te staan bij de hosting van je Magento 2 webshop. De serverconfiguratie wijkt voor Magento 2 af van hoe het voor Magento 1 was. Alles “even” vervangen zit er dus helaas niet zin.”

Stap 7: Definitieve data migratie

Sander: “Als laatste stap kom je aan bij het migreren van al je data. Gelukkig heeft Magento daar een goede tool voor gebouwd en gratis vrijgegeven: the Magento 2 Data Migration Tool. Deze kun je perfect gebruiken om al je klanten, orders en producten te migreren. Hierna kun de de laatste instellingen als DNS aanpassen en draai je officieel op Magento 2”

De migratie naar Magento 2, kort samengevat

De stappen kort samengevat:

 • Stap 1: Verdiep je in Magento 2 en stimuleer je omgeving hetzelfde te doen
 • Stap 2: Schrijf een Magento 2 migratieplan waarin je kijkt naar huidige en nieuwe modules, maatwerk en solutionpartners
 • Stap 3: Start de migratie door je design te verwerken op een lege installatie
 • Stap 4: Ontdek wat Magento 2 te bieden heeft
 • Stap 5: Implementeer de uitgekozen modules en maatwerk
 • Stap 6: Kies de juiste Magento 2 hosting
 • Stap 7: Zet al je data over en draai de knop om

Een zevental stappen lijkt niet erg veel, maar de migratie kan best wat tijd kosten. Zo is FitForMe in januari 2016 begonnen, en verwachten ze rond april 2017 live te gaan met hun nieuwe Magento 2 webshop. “Haastige spoed is zelden goed. Die uitspraak is hier zeker van toepassing. Begin alvast, maar neem je tijd”, aldus Sander.

Gratis testen of Magento 2 wat voor jou is? Door een trial af te nemen kun je 30 dagen gratis onze Magento 2 hosting uitproberen. Om je een vliegende start te geven hebben we al een lege Magento 2 installatie voor je geïnstalleerd. Probeer nu 30 dagen gratis.

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken