Lesti_FPC is een Full Page Caching module die je kunt gebruiken om de frontend van je webshop sneller te maken. Lesti_FPC zorgt samen met onze Redis omgeving voor een behoorlijke snelheidswinst. Mocht je Redis nog niet gebruiken voor je Magento shop, dan kun je op de pagina Redis – Geoptimaliseerde in-memory caching lezen hoe je dit kunt activeren/installeren voor je webshop.

Let op! Heb je een Hypernode pakket? Kijk dan graag op de Hypernode support documentatie voor meer informatie over hoe Lesti_FPC kunt installeren op een Hypernode.

Wat is Lesti_FPC?

Lesti_FPC is een Full Page Caching module die je kunt gebruiken om de frontend van je webshop sneller te maken. Meer specifieke informatie over deze extensie kun je vinden op de pagina van de ontwikkelaar achter deze module: Gordon Lesti. Er staat een korte uitleg hoe het precies werkt op de pagina How does Lesti_FPC work. Wij hebben samen met de ontwikkelaar aan de module gewerkt zodat deze optimaal met Redis – Geoptimaliseerde in-memory caching kan communiceren.

Lesti_FPC ophalen en installeren in je webruimte

Voor het installeren van Lesti_FPC raden we aan gebruik te maken van ModMan (voluit Module Manager). Dit is een klein (bash)script dat geïnstalleerd is op onze servers en in dit geval gebruikt kan worden om Magento extensies te installeren.

ModMan is standaard geïnstalleerd op onze servers, dus dat hoef je nu niet handmatig te doen. Allereerst dien je de huidige actieve map te veranderen naar die van jouw domeinnaam (in plaats van domeinnaam voer je je eigen domeinnaam in, zonder www):

cd domeinnaam

De modman module dien je, indien nog niet eerder gebruikt, via Shell te initialiseren met het volgende commando:

modman init

Modman is nu geactiveerd. De extensie Lesti_FPC kan nu geïnstalleerd worden via GitHub (lees meer over GitHub op onze blogpost Why you should use Git). Gebruik hiervoor het volgende commando:

modman clone git://github.com/GordonLesti/Lesti_Fpc.git

Nu staat Lesti_FPC in je webruimte geïnstalleerd! Nu hoef je alleen nog maar wat aanpassingen in je fpc.xml te maken en je kunt ermee aan de slag.

Pas fpc.xml aan

Wanneer je de extensie hebt geïnstalleerd in je webshop, heeft de extensie een nieuw bestand in de locatie /app/etc geplaatst: fpc.xml.sample . Dit is een symlink naar de locatie /.modman/Lesti_Fpc/app/etc/fpc.xml.sample. Kopieer dit bestand en verplaats hem naar de domein.nl/app/etc locatie. Wijzig de naam van het bestand in fpc.xml en maak daarna de volgende wijzigingen aan.

Verwijderen:

<!--backend>Cm_Cache_Backend_Redis</backend>
<backend_options>
<server>127.0.0.1</server>
<port>6379</port>
<persistent>cache-fpc</persistent>
<database>1</database>
<password></password>
<force_standalone>1</force_standalone>
<connect_retries>1</connect_retries>
<lifetimelimit>86400</lifetimelimit>
<read_timeout>10</read_timeout>
<compress_data>1</compress_data>
<compress_tags>1</compress_tags>
<compression_lib>gzip</compression_lib> </backend_options-->

Toevoegen:

<backend>Cm_Cache_Backend_Redis</backend>
<backend_options>
  <server>cachexxxxxx</server>
  <port>xxxxx</port>
  <persistent>cache-fpc</persistent>
  <database>1</database>
  <password>xxxxxx</password>
  <force_standalone>1</force_standalone>
  <connect_retries>1</connect_retries>
  <lifetimelimit>86400</lifetimelimit>
  <read_timeout>10</read_timeout>
  <compress_data>1</compress_data>
  <compress_tags>1</compress_tags>
  <compression_lib>gzip</compression_lib>
</backend_options>

De xxx-tekens in deze code kun je nu aanpassen naar de gegevens die je op de Redis instellingenpagina. Neem de gegevens bij server, poortnummer en key over naar resp. <server></server>, <port></port> en <password></password> en sla je wijzigingen op.

Activeer FPC caching via het Service Panel

Zet via het Service Panel de FPC cache aan van Magento. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Klik op het tabblad Magento.
  2. Klik op de optie Caches actief onder het kopje Caching.
  3. Gebruik de slider om FPC op Actief te zetten.

Redis instellingen

Zodra FPC aan staat, is de volgende stap om je cache te legen de html content van je webshop te cachen. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Ga naar het tabblad Instellingen.
  2. Klik op de optie Redis.
  3. Klik op LeegDB0 (Magento Cache) en Leeg DB1 (FPC Cache).
  4. Navigeer naar je webshop en klik door de website heen.

Wanneer je nu weer kijkt bij de Redis instellingen zie je dat er onder het kopje Database1 keys en expires opslaat in de database. Gefeliciteerd! Je hebt nu Lesti_FPC ingesteld en de cache wordt opgeslagen in Redis.

Dynamische blokken instellen

Wil je nu het winkelmandje uitsluiten van de cache (omdat die immers voor iedereen anders is)? Lees dan Dynamische blokken instellen bij Lesti_FPC.