Byte raadt het gebruik van FTP af. Gebruik in plaats daarvan SFTP. SFTP is een veilige manier voor het versturen van bestanden van je computer naar de server. Meer informatie over waarom FTP onveilig is en je altijd het beste via SFTP verbindt wordt uitgelegd in de whitepaper: “Stop met FTP. Kies voor SFTP”. Meer informatie over hoe je met SFTP aan de slag kunt, wordt uitgelegd in het artikel SFTP – Veilig FTP-en via SSH.

FTP staat voor File Transfer Protocol en gebruik je voor het bestanden uploaden naar je website. Verbinden met FTP doe je met een FTP cliënt (bijvoorbeeld Filezilla). Dit artikel legt je uit hoe je verbinding maakt met onze FTP servers en hoe je losse FTP gebruikers aanmaakt.

FTP toegang inschakelen en een FTP cliënt downloaden

Dit doe je met een FTP cliënt zoals Filezilla of Cyberduck. Om FTP te gebruiken moet je eerst FTP toegang inschakelen op het Service Panel en een FTP cliënt downloaden als je er nog geen hebt:

 • Schakel FTP toegang in via het Service Panel. Ga naar Overzicht > Beveiliging
 • Download een FTP client:
  • Filezilla voor Linux, Windows en Mac gebruikers. Lees ook: FTP Programma Filezilla.
  • Cyberduck voor Mac gebruikers. Zie hiervoor de externe site van Cyberduck.

FTP ingeschakeld en een cliënt gedownload? Dan kun je inloggen en verbinding maken met je site.

Inloggen & verbinden met FTP

Inloggen en verbinden met FTP kan op twee manieren; als Technisch Beheerder of met losse FTP users. De inloggegevens zijn verschillend voor beide manieren. Wanneer je Technisch Beheerder bent van een domein, kun je dus voor iemand anders een FTP user aanmaken zodat je niet je eigen inloggegevens hoeft af te geven.

Hoe je losse FTP users aanmaakt wordt uitgelegd in het artikel FTP users.

Inloggen als Technisch Beheerder

Om in te loggen als Technisch Beheerder dien je de rol van Technisch Beheerder in te vullen voor de site. De inloggegevens voor FTP vind je terug in je Service Panel. Het wachtwoord wat je nodig hebt is hetzelfde wachtwoord wat je gebruikt voor je Service Panel.

Op de pagina FTP Programma Filezilla kun je stap-voor-stap vinden hoe je met Filezilla kunt inloggen op onze FTP server. De inloggegevens voor FTP vind je in het Service Panel op 2 verschillende plekken:

 1. Onder het tabje ‘Instellingen’ > ‘FTP gebruikers’
 2. Onder het tabje ‘Administratief’ > ‘Domein informatie’

Als Technisch Beheerder gebruik je de algemene inloggegevens die in je Service Panel te vinden zijn en deze zien er ongeveer zo uit:

 • Server (hostname): ftp######.bytenet.nl
 • Gebruikersnaam (username, login): domeinnaam.nl
 • Wachtwoord (password): je klantwachtwoord

Na het inloggen op onze FTP server zie je de directory /domeinnaam.nl/. Hier dien je de bestanden van je website in te plaatsen. Als je een programma gebruikt, dat vraagt om een map of directory in te stellen, dien je hier ook /domeinnaam.nl/ in te vullen.

Als je in de map ‘domeinnaam.nl’ een index.html of index.php bestand plaatst, wordt deze automatisch geladen wanneer iemand naar je domeinnaam surft.

Inloggen met losse FTP users

Inloggen op de FTP servers met een useraccount kan alleen als je eerst een FTP user aanmaakt in het Service Panel. Hoe je dit doet, lees je in het artikel FTP users.

De Technisch Beheerder en de Contractant kunnen FTP user accounts aanmaken. FTP users kunnen dan ook bestanden plaatsen of ophalen in een gespecificeerde map op de hostingruimte. Wanneer je niet wilt dat iemand anders dan jij volledig toegang heeft tot alle mappen kun je dit dus handig oplossen met een FTP user. Je kunt per FTP user aangeven tot welk mappenniveau zij kunnen komen.

Let op! Wanneer je aangeeft dat je wilt binnenkomen in een specifieke map op de webruimte moet je er wel voor zorgen dat dit geen symlink is. Mocht het een symlink zijn, check dan graag waar deze symlink naartoe gaat. Deze map moet je dan aangeven bij het definiëren van je FTP-gebruiker.

Inloggen op FTP lukt niet

Er zijn verschillende redenen waarom inloggen op de FTP server niet lukt. Je krijgt vrijwel altijd een foutmelding te zien wanneer je niet kunt inloggen. In die foutmelding wordt aangegeven waarom je geen toegang hebt. Meestal heeft het te maken met je inloggegevens:

 1. Je gebruikt verkeerde inloggegevens. Check goed via het Service Panel of je de juiste gebruiker- en hostname gebruikt.
 2. Het klant wachtwoord is ondertussen veranderd. Wijzig je wachtwoord door op opvragen te klikken achter wachtwoord op de inlogpagina.

FTP op Hypernode

Als je een FTP verbinding wilt opzetten op ons Hypernode platform, dien je eerst het IP-adres waarvan je wilt verbinden te whitelisten via het Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel
 2. Selecteer je Hypernode pakket
 3. Ga naar tabblad Instellingen.
 4. Ga naar Externe FTP toegang.
 5. Vul het IP-adres in wat je wil whitelisten en geef het een omschrijving
 6. Klik op Toevoegen en je IP is toegevoegd

FTP users aanmaken via SSH

Op Hypernode is het mogelijk om FTP te gebruiken en FTP-users aan te maken, hoewel we aanraden SSH te gebruiken. FTP-users aanmaken op Hypernode kan alleen via SSH, via onderstaand commando:

hypernode-ftp add --username USER --homedir DIRECTORY

Waar USER staat, vul je de gewenste gebruikersnaam in. Waar DIRECTORY staat vul je de locatie van je homedir in, bijvoorbeeld:

hypernode-ftp add --username Bob --homedir /data/web/

Meer informatie over het configureren van FTP op Hypernode vindt je in de Hypernode support documentatie.

Je website in de juiste map

Zorg ervoor dat de bestanden van je website in de map staan die de naam van je website heeft. Is je domeinnaam Byte.nl? Dan heet de map ook Byte.nl. Als je website niet in de map /domeinnaam.nl/ staat, of geen van de valide index bestanden in deze map hebt staan, zie je een “Permission forbidden” melding als je naar je site gaat.

FTP toegang op een Presence pakket

Verbinden met FTP wordt niet aangeboden bij een Presence pakket. Een Presence pakket bevat namelijk geen webruimte. Je kunt geen website of bestanden uploaden en hebt daarom ook geen FTP toegang. Wil je een website uploaden, dan kun je op het servicepanel onder ‘domeininfo’ je pakket upgraden naar een pakket met hostingruimte.

FTP uitgaand

Het is mogelijk om vanaf de webserver met een script een FTP verbinding te maken naar een andere server. Met PHP kan dat bijvoorbeeld met fopen (als allow_url_fopen aan staat), met de curl functies, of met de FTP functies.

Let op! Wanneer je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, moet je er wel aan denken dat de server achter een NAT (Network Address Translation) router draait. Een NAT router voorziet een basis firewall-functionaliteit. Dat betekent dat een active FTP niet zal werken, je zal dus een passive FTP moeten gebruiken. Zie ook de pagina FTP Verbinding Verbroken, onder het kopje firewall.

Relevante andere pagina’s:


Stop met FTP, kies voor SFTP
Stop met FTP, kies voor SFTP

Veel gehoord: FTP is onveilig. In deze whitepaper leggen we precies het verschil uit tussen FTP, FTPS en SFTP. We laten je zien waarom SFTP verreweg de veiligste optie is om je data over te versturen. Na het lezen van deze whitepaper hang je je FTP account voorgoed aan de wilgen.

 

 

22