Een database heb je nodig om alle data van je website op te kunnen slaan. Via ons Service Panel kun je met een paar klikken een nieuwe database maken of zelfs back-ups opvragen van je bestaande databases.

Meer informatie over databases voor Magento op Hypernode technologie vind je in de Hypernode support documentatie. More information in English about using MySQL on Hypernode can be found in the Hypernode support documentation

Databases bij Byte

Bij Byte staat elk hostingpakket gekoppeld aan een database server. Deze database server heeft een unieke databasenaam waar alle databases binnen dit pakket onder vallen. Een voorbeeld hiervan is: dbint054479.  Om verbinding te leggen met een database heb je een hostname, databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Je kunt verbinding maken via verschillende wegen, bijvoorbeeld met een webapplicatie, terminal of een SQL client/programma. Bij Byte draaien we enkel MySQL. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel MB databaseruimte je bij elk pakket bij Byte kunt hebben.

Naam pakket Aantal MB databaseruimte
Personal Hosting 100
Secure 500
Performance 1,000
Optimize 2,000
1 MCU 2,000
2/3 MCU 4,000
Magento Basic 500
Magento Pro 2,000
Dedicated Magento Cluster 4,000
Hypernode Samen met webruimte, totale ruimte afhankelijk van pakketlimieten.

Redundante database set-up

Door middel van een feature genaamd Database Live replicator wordt alle data op de database server weggeschreven naar extra database servers, waardoor dataverlies vrijwel nihil is. Meer over Live database replicatie.

Databases en gebruikers aanmaken

Bij elk hostingpakket bij Byte kun je één of meerdere databases aanmaken. Ook kun je meerdere gebruikers aanmaken die verbinding kunnen maken met je database. Deze databases en gebruikers worden via ons Service Panel aangemaakt. Hieronder wordt uitgelegd hoe je een database kunt aanmaken en hoe je (extra) gebruikers kunt aanmaken.

Aanmaken van databases

Database aanmaken

afb. 1 database aanmaken

Je kunt een database aanmaken via het Service Panel. Loop daarvoor de volgende stappen door:

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Selecteer de domeinnaam.
 3. Ga naar het tabblad Instellingen en klik op de optie MySQL 5 databases.
 4. Voer onder het kopje Database Beheer bij Maak een nieuwe database: de gewenste naam voor de nieuwe database in en klik op Save (zie afbeelding 1).
 5. Na op Save geklikt te hebben zie je onder het kopje Resultaat laatste actie dat de database is aangemaakt.

Extra database en/of extra gebruiker aanmaken

Wanneer je voor het eerst in My SQL 5 databases komt, wordt er automatisch een hoofdgebruiker voor je aangemaakt. Deze heeft lees- en schrijfrechten op al je databases en kan niet verwijderd worden. Deze gebruiker wordt onder andere gebruikt om automatisch in te loggen op PHPMyAdmin. Deze gebruiker kun je herkennen aan dat er altijd: _root achter staat. Wanneer je meer databases en/of gebruikers wil aanmaken kan dit ook via MySQL 5 databases. Hoe dit werkt lees je hieronder:

 • In de tabel Algemene informatie onderaan de pagina kun je zien hoeveel databases en gebruikers je al hebt aangemaakt en hoeveel je er nog extra kunt maken.
 • Onder het kopje Database beheer en Gebruikers beheer kun je nieuwe databases en gebruikers aanmaken en/of verwijderen. Dit komt dan te staan onder kopje ‘Resultaat laatste actie’.
 • Onder het kopje Gebruikers beheer kun je voor specifieke gebruikers nieuwe wachtwoorden aanvragen. Dit komt dan te staan onder kopje ‘Resultaat laatste actie’.
 • Onder het kopje Rechten beheer kun je per gebruiker (behalve bij de hoofdgebruiker) instellen of de desbetreffende gebruiker alleen leesrechten heeft of daarbij ook nog schrijfrechten krijgt.

Let op! Wanneer je een nieuwe gebruiker maakt, zorg er dan voor dat je deze gebruiker de juiste rechten geeft om te werken met de beschikbare databases.

Beheren van je databases

Wanneer je een database via het Service panel bij Byte hebt aangemaakt, kun je aan de slag gaan met je website. Hierbij is het van belang om in te kunnen loggen in PHPMyAdmin en je database wachtwoorden aan te kunnen passen/beheren.Hieronder leggen we uit hoe je in je database kunt inloggen en hoe je de wachtwoorden van je database kunt beheren/wijzigen:

Inloggen in PHPMyAdmin

Inloggen op PHPMyAdmin kan op twee manieren:

Beide manieren lichten we hieronder toe. Via het Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Klik op je domeinnaam.
 3. Ga naar het tabblad Instellingen en klik op de optie PHPMyAdmin.
 4. Je wordt nu doorgestuurd naar het beginscherm van PHPMyAdmin (zie afbeelding 1).

Via PHPMyAdmin

PHPMyAdmin

afb. 2 PHPMyAdmin via link
 1. Ga naar PHPMyAdmin.
 2. Log in met je databasegegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) die je hebt gekregen bij het aanmaken van je database (zie afbeelding 2).

Wachtwoorden van je database beheren

Bij Byte slaan we nergens intern de wachtwoorden op van de database gebruikers. Vaak zullen we dan ook klanten aanraden om een nieuw wachtwoord aan te maken in het geval ze het wachtwoord kwijt zijn. Er is echter een methode om achter je huidige database wachtwoord te komen Wanneer je de database al gebruikt, kun je het wachtwoord van de database user uit de configuratie scripts van je website halen. Hieronder zie je per CMS waar je het wachtwoord uit kan halen:

 • Joomla: configuration.php
 • WordPress: wp-config.php
 • Drupal: sites/default/settings.php
 • Magento: app/etc/local.xml

Je kunt dan ook het beste de wachtwoorden halen uit de configuratie bestanden, want het wijzigen van het wachtwoord zorgt ervoor dat de huidige website niet meer werkt. Hier staat dan namelijk nog het oude wachtwoord in en als je deze niet handmatig aanpast, dan zal de website niet meer werken.

Aanmaken van een nieuw database wachtwoord

Wanneer je de database nog niet gebruikt hebt, vraag je een nieuw wachtwoord aan via het Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel
 2. Selecteer je domeinnaam.
 3. Ga naar het tabblad Instellingen en klik op de button MySQL 5 databases.
 4. Kies onder het kopje Gebruikers Beheer bij de optie Wijzig het wachtwoord voor gebruiker, de gebruikersnaam waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen.
 5. Druk op “OK”.
 6. Je ziet bovenaan de pagina het nieuwe database wachtwoord staan.

Nieuw database wachtwoord verwerken in je CMS

Als je het wachtwoord van je database wijzigt op je Service Panel, dan moet je ook het wachtwoord in het configuratiebestand van je website. Doe je dat niet dan zal de website niet meer goed zal werken, aangezien er geen gegevens uit de database gehaald kunnen worden.Op de pagina Database Configuratie Bestand kun je lezen hoe je het nieuwe wachtwoord moet verwerken in je CMS.

Externe databaseverbinding opzetten

Een externe database verbinding opzetten kun je doen door i.p.v. dbint###### als hostname dbext######.bytenet.nl te gebruiken. Deze gegevens zijn te vinden onder het kopje Algemene informatie op de MySQL 5 databases pagina.

Zet het IP-adres op de whitelist

Als je extern met je database wilt verbinden vanaf een andere omgeving dan Byte (bijvoorbeeld vanaf je kantoor of vanaf een webapplicatie die elders wordt gehost) dien je eerst het IP adres te whitelisten voordat je de verbinding kunt opzetten. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen. Het whitelisten van een IP-adres doe je makkelijk en snel via je Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel
 2. Selecteer je domeinnaam
 3. Ga naar tabblad ‘Instellingen’ (of naar tabblad Hypernode)
 4. Ga naar ‘Externe Database toegang’
 5. Vul het IP-adres in wat je wil whitelisten en geef het een omschrijving
 6. Klik op ‘Toevoegen’ en je IP is toegevoegd

Let op! Heb je een Dedicated Database Cluster? Voeg dan het IP-adres dat je wilt whitelisten toe bij je hoofddomein in het Service Panel.

Veel gestelde vragen

Moet ik zelf backups maken van mijn databases?

Nee. Byte levert op al haar hostingpakketten (m.u.v. Personal Hosting en Hypernode) Live Database Replicatie. Hierdoor kunnen back-ups van de databases maken. Deze worden namelijk via de secundaire database server gemaakt, waardoor de primaire database server (waar de website op draait) hier geen last van heeft. Hoe vaak we back-ups maken en hoelang we deze bewaren ligt aan het hostingpakket wat je afneemt. Hoe je back-ups opvraagt en hoe vaak er back-ups worden gemaakt kun je lezen op de pagina Alles Over Back-ups.

Meer informatie over het backup beleid op ons Hypernode platform vind je in het artikel Magento Hosting met Hypernode technologie.

Hoe kan ik databases importeren en exporteren?

Wanneer je met een nieuwe website bezig gaat heb je een database nodig om de data van je website in op te slaan. Soms heb je echter al data van een eerder gebruikte database die je wilt gebruiken voor je nieuwe website. Met een goede back-up (export) kun je de data van je oude database importeren in een nieuwe database. Hoe je precies een database kunt exporteren en importeren bij Byte kun je lezen op de pagina Database exporteren en importeren.

Hoe kan ik mijn database optimaliseren?

Wanneer je een database gebruikt voor je website is het belangrijk dat de database optimaal presteert. Wanneer je merkt dat je database traag reageert of dat er querie afgebroken worden, dan adviseren wij je om goed te kijken of je de database kunt optimaliseren.Hoe dat precies werkt en op welke dingen je kunt letten lees je op de pagina Database Optimaliseren.

Hoe kan ik mijn database leegmaken?

In PHPMyadmin klik je op je database, dan onderaan klikken op “select all” en dan in het “with selected” drop-down veld daaronder “drop” selecteren.

70