Redis is een cachingtechniek waarmee flinke snelheidswinst behaald kan worden voor je shop. Byte biedt sinds maart 2014 ook Redis aan voor de klanten die gebruik maken van onze Clusterhosting pakketten (met uitzondering van Personal hosting): Secure, Performance, Optimize en MCU pakketten.
Lees meer over de voordelen van Redis en de pakketinformatie in het artikel Redis – Geoptimaliseerde in-memory caching. In dit artikel lopen we stap voor stap het installatieproces door bij een Drupal installatie.

Stap 1. Voeg Redis toe via het Service Panel

Om te beginnen voeg je eerst de Building Block voor Redis toe aan je account. Dit kun je via het Service Panel uitvoeren:

1. Ga naar het tabblad Administratief.
  2. Kies voor Up/Downgraden.
  3. Voeg hier de Building Block toe aan je pakket. (Wanneer je Redis Cache in gebruik hebt, heb je op het Service Panel een grafiek tot je beschikking waarin je precies je verbruik ziet t.o.v. het door jouw ingekochte Building Block. Je ziet dan precies of je meer Redis Cache nodig hebt, of met minder toe kunt. Wees niet bang om teveel of te weinig in te kopen, je site gaat niet kapot.)
  4. Ga naar het tabblad Instellingen en klik op de nieuw bijgevoegde button Redis.
  5. Klik op de button Activeren. Er verschijnt nu informatie (poortnummer, server en key) die je later in dit proces nodig hebt.

Alle Redis-instellingen binnen het Service Panel staan nu goed. Nu moet je nog de benodigde Redis module voor Drupal installeren en wat wijzigen in de code van Drupal.

Stap 2. Installeer de Redis module

1. Ga naar de Redis download pagina van drupal.org
  2. Klik onderaan de pagina op .zip. Hiermee download je de .zip versie van de Redis module.
  3. Pak het .zip bestand uit in een map op je eigen computer.
  4. Upload de gehele map redis naar je webruimte.
  5. Plaats de redis map onder domein.nl/sites/all/modules/contrib
  6. Je hebt nu de map op de juiste plek in je webruimte geplaatst.

Stap 3. Wijzig je settings.php bestand

1. Open je settings.php bestand. Deze staat onder domein.nl/sites/default/ .
  2. Voeg de onderstaande code toe aan het
/***
Redis module configuration*/$conf['redis_client_interface'] = 'PhpRedis';
$conf['cache_backends'][] = 'sites/all/modules/contrib/redis/redis.autoload.inc'; // Neem de installatie-directory van je redis module
$conf['cache_class_cache'] = 'Redis_Cache';
$conf['cache_class_cache_menu'] = 'Redis_Cache';
$conf['cache_class_cache_bootstrap'] = 'Redis_Cache';
$conf['lock_inc'] = 'sites/all/modules/contrib/redis/redis.lock.inc'; // installation directory of your Redis module
$conf['redis_client_host'] = 'cachexxxxxx'; // server name from step 2
$conf['redis_client_port'] = xxxxx; // port from step 2
$conf['redis_client_base'] = 0; // 0 or 1 -> Byte uses two Redis databases
$conf['redis_client_password'] = "xxxxxxxxxxxxx"; // password from step 2
$conf['cache_prefix']['default'] = '******'; // prefix when you're using multiple websites on one caching database

De xxx’en in deze code (begin van de code) kun je nu invullen met de gegevens die je op de Redis-instellingen-pagina op het Service Panel na activatie hebt gekregen. Neem de gegevens bij server, poortnummer en key over naar resp. redis_client_host, redis_client_port en redis_client_password.

Stap 4. Zet de Redis module aan

1. Log in op de backend van je Drupal site.
  2. Klik op het menu-item Modules.
  3. Zoek de Redis module op en zet deze aan (Enabled aanvinken).
  4. Klik op Save Configuration.
  5. Hoera! Je maakt nu gebruik van Redis caching op je Drupal website.