Wat is MySQL en wat kun je ermee? MySQL is een open source relationele databasemanagementsysteem (RDBMS), dat gebruik maakt van SQL. MySQL werd vroeger vooral gebruikt voor toepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. MySQL is dus een systeem voor het managen van je databases. Benieuwd welke versie van van MySQL op onze servers draait? Dit vind je op deze pagina.

Hedendaags gebruik

Tegenwoordig is het de basis van een breed scala aan internettoepassingen, maar ook stand-alone software. Het MySQL-softwarepakket bestaat onder meer uit een serverprogramma, doorgaans mysqld genoemd. Hierbij staat de d voor daemon, de Unix- of Linux-term voor een proces dat netwerkconnecties aanneemt.

Verder bestaat het uit een verzameling cliëntprogramma’s, zoals mysql en mysqldump waarmee automatisch of interactief met de server gecommuniceerd kan worden.

Databasemanagement

MySQL is een populair databasemanagementsysteem dat voor het gestructureerd opslaan van gegevens voor zeer veel toepassingen wordt gebruikt. Een voorbeeld van een site wat gebruikt maakt van MySQL, is Wikipedia. Een bekend MySQL-frontend is phpMyAdmin. PHPMyAdmin is een webgebaseerd MySQL-beheerprogramma geschreven in PHP.

Waar de naam MySQL vandaan komt is onduidelijk. Men vermoedt dat het vernoemd is naar het dochtertje van medeoprichter Monty Widenius, dat My heet.

Meer nuttige artikelen

Wil je meer weten over databasemanagement met MySQL? Onze uitgebreide support documentatie bevat veel artikelen over het aanmaken, beheren en troubleshooten van je databases: