Een CDN (Content Delivery Network) is een systeem waarbij meerdere servers op diverse locaties wereldwijd geplaatst zijn. Op alle locaties staat dezelfde content. Wanneer een bezoeker content van de site wilt ophalen wordt dit opgehaald van de server die het dichtstbij de locatie van de gebruiker staat. Aangezien dit voornamelijk statische content (bijv. afbeeldingen) is en dit heel snel opgehaald wordt, neemt de laadtijd van je website af.

Bekende leveranciers van CDN zijn Amazon CloudFront, Cloudflare, Akemai etc.

Wat zijn de voordelen van een CDN?

Een CDN heeft als voordeel dat je sneller verbinding met een webserver maakt. Dit komt doordat er meerdere servers verspreid staan wereldwijd. Een CDN kiest altijd de snelste route, de dichtstbijzijnde server.

Doordat de informatie op meerdere servers staat, is de kans dat een website niet te bereiken is kleiner. Een andere server kan het verzoek altijd oppakken, mocht de dichtstbijzijnde niet bereikbaar zijn.

Zijn er ook nadelen?

Ja er kleeft ook een nadeel aan een CDN. Het is relatief duur, en niet alle data is realtime beschikbaar, omdat nieuwere data over alle webservers dan toegevoegd moet worden.

30