Om verbinding te maken met onze FTP servers heb je een FTP programma nodig. Helaas gebeurt het vaak dat je te maken krijgt met verschillende errors in je programma. We leggen hier uit wat de meest voorkomende errors in Filezilla en het MAC FTP programma inhouden en wat je kunt doen om ze op te lossen!

Filezilla errors

Retrieve error bij map opvragen van FTP server’

Je kan een error krijgen wanneer je een map via Filezilla van je hostingruimte probeert op te vragen. Filezilla geeft dan de volgende vermelding:

Error: Could not retrieve directory listing.

In dit geval staan de rechten van de map niet goed. Om de inhoud te kunnen lezen moet het ‘executable bit’ aan staan. Als de map niet leeg is, kan hij ook niet verwijderd worden. In Filezilla kun je met de rechtermuisknop klikken op de map en “File Attributes” selecteren. Om via FTP de map te kunnen lezen, moet je het “execute” vakje voor de eigenaar aanvinken. Om de map vanaf het internet te kunnen gebruiken, moet het “execute” vakje voor de groep aangevinkt worden.

Timeout error bij uploaden

Filezilla timeout error

afb. 1 Filezilla Timeout Error

Het kan voorkomen dat je een “Timeout error” krijgt wanneer je grote bestanden probeert te uploaden via Filezilla, deze meldt dan het volgende:

Response: 421 No transfer timeout (300 seconds): closing control connectionError: Disconnected from server

Wanneer deze error zich voordoet, hoef je niets te doen. De file upload is niet afgebroken en gaat gewoon door. Het bestand zal correct en volledig geüpload worden.

Max number of connections

FTP max number of connections

afb. 2 FTP Max number of connections

Wanneer je gebruik maakt van meerdere gelijktijdige verbindingen, kan dit voor verbindingsproblemen zorgen. Wij raden dan ook aan niet meer dan 5 gelijktijdige verbindingen te maken. Je kunt dit in Filezilla instellen:

• Klik op het menu File.
  • Klik op de optie Site Manager.
  • Klik op het tabblad Transfer settings.
  • Vink het vakje voor “Limit number of simultaneous connections” aan en achter “Maximum number of connections” vul je ‘5’ in.

Sorry, the maximum number of clients (8) from your host are already connected

Dit is een probleem in je FTP programma. Je programma sluit verbindingen met de host niet goed af. Je moet dan een paar minuten wachten tot deze verbindingen gesloten zijn.

Bestanden kunnen niet verwijderd worden

Wanneer je via FTP bestanden wilt verwijderen kan het wel eens voorkomen dat dit niet lukt. Hierbij staan meestal de bestandsrechten niet goed ingesteld of staat er in de map ergens een bestand dat niet verwijderd kan worden. Om dit op te lossen moet je de rechten van de mappen en bestanden goed zetten.

Voor mappen raden we 755 aan en voor bestanden 644. Mocht het hierna alsnog niet lukken, probeer dan via SSH de bestanden te verwijderen. Met SSH kun je makkelijker bestanden verwijderen omdat je dan als user meer rechten hebt.

Mac FTP programma’s problemen

Bestanden onzichtbaar in FTP programma

In sommige ftp-programma’s, onder andere Transmit en Apple’s Finder, zijn bestanden waarvan de naam met een punt begint, onzichtbaar. Bijvoorbeeld het .htaccess bestand. In Finder is er ook geen makkelijke manier om het verbergen van deze bestanden uit te zetten. Met het programma tinkertool is deze instelling te wijzigen.

Site niet werkend na uploaden vanaf een Mac

Sommige FTP programma’s voor de Mac gaan niet zo handig om met het uploaden van een directory als die directory al bestaat. Ze gaan dan eerst de bestaande map verwijderen. Als in de te uploaden map niet alle bestanden aanwezig zijn (omdat niet alle bestanden zijn veranderd). We raden daarom dan ook aan om ook op de Mac het programma Filezilla te gebruiken.

Overige problemen

Geven de afbeeldingen op je website de melding: ‘The image cannot be displayed, because it contains errors’ ? Dan kun je je afbeeldingen beter in de binarymodus uploaden. Hoe je dit doet wordt uitgelegd in deze youtube tutorial.

Relevante andere pagina’s

• FTP Verbinding Verbroken: mogelijke oorzaken van FTP verbindingen die halverwege verbroken worden.
  • FTP Programma Filezilla: hoe je met het programma Filezilla kan werken.
  • FTP: informatie over hoe je bestanden via FTP op je hostingruimte kunt plaatsen.