Op deze pagina wordt in vier stappen uitgelegd hoe je een screenshot kunt maken van wat er op je scherm te zien is. Een screenshot kun je bijvoorbeeld gebruiken om een voorkomend probleem te illustreren/verduidelijken.

Screenshot maken in Windows

Stap 1 – Print Screen (PrtScn) knop

Printscreen toetsenbord

afb.1 Printscreen keyboard

Je hebt de PrtScnknop van je toetsenbord nodig om een kopie te maken van wat er op je scherm te zien is. Deze knop is meestal een van de bovenste knoppen op het toetsenbord en bevat de tekst “PrtScr/SysRq” of iets anders cryptisch.

  • Om een kopie van je gehele scherm te maken drukt je enkel de Print Screen knop van je toetsenbord in.
  • Om een kopie van enkel het actieve scherm te maken druk je Al ten Print Screen tegelijk in.

Stap 2 – Start Paint

Paint openen

afb. 2 Open paint

Wanneer je Windows gebruikt, is Paint standaard geïnstalleerd en uitermate geschikt voor het bewerken en opslaan van screenshots. Om dit programma op te starten doe je het volgende:

  • Klik op Start in je Windows taakbalk.
  • Klik op Run (NL: Uitvoeren).
  • Typ “mspaint” in en klik op OK.

Stap 3 – Plakken

Om het screenshot vervolgens in Paint te plakken druk je op je toetsenbord de knoppen Control (Ctrl) en V tegelijk in. Het screenshot wordt dan in Paint geplakt.

Stap 4 – Opslaan

Printscreen opslaan

afb.3 Screenshot opslaan

Om het bestand op te slaan doe je het volgende:

  • Ga naar het menu File en kies voor de optie Save As (of druk Control en S op je toetsenbord tegelijk in).
  • Kies bestandstype “PNG”. Dit is het bestandstype dat screenshots het beste comprimeert.
  • Geef je screenshot een naam en klik op ‘Save’.

Screenshot maken in Mac OS X

Een Apple computer heeft meestal niet zo’n screenshot knop zoals een Windows computer dat heeft. Je kunt daarom een screenshot maken met een toetsenfunctie. Hierin heb je meerdere keuzes, maar hieronder staan de handigste twee uitgelegd.

Screenshot van je gehele scherm

COMMAND-SHIFT-3

afb. 4 Screenshot van je gehele scherm

Je kunt een screenshot van je gehele scherm maken door middel van de toetsencombinatie: COMMAND (appeltje/⌘)-SHIFT-3 (Zie afbeelding 4). De screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad! Heb je twee schermen? Dan worden er ook twee screenshots gemaakt en apart van elkaar opgeslagen op je bureaublad.

Screenshot van een gedeelte van je scherm

COMMAND-SHIFT-4

afb. 5 Screenshot van een gedeelte van je scherm

Je kunt ook een gedeelte van je scherm selecteren en daar een screenshot van maken door middel van de toetsencombinatie: COMMAND (appeltje/⌘)-SHIFT-4 (afbeelding 5). De muis verandert dan in een plusje waarmee je een gedeelte van je scherm kunt selecteren. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat bepaalde informatie ook op het screenshot staat en het het is handig wanneer je iets heel duidelijk wilt aangeven.

Een screenshot gemaakt op een Apple computer wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad wanneer deze wordt gemaakt. Heel handig, want zo hoef je geen extra programma te openen om het op te slaan!

Overige screenshots toetsencombinaties voor Apple

Command-Shift-4, dan spatiebalk en klik op een venster: Je neemt nu een screenshot van een bepaald venster en dit wordt op je bureaublad opgeslagen.

Command-Control-Shift-3:Er wordt een screenshot van je scherm gemaakt en dit wordt gesaved op je klembord (clipboard).

Command-Control-Shift-4, Selecteer waar je een screenshot van wilt; Er wordt een screenshot van je geselecteerde gebied gemaakt en dit wordt gesaved op je klembord (clipboard).

Command-Control-Shift-4, dan spatiebalk en klik op een venster:Er wordt een screenshot van je scherm gemaakt en dit wordt gesaved op je klembord (clipboard).

Screenshot versturen

Als je je screenshot wilt gebruiken om iets te verduidelijken aan onze supportdesk bij Byte, stuur het bestand dan naar support@byte.nl en vermeld naast de probleemstelling ook de datum en het tijdstip waarop het screenshot gemaakt is. Zo kunnen we je namelijk nog gerichter helpen!

1333