Wanneer een .NL domeinnaam wordt opgezegd/opgeheven wordt deze niet gelijk vrijgegeven. De domeinnaam wordt na het opheffen 40 dagen door de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) vastgehouden. Deze periode noemen we quarantaine. Deze 40 dagen biedt de domeinnaamhouder een bedenkperiode voordat de domeinnaam weer op de markt komt, vrij voor iedereen om te registeren. Indien je je domeinnaam (alsnog) wilt verhuizen of toch liever nog even behoudt kun je deze uit quarantaine laten halen.

Mijn domeinnaam staat in quarantaine

Wanneer een domeinnaam in quarantaine staat kan een provider deze weer uit quarantaine halen. Je kan in zo’n geval het beste even contact opnemen met de partij waar de domeinnaam is geregistreerd. Door een externe partij uit quarantaine halen kan ook, maar dat is duurder.

Er zijn dus een aantal verschillende scenario’s:

  • De oude provider krijgt de opdracht om de domeinnaam uit quarantaine te halen. Hiervoor wordt door de oude provider waarschijnlijk een vergoeding in rekening gebracht. Byte rekent hiervoor €25 (voor een .NL domeinnaam, voor overige extensies kunnen andere prijzen worden gehanteerd), een andere provider kan hier een ander bedrag voor rekenen.
  • De nieuwe provider krijgt de opdracht om de domeinnaam uit quarantaine te halen. Byte rekent voor het uit quarantaine halen van een externe domeinnaam een vergoeding van €100 (voor een .NL domeinnaam, voor overige extensies kunnen andere prijzen worden gehanteerd). De kosten hiervoor zijn doorgaans hoger dan de domeinnaam door de oude provider uit quarantaine te laten halen.

Je kan ook wachten totdat de quarantaine periode is verstreken, dan komt de domeinnaam vrij en is deze opnieuw te registreren. Je hoeft dan nergens voor te tekenen en er zijn geen kosten mee gemoeid. Er is dan wel een kans dat iemand anders de domeinnaam registreert. Vaak gebeurt dit door partijen die op grote schaal geautomatiseerd domeinnamen registreren. Wij raden deze optie dan ook ten zeerste af.

Kan ik een domeinnaam die niet van mij is uit quarantaine halen?

Het kan ook voorkomen dat je graag een domeinnaam wilt registreren die nog niet van jou is, maar in quarantaine staat. Wanneer je niet de eigenaar bent kun je deze niet uit quarantaine laten halen. Alleen de eigenaar zelf kan dit doen. Je kunt natuurlijk wel contact opnemen met de eigenaar en hen vragen de domeinnaam aan je te verkopen/overdragen.

Geen idee wie de eigenaar is van het domein? Zoek het op in de Whois. De Whois is een soort telefoonboek voor domeinnamen. Voor Nederlandse domeinnamen kun je de Whois van het SIDN raadplegen. Buitenlands domein? Gebruik dan sites als: Whois.net of Whois.com.

Ik wil mijn domeinnaam door Byte uit quarantaine laten halen

Ben je de eigenaar van een domeinnaam die in quarantaine staat en je wilt de domeinnaam graag behouden? Stuur dan graag een e-mail naar support@byte.nl met daarin de volgende informatie:

  • Wat is je klantnummer? (Een klantnummer kun je aanmaken via onze website)
  • Welk domein wil je uit quarantaine laten halen?
  • Welk pakket wil je bij je domeinnaam bestellen? Elke domeinnaam moet namelijk worden gekoppeld aan een pakket. Zie ook onze website.
  • Wat is het klantnummer van de Registrant? Dit is de juridisch eigenaar van de domeinnaam.
  • Wat is het klantnummer van de Contractant? Dit is de partij die de factuur voldoet, instellingen kan regelen en de Technisch Beheerder aanwijst.
  • Wat is het klantnummer van de Technisch beheerder? Dit is de partij die instellingen kan regelen (meestal de webdesigner).

Wanneer de domeinnaam via Byte is geregistreerd wordt er €25 (voor een .NL domeinnaam, voor overige extensies kunnen andere prijzen worden gehanteerd) in rekening gebracht. Indien de domeinnaam extern staat wordt er €100 (voor een .NL domeinnaam, voor overige extensies kunnen andere prijzen worden gehanteerd) gerekend. Je kunt dan wellicht je domeinnaam beter door de partij waar deze staat geregistreerd uit quarantaine laten halen.

Zodra wij deze gegevens hebben ontvangen hebben sturen wij je een formulier toe dat ondertekend dient te worden. Dit formulier heeft Byte nodig om de domeinnaam uit quarantaine te kunnen halen bij de SIDN.

Andere extensie uit quarantaine halen

Bovenstaande werkwijze geldt voor .NL domeinen. Wil je een domeinnaam met een andere extensie uit quarantaine halen dan kan dat vaak ook. De aanpak verschilt per extensie, neem contact met ons op om te horen wat mogelijk is.

00