IMAP (Internet Message Access Protocol) is een protocol voor het ophalen en synchroniseren van e-mail. Er wordt direct op de mailserver gewerkt en de e-mails worden op de server bijgehouden in een mappenstructuur. Deze wordt dan gelinkt aan het “Postvak IN” van de ontvanger. Voor elke map kun je instellen of je deze wilt lezen of niet (ofwel abonneren).

In dit artikel leggen we uit wat IMAP is, wat je er mee kunt en wat de verschillen zijn ten opzichte van POP.

Verschil tussen POP en IMAP

POP (Post Office Protocol) is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Het verschil met IMAP is dat de e-mail met IMAP gewoon op de mailserver blijft staan. Met POP haal je letterlijk de e-mail van onze mailserver af. Een nadeel hiervan is dat als je een e-mail verwijdert je deze ook echt kwijt bent.

IMAP houdt een mappenstructuur bij van alle gebruikers en is daarom veel complexer dan POP3. Een e-mailprogramma, zoals Outlook Express of Thunderbird, kan daardoor bijvoorbeeld ook alleen een header ophalen, of een gedeelte van een bericht. Dat kan handig zijn wanneer je jouw e-mail via een langzame verbinding binnenhaalt of op een PDA.

Een ander voordeel van IMAP is dat de e-mail op de server blijft staan (tot de gebruiker ze expliciet verwijdert) waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie met een IMAP-programma in te loggen en alle e-mail te bekijken. Meerdere clients hebben dan toegang tot dezelfde mailbox.

IMAP server van Byte instellen

Byte biedt (naast het gebruik van de POP server) ook een IMAP server aan voor inkomende e-mail. Elke e-mailbox bij Byte is dan ook via IMAP te benaderen. IMAP is aanmerkelijk complexer dan POP en is dus alleen bestemd voor gevorderde gebruikers. Daarnaast levert Byte geen inhoudelijke support op het gebruik van IMAP.

De servernaam van onze IMAP mailserver luidt als volgt : imap.byte.nl. Je gebruikt hierbij poort 143 om de e-mail via IMAP op te halen. Je gebruikt poort 993 indien je IMAP via SSL wilt gebruiken.

E-mail van de IMAP server verwijderen

In sommige IMAP mailprogramma’s zal email niet direct verwijderd worden als je op verwijderen klikt. In plaats daarvan wordt de email misschien grijs of komt er een streep door te staan. Je kunt de email definitief verwijderen door de verwijderde items te ‘purgen’. In Outlook 2007 kan dit bijvoorbeeld met de functie Bewerken> Leegmaken> Gemarkeerde items verwijderen.

Meer informatie over het permanent verwijderen van mail vind je op de support pagina van Microsoft. Gebruik je Mac Mail? Lees dan de uitleg op de Apple support pagina.

Wat gebeurt er als je een IMAP folder verwijdert?

Op het moment dat je een IMAP folder verwijdert, worden de folder & files van de disk verwijderd en wordt de index die aangeeft welke folders er bestaan geüpdatet. Als dit fout gaat wordt de mailfolder wel verwijderd van de server maar wordt de ‘index’ niet geüpdatet.

Dit kun je in Thunderbird oplossen door te deabonnneren/ unsubscriben van de betreffende folders. De ‘index’ wordt dan geüpdatet en de corruptie is weg. Je kan controleren dat dit het probleem oplost omdat je je daarna niet meer opnieuw kan abonneren op de folder.

Relevante andere pagina’s:

  • Mailbox opschonen: IMAP groeit makkelijk uit zijn jasje, houdt je box binnen de grenzen.
  • POP: informatie over POP en de hiervoor benodigde instellingen in je e-mailprogramma.
  • SMTP: informatie over SMTP en de hiervoor benodigde instellingen in je e-mailprogramma.
  • E-mail versturen: informatie over de twee mogelijkheden van het verzenden van je e-mail.
  • Mail bekijken: informatie over de twee manieren van het kunnen bekijken van je e-mail.
  • Nieuw e-mailadres aanmaken: informatie over hoe je een nieuw e-mailadres en e-mailbox kunt aanmaken.
  • E-mail wachtwoord: informatie over hoe je een nieuw e-mailwachtwoord kunt aanvragen.
  • Service Panel: hier kun je nieuwe e-mailadressen, e-mailboxen en wachtwoorden aanmaken.
23