Op deze pagina geven we tips hoe je gemakkelijk kunt upgraden en updaten naar nieuwere versies van je Drupal CMS. Op de website van Drupal vind je meer informatie over de meest recente versie van Drupal.

Voordat je begint met upgraden/updaten

Ongeacht welke versie van Drupal je momenteel gebruikt of gaat gebruiken, het is altijd raadzaam om de volgende 3 regels aan te houden:

  1. Maak een goede back-up van je huidige site. Mocht de update/upgrade niet goed gaan, heb je altijd je oude site nog..
  2. Lees de release notes van de nieuwe versie van Drupal goed door. Zodoende ben je op de hoogte van wat er in de nieuwere versie is gewijzigd aan het CMS.
  3. Update/upgrade volgens de methoden die beschreven worden in dit artikel en op de site van Drupal.

Upgraden/updaten van je Drupal installatie

Upgraden vs. updaten

Drupal hanteert twee termen voor het vernieuwen van je Drupal versie; upgraden en updaten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de major releases en de minor releases. Bij een major release hebben we het over een wijziging van Drupal 6 naar 7. Bij een minor release hebben we het over een wijziging van bijvoorbeeld Drupal 7.1 naar bijvoorbeeld 7.14. Wanneer je wisselt tussen Drupal 6 naar 7 noemen ze dit upgraden en een minor releasewijziging noemen ze updaten.

Minor update procedure

Binnen je huidige Drupal installatie kun je bij het updaten vaak naar de meest recente minor release. Hierbij kun je dus meerdere minor versies in een keer over slaan. Wil je bijvoorbeeld van Drupal 6.15 naar Drupal 6.19, dan hoef je slechts één update uit te voeren en dus niet eerst alle tussenliggende stappen uit te voeren. Op de pagina drupal.org/project/drupal vind je altijd de meest recente en stabiele Drupal versies. Volg vervolgens de upgrade instructies die worden gegeven op drupal.org.

Major upgrade procedure

Voordat je begint met upgraden, moet je eerst gebruik maken van de meeste recente Drupal versie van de major release die je nu gebruikt. Zit je nog op een lagere versie, dan zul je deze eerst moeten updaten.
Wanneer je Drupal hebt geüpdatet naar de meeste recente versie kun je aan de slag gaan met de upgrade procedure. Deze staat beschreven op de Upgrade process van drupal.org.

Aanvullende informatie over Drupal

Actuele en uitgebreide Drupal documentatie

Voor informatie over de meest recente versies, het upgraden van Drupal, veelgestelde vragen en andere nuttige documentatie, verwijzen we je graag naar drupal.org/documentation. Wij hebben zelf nog een artikel over hoe je Drupal kunt installeren. Deze vind je op de pagina Drupal installeren.

Hulp nodig bij het upgraden van je Drupal website?

Byte heeft verschillende partners die jouw kunnen helpen bij het upgraden onderhouden van je Drupal website. Neem een kijkje op onze partnerpagina voor een geschikte partij.

Updaten naar Drupal 8? Zet mod_rewrite aan!

Drupal 8 maakt gebruik van de mod_rewrite. Mod-rewrite is een module van Apache wat bepaalde pagina’s doorstuurt. Byte ondersteunt mod_rewrite, maar je moet het wel eerst aanzetten. Dit doe je middels het .htaccess bestand met rewrite rules. Hoe je dit doet wordt uitgelegd in het artikel Website Rewrite Rules. Als je mod_rewrite niet aanzet werkt Drupal 8 wel, maar krijg je foutmeldingen te zien.

11