CDN

Een CDN (Content Delivery Network) is een systeem waarbij meerdere servers op diverse locaties wereldwijd geplaatst zijn. Op alle locaties staat dezelfde content. Wanneer een bezoeker content van de site wilt ophalen wordt dit opgehaald van de server die het dichtstbij de locatie van de gebruiker staat. Aangezien dit voornamelijk statische content (bijv. afbeeldingen) is […]

Lees meer

HTTP/2

HTTP/2 is versie 2 van het HTTP protocol. HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is een protocol voor communicatie tussen een webbrowser en een webserver. Byte biedt HTTP/2 hosting aan op het Hypernode platform.  Wat is HTTP/2? HTTP is een protocol voor communicatie tussen een webbrowser (zoals Firefox, Chrome of Safari) en een webserver. Momenteel wordt HTTP1.1 nog […]

Lees meer

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is een protocol voor het ophalen en synchroniseren van e-mail. Er wordt direct op de mailserver gewerkt en de e-mails worden op de server bijgehouden in een mappenstructuur. Deze wordt dan gelinkt aan het “Postvak IN” van de ontvanger. Voor elke map kun je instellen of je deze wilt lezen of […]

Lees meer

ISP – Internet Service Provider

Een Internet Service provider of ISP is een organisatie of persoon die aan particulieren en/of bedrijven faciliteiten biedt om een vaste computer of een mobiel apparaat verbinding te laten maken met het internet. Dit kan op verschillende methoden, bijvoorbeeld via inbellen, ADSL, Kabelinternet of via UMTS of Wi Fi. Er zijn verschillende soorten ISP’s. Niet […]

Lees meer

MX

Een MX (mail exchanger) is een server die e-mail verwerkt. Een mailserver voert over het algemeen twee verschillende taken uit: e-mail uitwisselen met clients en e-mail routeren naar andere mailservers. Voor deze twee taken worden over het algemeen verschillende protocollen gebruikt: POP en IMAP voor het eerste, SMTP voor de laatste. Aan de hand van […]

Lees meer

MySQL

Wat is MySQL en wat kun je ermee? MySQL is een open source relationele databasemanagementsysteem (RDBMS), dat gebruik maakt van SQL. MySQL werd vroeger vooral gebruikt voor toepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. MySQL is dus een systeem voor het managen van je databases. Benieuwd welke versie van van MySQL op […]

Lees meer

POP

POP (Post Office Protocol) is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Inmiddels heeft POP een 3e versie, oftewel POP3. Gewoonlijk wordt er met het huidige gebruik van de term “POP” eigenlijk POP3 bedoeld. In dit artikel geven we uitleg wat POP precies is, hoe je de POP mailserver gebruikt/instelt en wat […]

Lees meer

SMTP

Bij de meeste hostingproviders moet je voor het verzenden van e-mail, de SMTP server van je internetprovider te gebruiken. Byte biedt haar klanten de mogelijkheid om waar ook ter wereld gebruik te maken van de beveiligde Byte SMTP server om e-mail te versturen als je gebruik maakt van de Byte mailservers. Dit artikel legt uit hoe […]

Lees meer

Whois

De Whois is een protocol om gegevens van een domeinnaam of IP-adres te achterhalen. In de whois kun je de naam, de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam, de (hosting)provider en nameservers terugvinden. Wat er precies wordt weergegeven verschilt per extensie. Zo worden voor .BE domeinnamen veel minder informatie getoond in de Whois dan voor […]