POP (Post Office Protocol) is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Inmiddels heeft POP een 3e versie, oftewel POP3. Gewoonlijk wordt er met het huidige gebruik van de term “POP” eigenlijk POP3 bedoeld.

In dit artikel geven we uitleg wat POP precies is, hoe je de POP mailserver gebruikt/instelt en wat het verschil is met een IMAP protocol.

Wat is POP?

POP3 is een internetstandaard voor het overbrengen van e-mail van een server naar een client (e-mailprogramma van de gebruiker) over een TCP/IP-verbinding (gewoonlijk over poort 110). Bijna alle internet- en hostingproviders bieden een e-mailaccount aan die beschikbaar is via POP3.

POP is zo gemaakt dat de gebruikers hun e-mail kunnen ophalen als ze verbonden zijn met het internet, en vervolgens de berichten kunnen bekijken en bewerken. Ook als ze daarna geen internetverbinding meer hebben.

Het is gebruikelijk dat een client verbinding maakt met een POP3-server en dan alle e-mails ophaalt en lokaal opslaat. Vervolgens worden de berichten verwijderd van de server en wordt de verbinding verbroken. Daarnaast bieden de meeste e-mailclients de mogelijkheid om de berichten op de server te laten staan.

Verschil tussen POP en IMAP

POP is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Het verschil met IMAP is dat de e-mail met IMAP gewoon op de mailserver blijft staan. Met POP haal je letterlijk de e-mail van onze mailserver af. Een nadeel hiervan is dat als je een e-mail verwijdert je deze ook echt kwijt bent.

IMAP houdt een mappenstructuur bij van alle gebruikers en is daarom veel complexer dan POP3. Een e-mailprogramma, zoals Outlook Express of Thunderbird, kan daardoor bijvoorbeeld ook alleen een header ophalen, of een gedeelte van een bericht. Dat kan handig zijn wanneer je jouw e-mail via een langzame verbinding binnenhaalt of op een PDA.

Een ander voordeel van IMAP is dat de e-mail op de server blijft staan (tot de gebruiker ze expliciet verwijdert) waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie met een IMAP-programma in te loggen en alle e-mail te bekijken. Meerdere clients hebben dan toegang tot dezelfde mailbox.

Stel de POP3 mailserver in – pop.byte.nl

Wanneer je de POP3 mailserver van Byte wilt gebruiken, stel je deze in als pop.byte.nl in je e-mail client. Maak hierbij gebruik van poortnummer 110. We hebben een aantal handleidingen geschreven voor het instellen van onze mailservers:

Relevante andere pagina’s:

• IMAP: informatie over IMAP en de hiervoor benodigde instellingen in jouw e-mailprogramma.
  • SMTP: informatie over SMTP en de hiervoor benodigde instellingen in jouw e-mailprogramma.
  • E-mail versturen: informatie over de twee mogelijkheden van het verzenden van jouw e-mail.
  • Mail bekijken: informatie over de twee manieren van het kunnen bekijken van jouw e-mail.
  • Nieuw e-mailadres aanmaken: informatie over hoe je een nieuw e-mailadres en mailbox kunt aanmaken.
  • E-mail wachtwoord: informatie over hoe je een nieuw e-mailwachtwoord kunt aanvragen.
  • Service Panel: hier kun je nieuwe e-mailadressen, mailboxen en wachtwoorden aanvragen.