SSH Keymanager: een overzicht voor al je Public keys

In mei 2013 heeft Byte de nieuwe tool SSH Keymanager ontwikkeld. Een tool waarmee we developers het leven een stuk makkelijker maken. Het was ook een van de meest gevraagde features onder onze partners.

De Keymanager geeft de technisch beheerder de mogelijkheid om public keys toe te voegen en te verwijderen binnen zijn beheeromgeving. De tool maakt het makkelijk deze keys daarna toegang te geven of de toegang te ontnemen tot verschillende domeinen. Welke key waar toegang toe heeft wordt overzichtelijk gepresenteerd.

Handig omdat je vaak meerdere domeinen in je beheer hebt en zo altijd een helder overzicht hebt welke key waar toegang heeft! De eerste reacties zijn lovend!

Wat zijn SSH keys?

Afbeelding 1 Button Beheer SSH-keys voor dit domein
Afbeelding 1 Button Beheer SSH-keys voor dit domein

Je kunt SSH keys vergelijken met een sleutel (private key) en het slot waar de sleutel in past (public key). Om een slot te openen heb je de juiste sleutel nodig. Zo werkt het eigenlijk ook met SSH keys. De private en public key noem je een keypair. Ze herkennen elkaar en geven daarom toegang. De public key staat op de server en de private key sla je op je eigen computer op. Omdat de public key op de server staat en de private key op je eigen computer kun je dus vanaf je eigen PC inloggen op onze servers.

Onze nieuwe SSH Keys Manager is superhandig, maar je kunt er geen keypairs genereren. Dit doe je bij voorkeur op je eigen pc, want op deze manier blijft je private key ook echt ‘Private’ en dat is natuurlijk wel zo veilig! Op onze kennisbank vind je in het artikel Shell inloggen met Keys een handige uitleg over hoe je keypairs kunt maken.

Waarom is de SSH Keymanager handig?

Afbeelding 2 Button SSH-Key toevoegen
Afbeelding 2 Button SSH-Key toevoegen

Tot voor kort moest je je public key via FTP of via SSH met een wachtwoord handmatig in de “Authorized_Keys” file van het domein zetten. Je moest dus altijd eerst de toegangsoptie “Wachtwoord en Keys” selecteren en die later wijzigen in “Alleen Keys”. Dit is natuurlijk niet de meest handige manier en de SSH Keymanager maakt dit een stuk makkelijker.

Hoe gebruik ik de SSH Keymanager?

Je vindt de SSH Keymanager op je Service Panel. onder overzicht > beveiliging. Klik op de button “Beheer mijn public keys” (zie afbeelding 1). Je komt dan op de pagina met een overzicht van alle ingevoerde Keys en de domeinen waar deze keys toegang toe hebben.

Afbeelding 3 Button Beheer mijn Public Keys
Afbeelding 3 Button Beheer mijn Public Keys

Je kunt op deze pagina ook heel simpel een nieuwe key toevoegen door op de button “Beheer mijn public keys” (zie afbeelding 3) te klikken en dan weer op de button “SSH key toevoegen” te klikken. Onder de button “Beheer mijn public keys” kun je ook je opgeslagen public keys aan andere domeinen toevoegen, wel zo makkelijk!

Bekijk onze kennisbank voor meer informatie en een uitgebreide uitleg over het gebruik van deze tool.

Wat klanten ervan vinden

“Een goede en leuke tool. Ik speel nu al met de gedachten om iedere medewerker hier een eigen ssh-key te geven.”

Gijs Mekking, Netgemak

“We hebben dit met gejuich ontvangen! Om twee redenen: we hebben aan het begin van de discussie van de noodzaak van de tool gestaan en dan is ie er plotseling! Ten tweede zouden we deze functionaliteit goed kunnen gebruiken.”

Henk van Cann, 2Value

“Zeer handig voor ons om mensen (tijdelijk) toegang te geven tot een website van een klant zonder ons klantwachtwoord te hoeven geven.”

Paul Emich, Made by Mouses

 

Ook gebruik maken van de SSH Keymanager?

Dat kan! Maar omdat wij deze tool zelf ontwikkeld hebben moet je je site wel bij Byte hosten. Omdat wij iedereen aanraden via de SSH te werken (in plaats van FTP) hebben alle hostingpakketten bij Byte SSH toegang, zowel op het clusterplatform als het Magentoplatform. De enige uitzondering hierop is het kleinste pakket Personal Hosting. Bekijk op www.byte.nl welk pakket het beste bij jou past!