Wil je een domeinnaam kopen of juist verkopen? Houdt dan rekening met een aantal zaken. Dit artikel legt uit waar je op moet letten en hoe je tot een goede prijs komt voor een domeinnaam.

Een domeinnaam (ver)kopen

Er zijn geen verplichtingen of regels bij het bepalen van een prijs voor een domeinnaam. Je kunt zelf bepalen wat je voor een domeinnaam vraagt. Natuurlijk geldt hier wel dat je redelijk moet blijven als je je domeinnaam echt wilt verkopen. Domeinnamen verschillen ook in waarde. Hoe langer een domeinnaam, hoe minder waard deze eigenlijk is.

Korte domeinnamen zijn moeilijk te krijgen, makkelijk te onthouden en daardoor zeer gewild. Voor een korte domeinnaam wordt doorgaans dan ook meer geld gevraagd. Dit geldt ook voor generieke domeinnamen.

Wil je een domeinnaam kopen? Houdt dan rekening met vrij hoge prijzen, indien je een bijzondere domeinnaam wilt kopen. Houdt zelf ook altijd een ‘plafondprijs’ in gedachten waar je niet overheen wilt gaan.

Ons advies

Byte word vaak om advies gevraagd bij het aankopen of verkopen van een domeinnaam. De andere partij is meestal onbekend en gaat het om grote bedragen. Byte is geen speler of bemiddelaar in de (ver)koop van een domeinnaam, maar adviseren je graag het volgende:

Gaat het om een klein bedrag?

Je kan natuurlijk de domeinnaam en het afgesproken bedrag rechtstreeks uitwisselen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om kleine bedragen en/of je vertrouwt de andere partij? Zorg er wel voor dat je van te voren zoveel mogelijk informatie over de tegenpartij verzamelt. Denk hierbij aan zaken als een geverifieerd adres en telefoonnummer en identificatiebewijs (kopie paspoort, kvk uittreksel). Stel ook een overdrachtsovereenkomst op die door beide partijen schriftelijk ondertekend wordt. Mochten er zaken spaak lopen, dan is de tegenpartij in ieder geval te traceren en houd je de mogelijkheden voor een juridische procedure open.

Gaat het om een groot bedrag?

Gaat het om een hoog bedrag of een buitenlandse partij, maak dan gebruik van een Trusted Third Party (TTP). Dit is een onafhankelijke partij die door beide partijen wordt vertrouwd. Zowel de domeinnaam als het bedrag worden eerst naar de TTP overgeheveld. Zodra de TTP beide heeft ontvangen, stuurt deze het overeen gekomen geldbedrag en de domeinnaam door naar de nieuwe eigenaren.

Deze dienst wordt in het Engels ook wel Escrow Service genoemd. Hiervoor betaal je een bedrag variërend van 100 euro tot enkele procenten van de overnamesom. Een van de bekendste is Escrow.com, maar er zijn meerdere vergelijkbare bedrijven. Zoek bij Google op “domain escrow” voor meer bedrijven.

Informatieve websites

Voor meer informatie, zie ook:

http://www.domeinmarktplaats.nl/
http://www.sedo.nl/
http://www.domein-shop.be
http://websitestekoop.nl/
http://www.domeinwaarde.nl/
http://undeveloped.nl/
50