Drupal is net zoals WordPress en Joomla! een CMS waarmee je vrij makkelijk een website kunt maken. Wil je aan de slag gaan met dit CMS en heb je hulp nodig bij het installeren? Kijk dan niet verder! In dit artikel wordt stapsgewijs beschreven hoe je Drupal kunt installeren bij Byte.

Drupal installeren met 1 klik!

Wanneer je Drupal snel en makkelijk wilt installeren op je webruimte, gebruik je onze ‘one-click installer’ in het Service Panel. Hoe dat werkt kun je hieronder lezen:

1. Login op het Service Panel.
  2. Selecteer de domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Extra’s.
  4. Klik op de optie Drupal installeren.
  5. Geef onder het kopje Installatie pad op waar je Drupal wilt installeren. Je kunt hier het hoofddomein, een subdomein of een submap opgeven.
  6. Klik op de knop Installeren.
  7. Gefeliciteerd! Drupal is geïnstalleerd. Je krijgt nu je inloggegevens en inlog URL te zien.

Let op! Deze methode werkt alleen als de gewenste plek in je webruimte leeg is. Wanneer er bestanden op deze locatie staan, kun je Drupal niet installeren via ons Service Panel. Je moet dan eerst de webruimte legen. Hierna kun je weer op deze manier Drupal installeren.

Download Drupal

Als eerst download je een Drupal .zip bestand zodat je alle bestanden voor je Drupal installatie op je lokale computer hebt staan. Het downloaden van Drupal gaat als volgt:

1. Ga naar de website van Drupal
  2. Klik op het menu item Download & Extend.
  3. Klik op de knop Download Drupal 8.0.0.
  4. Klik op de knop Drupal core 8.0.0 .
  5. Klik op de knop drupal-8.0.0.zip (18.52 MB).
  6. Sla het bestand op.
  7. Pak het .zip bestand uit in een map op je eigen computer.

Upload de bestanden via FTP

1. Maak verbinding met je FTP ruimte. Meer informatie over het verbinden met FTP vind je op de pagina FTP.
  2. Upload de bestanden van je Drupal installatie naar de desgewenste map op je FTP ruimte.

Maak een database en MySQL gebruiker aan

Wanneer je de bestanden van je Drupal installatie hebt geüpload naar je FTP ruimte , maak je een database en gebruiker aan, zodat Drupal de data van je site kan wegschrijven. Hoe dit werkt, lees je hieronder.

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Klik op de optie MySQL 5 databases.
  5. Maak een nieuwe database aan.
  6. Maak een nieuwe database gebruiker aan en geef deze read/write rechten op de nieuwe database.
  7. Sla de gegevens van je database plus gebruiker op. Deze heb je zo dadelijk nodig.

Installeer Drupal

1. Navigeer naar domein.nl.
  2. Selecteer een taal en klik op de knop Save and continue (zie afbeelding 1).

Afb. 1 Selecteer je taal

Afb. 1 Selecteer je taal

3. Selecteer Standard en klik op Save and continue (zie afbeelding 2).

Afb.2 Selecteer je installatie methode

Afb.2 Selecteer je installatie methode

4. Klik onderaan de pagina op Continue anyway.
  5. Klik op Advanced Options (zie afbeelding 3).

Afb. 3 Vul je database gegevens in

Afb. 3 Vul je database gegevens in

6. Vul je database gegevens in:
    1. Bij Database name vul je de naam in van je database.
    2. Bij Database username vul je de naam in van je database gebruiker.
    3. Bij Database password vul je het wachtwoord in dat gekoppeld staat aan je database gebruiker.
    4. Bij Host vul je de hostname van je database in. Dit kun je terugvinden onder het kopje Algemene informatie.
  7. Klik op Save and continue.
  8. Drupal wordt nu geïnstalleerd.
  9. Vul je gegevens in.
  10. Klik op Save and continue.
  11. Je kunt aan de slag gaan met je website.