Shopware 6 Hosting

Shopware 6 is vorige maand officieel gelanceerd! Deze geheel vernieuwde versie van het e-commerce platform biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig een webshop te creëren én beheren die is voorbereid op de toekomst. Maar wat is er nieuw? En hoe zit het met het hosten van Shopware 6? Op deze én andere vragen geef ik antwoord in deze blogpost!

Shopware 6: de toekomst van e-commerce?

Maximale flexibiliteit

Shopware 6 is op een geheel nieuwe technische basis gebouwd. Dit zorgt ervoor dat het platform, door middel van ‘Sales Channels’, moeiteloos met andere (externe) systemen te verbinden is. Denk hierbij aan ERP-, CRM- en PIM systemen, maar ook aan mobiele apps en Social shopping platformen zoals Instagram en Facebook. De mogelijkheid om jouw producten eenvoudig via andere verkoopkanalen aan te bieden, is een steeds belangrijkere eis die webshopeigenaren aan hun e-commerce omgeving stellen. Deze mate van flexibiliteit is onmisbaar in de e-commerce van morgen.

Minder complexiteit

Net als bij Shopware 5, ligt bij Shopware 6 de focus op minimale complexiteit. De back-end van Shopware 6 beschikt over een duidelijke interface, intuïtieve navigatie waarbij er gebruik is gemaakt van standaard technologieën, zoals het uit Shopware 5 bekende, drag & drop systeem. Dit maakt het voor de technisch minder onderlegde gebruikers makkelijk om een shop naar eigen smaak vorm te geven, in te richten en te beheren. Ik heb hieronder nog wat interessante eigenschappen en features van Shopware 6 voor je opgesomd!

  • Shopping Experiences: Shopping Experiences borduurt voort op Shopping Worlds, dat we kennen uit Shopware 5. Deze verbeterde versie maakt het nog eenvoudiger om je landingspagina’s en marketingcampagnes via verschillende kanalen te verspreiden, ongeacht de content of het device van de websitebezoeker. Wederom heb je hier geen technische kennis voor nodig.
  • Internationalisation: Shopware 6 biedt de gewenste flexibiliteit en veiligheid wanneer je nieuwe markten wil betreden.
  • Het platform is voorbereid op verschillende juridische situaties in verschillende landen, biedt landspecifieke verkoopkanalen en is technisch in staat om met verschillende valuta’s te werken.
  • Rule Builder: deze feature maakt het mogelijk om flexibele regels aan je prijzen, btw, verzendkosten of content mee te geven.

Rulebuilder Shopware 6

Voorbeeld Rule Builder

Eén oplossing voor ieder bedrijfsmodel

Heb je net je eerste converterende bezoekers of timmer je al een aantal jaar aan de weg? Met als uitgangspunt “your freedom to grow’’ biedt het platform in elke bedrijfsfase een passende oplossing.

Hoe ziet de hosting van een Shopware (6) shop er uit?

Shopware 5, Shopware 6 én zelfs Magento verschillen qua hostingvereisten nauwelijks van elkaar. De drie platformen maken gebruik van dezelfde basistechnologieën, o.a. bestaande uit: PHP, NGINX, RabbitMQ en MySQL. Als je toch op zoek gaat naar de verschillen, komt men de onderstaande (kleine) afwijkingen tegen:

Verschil tussen Shopware en Magento

De NGINX-configuratie van een Shopware shop is anders dan die van een Magento shop. Wij zetten voor ieder platform een geoptimaliseerde NGINX configuratie klaar, maar je hebt ook de vrijheid om deze naar eigen wens in te richten.

Verschil tussen Shopware 5 en Shopware 6

De versie van de MySQL database is anders. Shopware 5 maakt gebruikt van MySQL 5.6, waar Shopware 6 draait op MySQL 5.7. Op Hypernode kun je zowel van MySQL 5.6 als MySQL 5.7 gebruik maken.

Omdat Magento en Shopware veel op elkaar lijken, zijn de meeste optimalisaties en features die we op Hypernode aanbieden, ook toepasbaar op Shopware. Alle optimalisatietips die in de Shopware documentatie geadviseerd worden, zijn beschikbaar op Hypernode. Daarnaast detecteren en beschermen wij in beide gevallen jouw shop tegen kwaadwillenden, beschik je over een dedicated IP, kun je gemakkelijk up- en downgraden, heb je de mogelijkheid om gemakkelijk afbeeldingen optimaliseren d.m.v. de Image Optimizer en worden irrelevante request automatisch geweigerd. Dit én meer om de veiligheid, stabiliteit en snelheid van je shop te garanderen.

Overstappen op Shopware 6

Shopware 5 naar Shopware 6

Maak je op dit moment gebruik van Shopware 5? Geen zorgen! Shopware 5 wordt nog vijf jaar ondersteunt. Dit geeft je alle ruimte om over te stappen op een moment waarop het voor jou uitkomt. Shopware biedt, zowel voor Shopware 5 als voor alle premium plug-ins, het onderstaande aan:

  • Vijf jaar lang ondersteuning, startende vanaf de introductie van Shopware 6 (mei 2019)
  • 2 jaar regelmatige functionele releases, tot midden 2021
  • 4 jaar kleine releases en bugfixes, tot midden 2023
  • 5 jaar security updates, tot midden 2024

Ben je van plan om over te stappen? Dit gaat helaas niet met één druk op de knop. De technische basis van Shopware 5 en Shopware 6 is compleet anders, zowel qua code als technologie. Gelukkig biedt Shopware wel hulp bij de migratie in de vorm van een data transfer om je belangrijkste Shopware 5 data te migreren naar Shopware 6. Meer informatie over deze migratie, extensies en support vind je in de Shopware supportdocumentatie.

Niet-Shopware webshop naar Shopware 6

Het is natuurlijk ook mogelijk om met een niet-Shopware webshop over te stappen op Shopware 6. Hoe snel dit kan, hangt af van de configuratie en complexiteit van je shop. Hoe complexer je shop, des te moeilijker en langer zal deze migratie duren. Gelukkig doet Shopware er, door middel van plug-ins, integraties en andere oplossingen, alles aan om de overstap naar de nieuwe Shopware 6 omgeving zo makkelijk mogelijk te maken.

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken