Varnish is een reverse proxy, ook wel web accelerator genoemd. Deze draait op de server waar in een normale configuratie de webserver actief is. Byte biedt Varnish aan voor Dedicated Magento Servers, Magento Professional pakketten en op ons clusterplatform. Voordat je Varnish inschakelt via het Service Panel, raden we je aan om eerst te testen met je site/shop. Zo weet je zeker dat alles goed blijft werken en dat datgene wat jij wilt cachen, gecached wordt.

Voordat je aan de slag gaat met Varnish, raden we je aan om op een testomgeving Varnish te testen. In dit artikel leggen we je uit hoe je makkelijk en snel via het Service Panel een testomgeving aanmaakt voor je website op ons Clusterhosting platform en hoe je Varnish vervolgens activeert. Magento Dedicated & Hypernode klanten lezen in het artikel Varnish op ons Magento platform hoe ze eerst kunnen testen.

Activeer en test Varnish met behulp van onze screencast

Hieronder bieden we je een visuele ondersteuning voor het activeren en testen van Varnish op ons Clusterplatform. Liever een geschreven uitleg? Geen probleem, die vind je verderop in het artikel.

Varnish op een subdomein in een paar stappen

We hebben het testen van Varnish makkelijk gemaakt door dit mede dankzij een paar klikken in het Service Panel te regelen middels een subdomein. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je een subdomein aanmaakt, je site hierop kopieert en hier vervolgens Varnish op activeert.

Testomgeving maken

Een testomgeving maken doe je in drie stappen:

  1. Subdomein aanmaken (via het Service Panel)
  2. Database aanmaken (via het Service Panel)
  3. Website kopieren

Het hele stappenplan vind je in het artikel Testomgeving website maken.

Let op! Zorg dat je voldoende webruimte tot je beschikking hebt. Je kunt eventueel tijdelijk je pakket upgraden om te voorkomen dat je hier overheen gaat. Na het testen, kun je het pakket dan weer downgraden. Je betaalt dan alleen voor de testperiode voor het ruimere hostingpakket. Zie voor meer informatie hierover de pagina Hostingpakket Upgraden Of Downgraden.

Migreer je site naar het Varnish cluster via het Service Panel

Voordat je Varnish kan activeren, moet je site eerst op het Varnish cluster staan. Het migreren van je site naar het Varnish cluster doe je heel simpel met één klik op de knop via het Service Panel. Met het migreren van je site naar het Varnish cluster staat Varnish nog niet op actief na de migratie. Het activeren doe je erna.

Hoe je je site naar het Varnish cluster migreert wordt hieronder uitgelegd:

  1. Log in op het Service Panel met je klantnummer en wachtwoord
  2. Ga naar tabblad Instellingen
  3. Ga naar Varnish
  4. Klik op Migreer nu (het migreren kan enkele minuten duren)

Varnish activeren op je testomgeving

Installeer de benodigde software

De meeste webapplicaties hebben een extra module nodig om correct te kunnen werken. Die zorgt voor twee dingen: allereerst dat de geproduceerde pagina’s worden aangemerkt als geschikt voor caching. En ten tweede, dat wanneer de content wijzigt (bijvoorbeeld in de backend) ook de bijbehorende cache-versie wordt bijgewerkt.
We hebben hier instructies voor de meest gebruikte webapplicaties verzameld:

Varnish activeren

Als je site op het Varnish cluster staat kun je per (sub)domein Varnish activeren. Hiervoor ga je naar Varnish Instellingen en kies je, voor het subdomein waar je testomgeving op staat, de caching methode die je wilt testen:

  • Cache enkel static assets (afbeeldingen, css)
  • Cache dynamisch, geoptimaliseerd voor Joomla/Wordpress/Drupal en maatwerk CMSen
  • Cache alles aggressief (in high traffic/load situaties waarbij men niet in de cms backend hoeft) dus negeer alle cookies, expires en cache headers.

Wanneer je statisch cached, hoef je niets te wijzigen en dus niets te configureren. Als je meer dan alleen afbeeldingen en CSS wilt cachen (en je site dus nog sneller te krijgen), kies dan voor Dynamisch cachen. Hiervoor dien je nog wel je je site te configureren. Hoe je dat doet wordt hieronder uitgelegd.

Meer informatie over Varnish op ons Cluster platform vind je in de onderstaande artikelen: Varnish op ons clusterplatform

 

10