Snelle website Wordpress 4.7

Gastblogger: Merijn de Rooy / Bitrista

WordPress is een fantastisch content management systeem maar helaas blinkt het ‘out of the box’ niet echt uit op het gebied van snelheid. 
Je kan de snelheid van je WordPress site eenvoudig bepalen door je site URL in één van de volgende tools te testen: Pingdom toolsGoogle Page Speed Insights (ook beschikbaar als Chrome extensie) of 
Y-slow (browser extensie). Als je Byte klant bent heb je een samenvoeging van PageSpeed & YSlow geïntegreerd in je Service Panel.

Is de snelheid van je website nog niet helemaal wat je er van verwacht had? Niet getreurd, met een aantal keuzes / aanpassingen kan je hier verandering brengen.

Tip 1: Kies goede hosting

Moeilijkheidsgraad *

Een snelle website begint natuurlijk met het kiezen van een goede hostingpartij.
 Wanneer je je WordPress website bij Byte host, ben je verzekerd van snelle voor WordPress geoptimaliseerde clusterhosting.

Tip 2: Kies je themes zorgvuldig

Moeilijkheidsgraad *

WordPress themes zijn er in vele soorten en maten. Wat betreft snelheid zijn de verschillen groot.
 Dit is onder andere terug te voeren op de hoeveelheid en netheid van de gebruikte code. 
In de regel zijn eenvoudige themes vaak een stuk sneller dan uitgebreide themes met veel extra features. 
Je kan de snelheid van een WordPress theme eenvoudig beoordelen door de link van de demo-pagina van het desbetreffende theme te testen in één van de hierboven genoemde tools.

Tip 3: Wees kritisch op je plugins

Moeilijkheidsgraad **

De werking van WordPress is eenvoudig uit te breiden met een groot aantal plugins.
 Wanneer je teveel plugins aan WordPress hebt toegevoegd, kan dit een nadelig effect op de snelheid van je website hebben. Probeer daarom om het aantal geïnstalleerde plugins op 10 of minder te houden.
 Ook individuele plugins kunnen een nadelig effect hebben op de snelheid van je WordPress website. Je kan dit eenvoudig testen met de P3 Plugin Performance Profiler die onder andere het aandeel in de laadtijd en het aantal database verbindingen per WordPress plugin toont.

Tip 4: Comprimeer afbeeldingen

Moeilijkheidsgraad *

Grote afbeeldingen (bestandsgrootte) zorgen voor langere laadtijden en dus een trager ladende site. Dit kan je ondervangen door je afbeeldingen gecomprimeerd op te slaan met de ‘opslaan voor web’ functie in een beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop.
 Je kan dit proces achter ook automatiseren door de WordPress plugin WP Smush te installeren. Deze plugin zorgt ervoor dat alle bestanden die je upload in WordPress automatisch worden gecomprimeerd zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Tip 5: Activeer cache

Moeilijkheidsgraad **

WordPress genereert content dynamisch: telkens wanneer een bezoeker een pagina van een op WordPress draaiende website opvraagt, moeten er diverse afbeeldingen, css-, en javascript bestanden worden geladen. De informatie die op de pagina staat, moet telkens uit de WordPress database worden opgehaald. 
Zeker bij WordPress sites met wat meer bezoekers kan dit tot vertraging leiden. Bovendien kan dit snelheidsverlies zorgen voor een lagere positie in zoekmachines zoals Google die de snelheid van een website als wegingsfactor gebruiken bij het bepalen van de positie in zoekresultaten. 
Byte biedt twee caching oplossingen om bezoekers van je site een statische (en dus snellere) versie van je website te serveren: Varnish en Redis.

Je kan hiervoor overigens ook WordPress cache plugins zoals W3 Total Cache en WP Super Cache gebruiken. W3 Total cache biedt wat meer mogelijkheden om de snelheid van je website op te schroeven dan WP Super Cache, dat wat gebruiksvriendelijker is voor beginnende WordPress gebruikers.

Tip 6: Minimaliseer html, css en javascript

Moeilijkheidsgraad ***

Zorg dat je de html-, css- en javascript bestanden in je WordPress theme zo klein mogelijk aanbiedt. Denk hierbij aan het verwijderen van onnodige bytes zoals extra spaties, regeleinden en inspringing.
Aangezien voor elk van deze bestanden een extra verbinding met de webserver moet worden gelegd, loont het ook de moeite om css- en javascript bestanden gebundeld aan te bieden in plaats van afzonderlijk. Naast de eerder besproken W3 Total Cache plugin, die diverse mogelijkheden biedt op dit gebied, kan je hier ook de Better WordPress Minify plugin voor gebruiken.

Tip 7: Gebruik CDN

Moeilijkheidsgraad ***

Telkens wanneer een bezoeker een pagina op je WordPress opvraagt, wordt er een aantal verbindingen gelegd met de webserver waarop je je website host.
 Je kan de opvraagtijd van een pagina versnellen door niet alle bestanden vanuit één server te serveren, maar afbeeldingen, css- en javascriptbestanden aan te bieden via een content delivery network (CDN). Bekende oplossingen hiervoor zijn onder andere Cloudflare en MaxCDN.
 Een handleiding voor het koppelen van MaxCDN met WordPress vind je hier, voor Cloudflare is er een speciale plugin.

Tip 8: Deactiveer WP-Cron

Moeilijkheidsgraad ***

WP-cron is het onderhoudsscript van WordPress dat standaard telkens wordt uitgevoerd wanneer een bezoeker een pagina op je WordPress site opvraagt. Zeker wanneer je website wat meer bezoekers trekt, kan dit voor aanzienlijk meer serverbelasting en vertraging zorgen.
 Bij sites met hogere bezoekersaantallen is het daarom aan te bevelen om deze optie te deactiveren en te vervangen door een normale cron job. Dit doe je als volgt:

  1. Open het bestand wp-config.php in de root van je WordPress installatie
  2. Plaats de volgende regel in het bestand, bij voorkeur gelijk na de database instellingen:

 define('DISABLE_WP_CRON', true);
  3. Maak vervolgens een nieuwe cron job aan naar het bestand wp-cron.php. Meer informatie over het maken van cron jobs vind je hier.

Tip 9: Schoon je database op

Moeilijkheidsgraad **

De WordPress database kan naar verloop van tijd behoorlijk groot worden, wat de snelheid niet ten goede komt. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt comments en statistiek-, redirect- en security plugins die tabellen vol logging gegevens aan de database kunnen toevoegen. 
Het is van belang om de WordPress database in goede conditie te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de WP-Optimize plugin.

 

Merijn de Rooy werkt voor Bitrista, specialist in WordPress sites en online marketing.
Ook jouw kennis delen in een gastblog? Heel graag! Laat het ons weten via support@byte.nl.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken