Sitemap van je website

Sitemap

Het is erg belangrijk om een goede sitemap te hebben voor je websites. Deze zorgt er namelijk voor dat belangrijke pagina’s makkelijk worden gevonden (en dus geïndexeerd) door zoekmachines en dat niet relevante pagina’s juist eerder zullen worden overgeslagen.

Naast een betere indexatie van relevante pagina’s heeft dit als ander belangrijk voordeel dat de load (BPU!) veroorzaakt door zoekmachines hierdoor in veel gevallen minder wordt.

Wat zijn sitemaps?

Een sitemap is een overzicht waarop een overzicht te vinden is van de pagina’s op een website, geordend volgens de structuur van je website. Je kunt het vergelijken met een inhoudsopgave of routekaart die het voor zoekmachines makkelijk maakt in één oogopslag te zien wat er allemaal te vinden is op je website en hoe ze daar moeten komen. 

Hoe draagt een sitemap bij aan de indexatie van pagina’s?

Voordat een zoekmachinebot begint met de indexatie van je website zullen ze kijken of er een sitemap is die ze daarvoor kunnen gebruiken. Is die er niet dan gaan ze vanaf de pagina waarop ze binnenkomen op eigen houtje via linkjes die ze vinden op de pagina’s door met het verkennen van je website. Als er een nieuwe pagina is bijgekomen, gaan ze niet automatisch daarnaartoe. Dit gebeurt alleen als ze toevallig via een andere pagina waar ze langskomen een linkje vinden naar die nieuwe pagina.

Vinden ze wel een sitemap, dan indexeren ze gewoon de linkjes die ze daar zien staan. Als je dus een nieuwe pagina hebt opgenomen en die is netjes terug te vinden in de sitemap, dan zien de zoekmachines die zodra ze deze doorlopen. Je pagina wordt dus sowieso gevonden door zoekmachinebots als deze je website en sitemap bezoeken. En zodra ze deze indexeren, wordt hij ook opgenomen in de zoekresultaten van die zoekmachine, bijvoorbeeld Google. En beter vindbaar, betekent meer bezoekers!

Zorg er dus ook voor dat pagina’s die je niet geïndexeerd wilt hebben niet worden opgenomen in je sitemap en ook een “noindex” metatag dragen.

Hoe draagt een sitemap bij aan het verlagen van je serverload / BPU?

De weg vinden zonder routekaart

Doolhof

Laten we de sitemap weer even vergelijken met een routekaart. Stel je voor dat je in een vreemde stad bent en je krijgt als opdracht alle straten, steegjes en wegen te verkennen. Je hebt geen kaart en weet niet waar je bent in die stad. Je begint dus door een grote weg te volgen. Die heeft vervolgens weer zijstraten, dus sla je af, maar die straten hebben vervolgens aan beide kanten weer zij-weggetjes, die opnieuw vertakken en ohja, je komt ook nog een paar keer een doodlopende straat tegen en moet dus weer terug. En hoe kwam je nou ook weer terug bij die hoofdstraat want je moet toch ook nog die andere zijstraten verkennen… Je bent dus nog wel even bezig en zult ongetwijfeld een heleboel routes dubbel afleggen.

Nu krijg je dezelfde opdracht, maar je hebt een overzichtelijke routekaart waarop je precies ziet hoe alle straten ten opzichte van elkaar liggen en welke weggetjes er allemaal zijn. Als je nu begint volg je gewoon een netjes uitgestippelde route en doe je een stuk minder stukken dubbel, want nu pak je gewoon een andere route waarbij je meteen wat niet verkende straten meepakt. Wel zo snel en efficiënt, je legt zonder twijfel stuk minder kilometers af!

Zo werkt het ook met zoekmachinebots. Zonder sitemap gaan zoekmachines in het wilde weg pagina’s en linkjes nalopen wat veel serverload veroorzaakt. Doen ze dit gestructureerd en efficiënt volgens de door jou uitgestippelde route, dan zal dit minder belasting betekenen en minder BPU. En dat is dan weer gunstig voor je hostingkosten. 🙂

Hoe maak je een sitemap in Joomla, Magento en WordPress?

Sitemap in Joomla en WordPress

Bij Byte gebruiken we voor onze Joomla site en WordPress blog hier een handige extensie en plugin voor. Voor Joomla  is dat de extensie Xmap en voor dit WordPress blog gebruiken we de plugin Google XML Sitemaps.

Sitemap in Magento

Voor het maken van een Sitemap voor je Magento webshop is een praktische handleiding te vinden op de kennisbank van Magento Commerce: Creating Google Sitemaps for Magento sites.

Online XML-sitemap generator

Je kunt ook via diverse gratis online XML-sitemap generators een sitemap maken van je website. Bijvoorbeeld via xml-sitemaps.com. Deze sitemap plaats je vervolgens in je root-map van je website of dien je in via de Google webmaster tools. Deze sitemap wordt echter niet automatisch aangevuld met nieuwe pagina’s. Verander je dus veel aan de structuur van je site of voeg je nieuwe pagina’s toe waarvan je wilt dat deze snel geïndexeerd worden, dan zul je deze sitemap ook handmatig weer even moeten vervangen. 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken