De Whois is een protocol om gegevens van een domeinnaam of IP-adres te achterhalen. In de whois kun je de naam, de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam, de (hosting)provider en nameservers terugvinden. Wat er precies wordt weergegeven verschilt per extensie. Zo worden voor .BE domeinnamen veel minder informatie getoond in de Whois dan voor .NL domeinnamen.

Waar vind ik whoisgegevens?

Whoisgegevens opvragen kan bijna altijd via de website van de Registry. Dit is het overkoepelende orgaan voor het uitgeven van extensies zoals .COM en .NL. Voor .NL domeinnamen kun je bijvoorbeeld terecht op de website van de SIDN, voor .BE domeinnamen op DNS.be en voor .CO.UK domeinnamen op de website van Nominet. Je kunt ook gewoon een website zoals: Whois.net of Who.is bezoeken en daar de whois voor een domeinnaam opvragen. Dergelijke websites vragen whoisgegevens op voor (vrijwel) alle extensies.

Wat voor gegevens vind ik in de Whois?

In de Whois staan meestal de naam en de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam. Ook informatie over waar de domeinnaam staat geregistreerd wordt opgenomen in de Whois. De Whois geeft het ook aan wanneer een domeinnaam nog vrij is voor registratie. Er zijn dan immers geen gegevens gekoppeld aan het domein. Of een domeinnaam vrij is wordt meestal weergegeven bij ‘Status’.

Domeinnaam status

Een domeinnaam kan namelijk verschillende statussen hebben. Wanneer er staat ‘Quarantaine’ of ‘Redemption period’ betekent dit dat het domein vast staat in een soort ‘ cooling down’ periode en niet verhuist kan worden. Een domeinnaam uit quarantaine halen kan alleen worden gedaan door de huidige eigenaar van een domeinnaam. De status: ‘ClientTransferProhibited’ zorgt er ook voor dat een domeinnaam niet verhuist kan worden naar een andere provider. De provider waar het domein staat geregistreerd kan deze status wel opheffen.

Gegevens afschermen

Helaas is het niet mogelijk voor veel domeinnamen de gegevens in de Whois af te schermen. De SIDN heeft een tijd terug wel al de hoeveelheid persoonsgegevens die zij weergaven voor .NL domeinnamen aangescherpt. De naam van de houder wordt nog wel getoond, zodat hij of zij kan controleren of het domein op zijn/haar naam is geregistreerd. Ook worden de e-mailadressen van de administratieve en technische contactpersonen nog wel getoond.

De gegevens van een houder zijn niet voor iedereen volledig afgeschermd. Gerechtsdeurwaarders en in Nederland gevestigde advocaten kunnen bij SIDN nog wel het adres van een houder opvragen om hem in rechte te kunnen aanspreken. Verder kunnen opsporings- en handhavingsautoriteiten onder voorwaarden geautomatiseerd toegang tot alle bij een domeinnaam geregistreerde informatie krijgen. Kijk ook graag op de website van SIDN voor meer informatie hierover.

00