Redis is een cachingtechniek waarmee flinke snelheidswinst behaald kan worden voor je shop. Byte biedt Redis aan op het clusterplatform voor zowel het Secure, Performance als het Optimize pakket.
Lees meer over de voordelen van Redis en de pakketinformatie in het artikel Redis – Geoptimaliseerde in-memory caching. In dit artikel lopen we stap voor stap het installatieproces door bij een WordPress installatie.

Stap 1. Voeg Redis toe via het Service Panel

Om te beginnen voeg je eerst de Building Block voor Redis toe aan je account. Dit kun je via het Service Panel uitvoeren:

1. Ga naar het tabblad Administratief.
  2. Kies voor Up/Downgraden.
  3. Voeg hier de Building Block toe aan je pakket. (Wanneer je Redis Cache in gebruik hebt, heb je op het Service Panel een grafiek tot je beschikking waarin je precies je verbruik ziet t.o.v. het door jouw ingekochte Building Block. Je ziet dan precies of je meer Redis Cache nodig hebt, of met minder toe kunt. Wees niet bang om teveel of te weinig in te kopen, je site gaat niet kapot.)
  4. Ga naar het tabblad Instellingen en klik op de nieuw bijgevoegde button Redis.
  5. Klik op de button Activeren. Er verschijnt nu informatie (poortnummer, server en key) die je later in dit proces nodig hebt.

Alle Redis-instellingen binnen het Service Panel staan nu goed. Nu moet je nog wat wijzigingen aan je code maken zodat WordPress met Redis kan communiceren.

Stap 2. Maak een aanpassing in je index.php

Maak een kopie van je index.php en noem deze index2.php. In index.php moet je de gehele inhoud vervangen voor de code op deze pagina.

De xxx’en in deze code (begin van de code) kun je nu invullen met de gegevens die je op de Redis-instellingen-pagina op het Service Panel na activatie hebt gekregen. Neem de gegevens bij server, poortnummer en key over naar resp. R_SERVER, R_PORT en R_PASSWORD.
Let op! Elke keer dat je een update doet van WordPress wordt je aangepaste index.php overschreven met een standaard index.php van WordPress. Maak dus een kopie van je aangepaste index.php en bewaar deze voor wanneer je WordPress gaat updaten.

Maak een aanpassing bij je gebruikte thema

Voeg de code van deze pagina toe aan het einde van je functions.php (‘’’wp-content/themes/naamthema/’’’) bestand van je thema:

De xxx’en in deze code (begin van de code) kun je nu invullen met de gegevens die je op de Redis-instellingen-pagina op het Service Panel na activatie hebt gekregen. Neem de gegevens bij server, poortnummer en key over naar resp. R_SERVER, R_PORT en R_PASSWORD.
Let op! Hou er rekening mee dat wanneer je de bovenstaande code toevoegt aan je functions.php je de vorige PHP code even afsluit met ?>. Als je dit niet doet krijg je een foutmelding te zien dat er een < verkeerd staat in je code.

Houd rekening met…

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je Redis gaat gebruiken:

• Pagina’s worden niet gecached als je ingelogd bent in de backend van WordPress
  • Gecachte pagina’s komen niet te vervallen, tenzij je deze verwijderd of handmatig flushed.
  • Wanneer je de code ?c=y achter je domeinnaam toevoegt (domein.nl/?c=y) dan verwijder je alle cache van je domein.
  • Wanneer je de code ?c=y toevoegt aan een specifieke pagina binnen je WordPress site dan wordt de cache van die specifieke pagina verwijdert.
  • Op F5 drukken bij een pagina verwijdert de cache van die pagina.
  • Scripts blijven draaien wanneer allow_fopen uitgezet is bij je PHP instellingen.
  • Wanneer je een comment op een bericht krijgt, dan wordt de cache van dat bericht verwijdert.

Wat betekenen al die statistieken in het Redis dashboard?

Nu je Redis op je WordPress blog hebt ingesteld wil je natuurlijk weten hoeveel er daadwerkelijk in je Redis Cache opgeslagen wordt. Op de pagina over de Redis statistieken kun je lezen wat al die statistieken precies inhouden en wanneer je goed bezig bent met het vullen van je cache.