Wix is een doe-het-zelf website bouwer. Wix biedt je de optie om zelf makkelijk en snel een website te bouwen en customizen. Wanneer je een website hebt gebouwd in Wix wil je natuurlijk je bezoekers via jouw domeinnaam op je site uit laten komen. Wix biedt daarom de optie om je domeinnamen die je niet via hen hebt geregistreerd te koppelen aan je Wix website. Wix prefereert zelf de optie om je domeinnaam door te verwijzen door middel van het wijzigen van de nameservers. Helaas is het bij Byte niet mogelijk om de nameservers van je domeinnaam te wijzigen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit niet kan en wat je dan kunt doen om je domeinnaam alsnog door te verwijzen naar je Wix website.

Let op! Wix biedt gratis accounts aan, maar bij deze accounts mag je van Wix geen domeinnamen laten doorverwijzen. Dit artikel geldt dus alleen voor Wix gebruikers met een betaald Wix account..

Nameservers wijzigen

Wanneer je een domein bij Byte hebt geregistreerd is het niet mogelijk om de nameservers te wijzigen. De reden dat dit niet mogelijk is vanwege onze clusterhosting set-up. Wanneer wij namelijk een domein migreren naar een ander cluster of wanneer je bijvoorbeeld een ssl-certificaat aanvraagt, verandert het IP-adres van je website. Als de nameservers van jouw domein ergens anders naar verwijzen, wordt deze wijziging niet automatisch uitgevoerd en kan dit er toe leiden dat je site niet bereikbaar is. Wij willen een zo hoog mogelijke bereikbaarheid kunnen garanderen aan onze klanten vandaar dat we er voor hebben gekozen om geen wijzigingen aan de nameservers mogelijk te maken.

Hoe je toch je domeinnaam kunt doorverwijzen naar je Wix website wordt hieronder uitgelegd.

Schakel je Technisch beheerder of webbouwer in

Zoals in de inleiding wordt aangegeven raadt Wix je altijd aan de nameservers te wijzigen naar die van hen. Omdat dit niet kan bij Byte leggen we hier uit hoe je je domeinnaam kunt doorverwijzen door middel van een A-record en CNAME-records. A-records en CNAME-records zijn onderdeel van de DNS van je domeinnaam.

Het bewerken van de DNS is een foutgevoelige aangelegenheid en we raden je daarom ook aan om dit over te laten aan je Technisch beheerder. Heb je geen Technisch beheerder? Byte werkt samen met verschillende webdevelopers en webdesigners die je hiermee kunnen helpen. Meer informatie over DNS vind je uitgelegd in het artikel DNS. Let op! Alleen wanneer je de rol hebt van Technisch beheerder heb je toegang tot de DNS..

Domein toevoegen aan je Wix account

In de backend van Wix kun je aangeven dat je een domeinnaam wilt doorverwijzen. Ze zullen je vragen dit te doen door middel van het wijzigen van de Nameservers, maar je kunt je domein ook ‘pointen’ zoals ze dat noemen. Op de supportpagina’s van Wix vind je een uitgebreide uitleg over hoe je dit kunt doen.

De pagina van Wix is in het Engels. Om die reden vind je hieronder een beknopt stappenplan in het Nederlands. Houdt ook graag de pagina van Wix erbij voor handige screenshots.

Wix stappenplan in het Nederlands:

1. Log in op Wix.com met de gegevens die je van hen hebt gehad
  2. Klik op ‘Subscriptions’ bovenin en daarna op ‘Domains’
  3. Klik op ‘Use a Domain You Already Own’
  4. Klik op ‘Connect your domain to Wix but keep your current registrar’
  5. Vul je domeinnaam in onder ‘Setup with Wix’
  6. Selecteer de website die je wilt koppelen en klik op ‘Click here’. Daarna moet je aanvinken dat je het zeker weet en klik je op ‘Next’
  7. Selecteer ‘Other’ onder ‘Setup with registrar’ en klik op ‘Done’
  8. Je krijgt nu een box te zien met daarin de informatie die je nodig hebt om een A-record en CNAME-records aan te maken

DNS gegevens bij Byte wijzigen

Na de laatste stap hierboven beschreven waarbij je de informatie voor in de DNS te zien krijgt dien je verder te gaan in ons Service Panel (alleen toegankelijk voor Technisch Beheerders):

1. Log in op ons Service Panel met je klantnummer en wachtwoord
  2. Je bent nu in het DNS panel waar je al een aantal A-records en CNAME-records ziet staan
  3. Wijzig de bestaande A-records: domeinnaam.nl en *.domeinnaam.nl door op het klembord icoontje te klikken
  4. Vul bij content het IP-adres in wat je van Wix hebt gehad. Doe dit voor beide records.
  5. Onderaan klik je op de button ‘Add record’
  6. Maak een CNAME-record aan volgens de uitleg op de pagina DNS met de informatie van Wix en doe dit voor beide CNAME-records

LET OP!.

DNS is alleen geschikt voor ervaren gebruikers. Het vergt namelijk een gedegen kennis van de techniek. Byte levert geen inhoudelijke support bij problemen met DNS wijzigingen Het kost 24 uur voordat een DNS wijziging overal is doorgevoerd. Houdt hier rekening mee..