Varnish bij Byte

Caching versnelt een site aanzienlijk. Dat hoef ik niet te vertellen. Varnish cache wordt vaak gezien als de holy grail onder de cachingtechnieken (als je het goed geïmplementeerd krijgt). In deze blogpost laat ik in de vorm van een labtest zien hoeveel snelheidswinst vier websites (met verschillende CMS’en) daadwerkelijk bereiken met Varnish.

Let wel: ik laat Magento webshops even buiten beschouwing. Wil je Magento echt versnellen, lees dan de labtest m.b.t. Hypernode technologie.

De uitvoering van de labtest

Voor de labtest heb ik gekeken naar de Time To First Byte (TTFB). Dát is namelijk waar Varnish het verschil maakt. De laadtijd die de bezoeker ervaart hangt vervolgens nog af van de bouw van de site (voornamelijk template) en hoe snel de PC is. Daar heeft Varnish geen invloed op en is dus ook niet relevant om mee te nemen in de test.

Voor de meting van de TTFB heb ik de developers tool gebruikt van de Chrome browser. Ik heb de test meerdere keren uitgevoerd en een gemiddelde van de resultaten genomen. De browser cache heb ik uitgeschakeld om de resultaten clean te houden.

Vervolgens heb ik dezelfde test gedaan, maar dan met een browser cookie die ervoor zorgt dat de Varnish cache niet geactiveerd wordt. In deze tweede test verandert dus enkel de variabele Varnish, wat het effect ervan goed weergeeft.

Labtest uitslagen

Vrimax.com (WordPress)

Varnish op vrimax.comVRIMAX is een marketingbureau dat gespecialiseerd is in Virtual Reality. De site draait op WordPress 4.1.5 en wordt technisch beheerd door Lab51.

De uitslag van de labtest:

  • TTFB met Varnish: 13 ms
  • TTFB zonder Varnish: 1.03 s

John van der Stelt van Lab51: ”We zijn erg tevreden met Varnish. We zijn voortdurend bezig om sites te optimaliseren en de snelheidswinst die we behalen met Varnish geeft ons extra Google PageSpeed punten.

amtgroup.nl (Joomla!)

Varnish op amtgroup.nlAMTgroup.nl is de website van een productiebedrijf met 4 divisies gespecialiseerd in metaaltechniek, machinebouw, spoortoepassingen en winkelmeubilair. De Joomla! site wordt technisch beheerd door Schweitz IT.

Thom Schweitz: “Ik ben van mening dat de snelheid van de site zéér belangrijk is voor een prettige bezoekerservaring. Niets is vervelender dan een trage site. Ook AMT Group vindt de laadtijd van haar site belangrijk en laat ons volledig vrij om er het optimale uit te halen.

Schweitz IT koos ervoor Varnish te implementeren. Thom: “We hebben wel wat issues gehad met het configureren in combinatie met specifieke modules. Vooral de banner slider werd niet altijd goed geladen, waardoor er een wit vlak op de plaats van de afbeelding werd getoond.

Hoewel het niet zonder slag of stoot ging, het resultaat mag er zijn:

  • TTFB met Varnish: 32 ms
  • TTFB zonder Varnish: 1.78 s

Thom is echter nog niet helemaal tevreden: “Met Varnish ben ik wel tevreden, met de volledige laadtijd van deze site nog niet helemaal. Naar mijn idee zou dit nog sneller moeten kunnen. Ik vind eigenlijk dat de laadtijd van een gecachete pagina onder de 1 seconde moet liggen en dat is nog niet het geval. We draaien bijvoorbeeld ook een zware Magento webshop op de Hypernode omgeving met een Full Page Cache en daar bereiken we laadtijden van rond de 640 ms. Dat zou ik voor Joomla! sites ook willen bereiken.

fnvprofessionals.nl (WordPress)

Varnish op fnvprofessionals.nlDe website van de grootste vakbond van Nederland, FNV, maakt ook gebruik van Varnish cache. De site draait op WordPress en het technisch beheer ligt in handen van 42 Functions.

Aan de keuze voor Varnish lag volgens Ferdy Perdaan, developer bij 42 Functions, primair gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid ten grondslag: “Hoe vervelend is het wel niet als je een site via je mobiel probeert in te laden en dat deze continue blijft laden; één seconde meer of minder kan hier het verschil maken of de bezoeker je site verlaat of converteert.
Ook SEO overwegingen speelden echter mee: “Snelheid is ook een factor welke mee wordt genomen in Google voor het opbouwen van haar ranking, dus ook SEO technisch heeft Varnish toegevoegde waarde.

De implementatie van Varnish ging erg eenvoudig, aldus Ferdy: “In samenwerking met Byte hebben we een plugin ontwikkeld welke de caching laag tussen WordPress en Varnish beheert. Met behulp van deze plugin kunnen we Varnish configureren binnen enkele muisklikken.

Deze plugin is uiteraard voor elke WordPress site op het Byte platform te gebruiken, de handleiding vind je op onze Kennisbank: Varnish voor WordPress.

En snelheidswinst wordt er zeker geboekt met Varnish:

  • TTFB met Varnish: 31 ms
  • TTFB zonder Varnish: 1.25 s

Ferdy: “De site is aanzienlijk sneller en vermindert de laadtijd met enkele seconden, daarnaast wordt er efficiënter om gegaan met het hostingpakket wat inhoudt dat we zonder zonder problemen veel meer bezoekers aan kunnen.

zeelandpas.nl (Drupal)

zeelandpas.nlMet de Zeeland-pas krijg je korting op leuke activiteiten in de provincie Zeeland. De Drupal website zeelandpas.nl wordt technisch beheerd door het Zeeuwse Nedbase en draait sinds begin dit jaar met Varnish cache.

Het grid met alle acties vormt de kern van de website. Bezoekers kunnen lekker scrollen door het speelse overzicht en hebben binnen no-time de juiste activiteit gevonden. Een snelle laadtijd is daarbij natuurlijk een must!”, aldus Karen Oerlemans van Nedbase.

Gekozen werd voor de cachingoplossing Varnish. Karen vertelde me dat de implementatie vrij gemakkelijk ging, mede door de specifieke Drupal handleiding op onze Kennisbank. Wel moest er nog een kleine tweak gedaan worden om het helemaal naar wens te laten werken: “Varnish bleek cookies niet door te geven aan het request. Zelfs als de pagina niet gecached werd. We hebben hier uiteindelijk omheen kunnen werken door dynamische content met AJAX op te halen“.

Nedbase is erg tevreden met de snelheidswinst die met Varnish behaald is:

  • TTFB met Varnish: 17 ms
  • TTFB zonder Varnish: 126 ms

Een hele verbetering!“, aldus Karen.

Conclusie

Varnish levert zeker snelheidswinst op. De bovengenoemde websites bereikten gemiddeld 6 keer snellere laadtijden (TTFB’s) met Varnish. Die resultaten zijn aanzienlijk.
Natuurlijk zeg ik er wel bij: Varnish versnelt de serverkant, maar het is geen holy grail. De snelheid die door de bezoekers van een site worden ervaren hangt namelijk ook nog af van de opbouw van de site en de snelheid van de PC. Maar door de (m)s aan de serverkant zo ver mogelijk terug te brengen, kun je echt flinke winst boeken.

Met eigen ogen zien?

Dat kan natuurlijk. Je kunt bij ons een hostingtrial aanvragen waarbij je Varnish 30 dagen gratis en vrijblijvend kunt testen. Vraag je trial aan.

Staat je website al bij Byte? Zorg er dan voor dat je een Performance, Optimize of MCU pakket hebt en vraag Varnish dan aan via je Service Panel. Of mail ons gewoon even op support@byte.nl.

Heb je een Magento shop? Kijk dan eens naar onze pakketten met speciale Hypernode technologie waarbij Varnish beschikbaar is vanaf het Go Big pakket.

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken