AWStats

Met AWStats kun je zien hoe je website bezocht wordt en welke pagina’s er veel bezocht worden. Byte biedt sinds 15 januari 2018 geen AWstats meer aan.

We raden je aan om te kijken naar alternatieve tools die je websitebezoek analyseren zoals Google Analytics. Houd er wel graag rekening mee dat de statistieken van AWStats en Google Analytics kunnen verschillen omdat ze beiden een andere methode gebruiken om de bezoekersstatistieken te berekenen.

Verschil tussen AWStats en Google Analytics

Als je zowel AWStats als Google Analytics (hebt) gebruikt om bij te houden hoe je website bezocht wordt, zul je vast gemerkt hebben dat de statistieken vaak erg van elkaar verschillen. De reden dat deze twee resultaten zo verschillen is dat ze beide een andere methode gebruiken om de bezoekersstatistieken te berekenen.
Bij AWStats wordt gebruik gemaakt van “logfile analysis”, waarbij de statistieken rechtstreeks uit de logfiles van de webserver worden gelezen. Dat wil zeggen dat bij elk bezoek AWStats de bezoeker telt. Dit verandert echter niets aan het aantal unieke bezoekers en aan het aantal bezoeken.

Google Analytics gebruikt daarentegen “Page tagging”, waarbij slechts data verzameld wordt als de browser van de bezoeker dit toe staat. Alleen de pagina waar het script opgeroepen wordt, wordt in de eindresultaten meegeteld. Hierbij komt het ook vaak voor dat als sommige bezoekers geen javascript ondersteunen of dat de pagina niet volledig geladen wordt, deze bezoekers niet meegeteld worden bij het uiteindelijke overzicht.

Kortom, Google Analytics meet alleen het bezoek van een website als het script wat verantwoordelijk is voor deze meting ook daadwerkelijk kan draaien. AWStats telt daarentegen ieder bezoek aan de website.

Alternatieve website-statistieken tools

Naast AWStats en Google Analytics zijn er nog andere tools waarmee website-statistieken gegenereerd kunnen worden:

15