Een Server Alias Catchall wordt alles wat men voor je domeinnaam zet (bijvoorbeeld test.jouwdomein.nl) doorverwezen naar je hoofddomeinnaam. De originele URL blijft dan wel in de adresbalk staan.

De Server Alias Catchall is anders dan de doorstuurmethode Server Alias. Ze lijken op elkaar, maar  Server Alias Catchall gaat specifiek over alles wat voor het hoofddomein wordt gezet. Als je het hoofddomein zelf wilt doorsturen kan dit inderdaad met een Server Alias indien je een Presence pakket hebt voor het domein.

Server Alias Catchall voor meertalige websites

Stel: je wilt je website in meerdere talen aanbieden, zonder de complete site 1 keer voor elke taal te hoeven maken. Daarnaast wil je ook niet de taal als een parameter in de URL meegeven.
In zo’n geval (en in veel meer gevallen) kun je bij Byte gebruik maken van een Server Alias catchall waarmee alles wat voor .jouwdomein.nl gezet wordt, doorverwijst naar jouwdomein.nl, terwijl de originele URL intact blijft.

Om in het talenvoorbeeld te blijven: je zou bijvoorbeeld de volgende domeinnamen kunnen gebruiken, die allemaal naar dezelfde site wijzen:

• en.jouwdomein.nl
  • nl.jouwdomein.nl
  • de.jouwdomein.nl

Bovenstaande domeinen zullen allemaal op jouwdomein.nl uitkomen, terwijl in de URL (bijvoorbeeld) en.jouwdomein.nl blijft staan. In de code van je website kun je eenvoudig bekijken welke taal je bezoeker opgevraagd heeft, door de HTTP_HOST-variabele te gebruiken.

Onder PHP kun je deze vinden in de $_SERVER-array: $_SERVER[[‘HTTP_HOST’].
Onder Perl kun je hem vinden in de %ENV-hash: $ENV{HTTP_HOST}.

Vanzelfsprekend kun je deze Server Alias-catchall voor veel meer leuke toepassingen inzetten.

Hoe zet je een Server Alias catchall aan?

Een Server Alias Catachall aanzetten is heel simpel. Op het Service Panel kun je onder het tabblad Instellingen onder de knop subdomeinen onderaan bij Serveralias catchall inschakelen een vinkje zetten.