Full Page Caching (vaak afgekort als FPC) is een caching methodiek waarmee je statische content van een webpagina in je caching kan opslaan. Veel Magento websites maken hier inmiddels gebruik van en dit levert veel snelheidswinst op voor je website.

In dit artikel leggen we uit wat FPC is, hoe het werkt en geven we enkele voorbeelden van veel gebruikte FPC extensies voor Magento.

Wat doet Full Page Caching?

Wanneer je een pagina bezoekt bestaat de pagina uit twee delen; statische en dynamische content. Onder dynamische content verstaan we content die specifiek bij je klantgegevens hoort. Denk hierbij aan je winkelwagentje, uitslag van een pol, accountgegevens etc.

Statische content is daarentegen content die niet verandert. Elke bezoeker ziet dezelfde content. Denk hierbij aan product- en categorie informatie en de links bij de footer van je webshop (Magento noemt deze CMS pagina’s).

Met FPC kun je de statische content van je site in je cache opslaan, waardoor tijdens het ophalen van de pagina diverse berekeningen niet meer gemaakt hoeven te worden. De content wordt immers niet verandert en kan dus door iedereen gebruikt worden. Door deze content in je caching op te slaan, kan een pagina sneller opgebouwd worden.

Techniek achter FPC

Techniek achter FPC

afb. 1 Techniek achter FPC

Een snellere website klinkt natuurlijk erg goed, maar hoe werkt FPC nou in de praktijk? Hiervoor kijken we naar afbeelding 1.

De eerste keer dat een pagina opgevraagd wordt, zal er een “key” aangemaakt worden voor die specifieke pagina. Deze key wordt vervolgens in je cache opgeslagen. Bij het eerste bezoek zul je niets merken van de snelheidswinst die FPC veroorzaakt, omdat alle berekeningen een eerste keer uitgevoerd en opgeslagen worden.

Wanneer de pagina na het opslaan van de data in de cache bezocht wordt, wordt de statische content van de website vrijwel meteen getoond op de pagina. De berekeningen hoeven immers niet meer gemaakt te worden, want de uitkomst daarvan staat in de cache. Dit geldt voor elke bezoeker die de pagina bezoekt.

Bij het tweede bezoek laadt de pagina supersnel. Dit komt doordat de statische contact inmiddels is opgeslagen in de cache. De pagina wordt uit de cache geladen en hoeft dus niet opnieuw berekend te worden.

Beschikbare FPC plugins/modules

Aangezien Byte meerdere Magento websites host, raden we graag FPC aan als optimalisatie middel voor je webshop. Wanneer je FPC goed implementeert in je webshop, kan het je webshop vele malen sneller maken. Het kost alleen wat extra tijd om FPC goed werkend te krijgen. Hieronder behandelen we twee FPC extensies voor het gebruik binnen Magento.

Lesti::FPC

Lesti::FPC is net zoals Zoom FPC een Full Page Caching module die je kunt gebruiken om de frontend van je webshop sneller te maken. Lesti::FPC werkt erg goed samen met Redis, een in-memory caching methodiek.

Voor meer informatie over deze extensie, kun je terecht op de pagina Lesti FPC installeren

70