Dit artikel legt uit hoe je voor Magento Dedicated hostingpakketten en Hypernode pakketten back-ups kunt opvragen.

Byte maakt zowel file backups als database back-ups

Backups Hypernode

Backups zijn inbegrepen bij alle Magento Professional en Excellence pakketten. Voor Magento Grow and Start pakketten vragen we 100 euro excl. BTW per aangevraagde backup. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf dagelijks backups te maken.

Backup retentie

Back-ups worden elke dag gemaakt en 7 dagen bewaard. We bewaren ook 1 back-up per week gedurende 3 weken. Dit betekent dat er back-ups teruggezet kunnen worden van maximaal 4 weken oud.

Wanneer een Hypernode is opgezegd dan wordt de hostingomgeving direct opgeruimd. We streven ernaar de backups nog 45 dagen te bewaren. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de termijn van 45 dagen.

Backup aanvragen

Hypernode backups kunnen aangevraagd worden via het Service Panel. Vul daar het formulier in en we gaan voor je aan de slag.

Backups Magento Dedicated Servers

Hoe down- en upload ik een back-up van de fileserver?

Via ons Service Panel is het heel eenvoudig een back-up van de fileserver te downloaden. Ook is het mogelijk een back-up terug te plaatsen. In dit artikel lichten we kort en stap voor stap toe hoe je dit aanpakt.

Het downloaden van een back-up is alleen mogelijk in de rol van Technisch Beheerder.

1. Ga naar http://service.byte.nl en log hier in als Technisch Beheerder;
  2. Klik op de domeinnaam waarvoor je de file back-up wilt terugplaatsen;
  3. Klik op het tabblad “instellingen”;
  4. Klik op “Back-ups bestanden”;
  5. Selecteer de datum van wanneer je een back-up wilt downloaden;
  6. Selecteer vervolgens de map waarvan je de back-up wilt downloaden. Klik op ‘Download’.
  7. Sla het bestand op op de gewenste locatie op je computer en klik op OK. De back-up zal nu als .tar bestand worden gedownload.
  8. Eenmaal gedownload kun je de back-up openen vanaf de door jou bij stap 7 opgegeven locatie. Hiervoor moet je het bestand eerst unzippen, bijvoorbeeld met behulp van een programma als Winzip of 7zip.

Let op! Bij Magento Dedicated pakketten nemen we bij het maken van de back-ups een aantal mappen niet mee. Het gaat hierbij om de volgende mappen:

• product/cache/
  • var/cache
  • var/session
  • var/report

Hierdoor kan het voorkomen dat de back-up die je download niet overeenkomt met hetgeen er op je webruimte staat.

Een file back-up terugplaatsen

Voor het terugplaatsen van een back-up moet je de gewenste back-up eerst downloaden van de server. Dit betekent dat je dezelfde stappen doorloopt als hierboven genoemd.

1. Doorloop de stappen 1 t/m 8 zoals aangegeven bij ‘Een back-up van de fileserver downloaden’.
  2. Unzip het bestand zodat je alle bestanden van je website weer tot je beschikking hebt.
  3. Upload de bestanden met een FTP client (bijv. FileZilla) of via SSH naar de gewenste map op je hostingruimte.

Je hebt nu een back-up van je fileserver terug gezet.

Hoe vaak maakt Byte een file back-up?

Bij onze dedicated oplossingen is standaard een SLA inbegrepen. We maken elke dag een volledige back-up van alle bestanden. Elke nacht om 03.00 uur word de laatste back-up van de bestanden en de databases, gekopieerd naar de externe locatie.

Back-up bij Magento Dedicated pakketten niet compleet

Bij Magento Dedicated pakketten nemen we bij het maken van de back-ups een aantal mappen niet mee. Het gaat hierbij om de volgende mappen:

• product/cache/
  • var/cache
  • var/session
  • var/report

Hierdoor kan het voorkomen dat de back-up die je download niet overeenkomt met hetgeen er op je webruimte staat.

Hoe down- en upload ik een back-up van de database server?

Als Technisch Beheerder kun je database back-ups zelf downloaden en weer terugplaatsen. Dit doe je als volgt:

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer de domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Ga naar MySQL 5 databases.
  5. Klik onderaan op de knop Database back-ups.
  6. Klik op Toon back-ups naast de database waarvan je de back-up wilt downloaden.
  7. Klik op de Download link naast de back-up die je wilt hebben.
  8. Je download nu een .sql.gz bestand van de gekozen database.

Wanneer de download klaar en uitgepakt is, kun je de back-up terugzetten met PHPMyadmin of via de Shell server. Zie hiervoor de pagina Database exporteren en importeren.

Een database back-up plaatsen op je webruimte

Als Technisch Beheerder is het mogelijk om via SSH een back-up van je database in de root (domeiftp) van je webruimte te plaatsen. Hiervoor volg je de volgende stappen:

1. Login op de SSH server van je pakket
  2. Gebruik het volgende commando: byte-dbbackup-downloader
  3. Vul je klantnummer in en druk op ENTER
  4. Vul je klantwachtwoord in en druk op ENTER
  5. Selecteer de gewenste database en druk op ENTER
  6. Selecteer de gewenste back-up en druk op ENTER
  7. De back-up wordt nu op je webruimte geplaatst

Foutmelding ‘Access denied’

Als er in je database views staan die door een andere gebruiker dan je root gebruiker zijn aangemaakt, kan het voorkomen dat je bij het importeren van je database de foutmelding Access denied; you need the SUPER privilege for this operation krijgt. Dit is op te lossen door in PHPMyadmin in te loggen met de gebruiker die de view heeft aangemaakt, en dan de database te importeren.

Geavanceerde manieren om back-up te downloaden van database

Wil je een grote database downloaden, of krijg je een time-out foutmelding? Volg dan één van de onderstaande mogelijkheden:

• Externe back-up:

Je kunt met mysqldump of met Mysql Administrator extern een back-up maken.

• MySQL dump via Shell:

Je kunt de mysqldump op de Shell Server uitvoeren. Hoe dat werkt staat op: Database exporteren en importeren.

• Interne back-up:

Wil je een back-up maken naar je webruimte bij Byte, dan kun je het volgende script gebruiken (voor gevorderden). Zet dit bestandje op je webruimte als “dump.cgi”, maak het chmod 755 en zorg dat je de juiste velden hebt ingevuld.

#!/bin/sh
USER=u999999_root
PASS=geheim
SERVER=dbint999999
DATABASE=db999999_domei000
## Hieronder niets aanpassen...
TS=`date"+%Y%m%d%H%M"`
FILE=$DATABASE-$TS.sql.gz
echo
Content-type: text/html
echo
echo
echo
"Maak database SQL dump van database $DATABASE naar $FILE..."
mysqldump --opt-Q-u $USER-p $PASS-h $SERVER $DATABASE|gzip- >$FILE
echo"Klaar!
<a href='$FILE'>$FILE</a>"

Live Database Replicatie

Voor extra data-betrouwbaarheid worden databases bij alle dedicated hostingpakketten live gerepliceerd. Dit is een unieke feature die geen enkele andere hoster standaard aanbiedt. Wil je meer hierover weten? Zie dan de pagina Live Database Replicatie.

Kan ik een back-up van de mail opvragen?

Q: Wordt er backups van mail gemaakt? Ja en nee:

• Alle mailboxen worden redundant opgeslagen. Er zijn dus altijd twee plekken waar je huidige e-mail wordt opgeslagen.
  • E-mail die eenmaal is opgehaald, wordt niet meer opgeslagen.

Q: Kan ik oude e-mails terug krijgen? Oude e-mail, die je al eens hebt opgehaald, kan Byte niet meer voor je terughalen. E-mailberichten worden opgeslagen totdat je ze ophaalt.

Opgezegde pakketten en back-ups

Wanneer een pakket is opgezegd en is verlopen wordt de ‘live’ omgeving nog 14 dagen behouden. Alles wat op het moment van het verlopen van pakket nog op de web- en databaseserver staat blijft dus 14 dagen bewaard. Na die 14 dagen wordt de hostingomgeving opgeruimd. We streven ernaar de backups van de database en webserver nog 45 dagen te bewaren. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de termijn van 45 dagen. Dit geldt voor zowel normale hostingpakketten als hostingpakketten met SLA.