2013-10-29 19.38.07

Magento Monitoring, hoe gezond is mijn shop?

Afgelopen dinsdag vond weer een maandelijkse MUG plaats, georganiseerd door het Magento Competence Center. Deze keer draaide het allemaal om gezondheid. Daarmee hebben we het niet over medicijnen en zusters, maar over de gezondheid van webshops. Hoe gezonder de shop, hoe sneller de site en hoe beter deze te vinden is. Elke webshopeigenaar wil een webshop die blaakt van gezondheid, maar hoe krijg je dat voor elkaar? We hebben onder andere de Magento Monitor en vele andere monitoring tools behandeld. Lees snel verder voor de tips en tricks die tijdens de MUG aan bod zijn gekomen! 

Op weg naar blakende gezondheid

Nadat iedereen het HQ van SupportDesk en Byte had gevonden (gelukkig was de storm van maandag weer gaan liggen en reden alle treinen rondom Amsterdam weer) en een overheerlijk kopje koffie op had, ging de enthousiaste groep de zaal in. Ray Bogman (aka Meester Ray) begon met een voorstelrondje. In de zaal varieerde het kennisniveau van een eerste kennismaking met Magento tot hardcore techies.

Het principe van de MUG is om van elkaars ervaringen te leren en gave features en tips/tricks met elkaar te delen. Vanavond was dan ook een schoolvoorbeeld MUG’en 🙂 Ray stelde de vraag “welke tools gebruik je of ken je om te meten hoe gezond je webshop is?”. Binnen een kwartier hadden we al 2 vellen volgeschreven, enkele voorbeelden; New Relic, Magento Monitor, Google Webmaster tools, Google Analytics, Webpage test. Genoeg mogelijkheden om te meten. We vervolgden de sessie door de tools gezamenlijk te bespreken en ervaringen uit te wisselen. In dit blog lichten we er een aantal uit.

New Relic

New Relic werd benoemd als het Zwitserse zakmes. Een gereedschapskist die je inzicht geeft in je gehele website. Ray benoemde New Relic als een tool die eigenlijk iedereen zou moeten gebruiken.

Meester Ray aan het werk :)

Meester Ray aan het werk 🙂

Het gave van New Relic is dat je heel goed inzicht krijg in de performance van je shop. Je ziet in één oogopslag welke pagina’s langzaam laden, welke errors en trage webtransacties er zijn. Er wordt heel helder gevisualiseerd welke onderdelen of MySQL queries zorgen voor traag laden van pagina’s. Je kunt New Relic je background tasks (cronjobs) laten monitoren. En daarbij kun je ook instellen dat als er iets niet naar behoren werkt, je hiervan een melding ontvangt. Kortom New Relic is een mooie tool waarmee je heel diep in je shop kunt kijken. Met deze inzichten kom je er snel achter of, en zo ja waar, zich de
                                                                                problemen bevinden in je shop.

Magento Monitor

Maarten van Schaik nam het stokje over om meer te vertellen over de Magento Monitor, een Magento optimalisatietool ontwikkeld door Byte. Het voordeel van deze tool is dat je in een oogopslag kunt zien waar je nog verbeterslagen kunt maken als het gaat om de performance van je shop. Dit doet de Magento Monitor door periodiek een automatische analyse van belangrijke Magento- en hostinginstellingen te doen. Denk hierbij aan cachinginstellingen, logcleaning en de grootte van je var directories. Per check kan je zien of je nog een verbeterslag kunt maken en zo ja hoe. Een handige tool om je shop nog effectiever en sneller te maken dus. Enige nadeel… de Magento Monitor is alleen beschikbaar op het platform van Byte 😉

Breed scala aan monitoring tools

Monitoring is op zich al een breed begrip, dus je kunt jezelf wel voorstellen dat er bijna een oneindige lijst aan monitoring tools is. Veel monitoring tools hebben weer nét een andere specialiteit en voldoen beter aan een specifieke wens. Ben je bijvoorbeeld nog niet zo thuis in het monitoren van je shop of site? Dan is Google Webmaster Tools een goede plek om te beginnen. Dit is een monitor die je op Jip en Janneke niveau helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van je website. Google Analytics kan aanbevolen worden om te gebruiken als je meer geïnteresseerd bent in het monitoren van de marketing aspecten van je website. De monitoring tool GTmetrix geeft een goede weergave van de snelheid en performance van je website, met het gebruik van Page Speed en YSlow geeft deze monitoring tool een score voor je site met een lijst van verbeterpunten. Dit geldt ook voor Webpagetest, deze tool laat je in een handig waterfall overzicht zien welke onderdelen van je website achter elkaar geladen worden, en welke van deze onderdelen veel tijd vragen om te laden. Op de lijst van de MUG stonden nog een flink aantal monitoring tools die besproken zijn, en die zeker de moeite waard zijn om nog zelf te onderzoeken: Pingdom Tools, Plesk, Tuner Primer, Magento Profiler, N98 Magerun, Jirafe, Google Page Speed en YSlow.

Nooit meer naar de dokter…

We hadden nog wel een paar uur door kunnen gaan met het bespreken van monitoring tools om je webshop gezond te maken/houden. Nadat we de belangrijkste tools hadden besproken, hebben we de avond afgesloten met een borrel waar iedereen nog uitgebreid kon napraten over monitoring. Heb je na je bezoek aan de MUG of lezen van dit blog nog vragen over het gezond maken en houden van jouw Byte webshop(s)? Bekijk dan dit artikel op onze Kennisbank of stuur dan een e-mail naar support@byte.nl. We kijken graag met je mee!

Waar kan ik me inschrijven voor de volgende MUG?

Op de website van Magento Competence Center staat een overzicht van alle komende MUG’s. Het onderwerp van de volgende MUG is ‘Top 10 Magento extenties’ en vindt plaats op dinsdagavond 26 november. Deze Magento User Group zal plaats vinden op de De Ruyterkade. Klik hier om je direct in te schrijven.

Wij zien je met veel plezier in het Magento Competence Center!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken