Byte raadt het gebruik van FTP af. Gebruik in plaats daarvan SFTP. SFTP is een veilige manier voor het versturen van bestanden van je computer naar de server. Meer informatie over waarom FTP onveilig is en je altijd het beste via SFTP verbindt wordt uitgelegd in de whitepaper: “Stop met FTP. Kies voor SFTP”. Meer informatie over hoe je met SFTP aan de slag kunt, wordt uitgelegd in het artikel SFTP – Veilig FTP-en via SSH.

Om bestanden op je hostingruimte te kunnen plaatsen met FTP moet je verbinding met onze FTP servers maken. Deze verbinding maak je via een FTP programma, zoals Filezilla. We leggen in dit artikel uit waar je Filezilla kunt downloaden, hoe je kunt inloggen op onze FTP servers en hoe je met Filezilla bestanden upload naar onze FTP server en je hostingruimte.

Filezilla Downloaden

Je kunt Filezilla op de website filezilla-project.org downloaden.

• Kies de geschikte versie voor jouw gebruikte platform.
  • Wanneer je browser of programma uit veiligheid de download blokkeert, kun je deze blokkade uitschakelen door bovenaan de pagina op de melding te klikken en te kiezen voor Download File. Je kunt ook de download handmatig starten door op de daarvoor bestemde link te klikken.
  • Volg de instructies op om het programma te installeren.

Inloggen via Filezilla

Wanneer je Filezilla hebt geïnstalleerd, kun je op onze FTP servers. Dit doe je natuurlijk met je inloggegevens. In eerste instantie kan alleen de Technisch Beheerder inloggen op de FTP server, maar op de pagina FTP users kun je vinden hoe je meerdere gebruikers accounts aanmaakt. De inloggegevens zijn dan iets anders, maar de rest van de handelingen zijn hetzelfde.

Log in op het Service Panel om de FTP inlog gegevens te zien of om een nieuwe FTP gebruiker aan te maken.

Lees ook meer over inloggen op FTP in het artikel FTP.

Bestanden uploaden naar de FTP server

Nadat je bent ingelogd op onze FTP server via het programma Filezilla, kun je bestanden van je computer op de hostingruimte van onze server plaatsen.

Om bestanden te uploaden doe je het volgende:

• Selecteer op de Remote site (de FTP server) de domeinnaam map. Dit wordt dan de bestemmingsmap van de bestandsoverdracht.
  • Selecteer op de Local site (je computer) de map waarin de bestanden staan die je wilt uploaden.
  • Sleep de bestanden die je wilt uploaden vanuit de map op de Local site naar de domeinnaam-map op de Remote site. Je kunt ook klikken met je rechtermuisknop op de bestanden die staan op de Local site. Je kiest dan voor Uploaden uit het uitklap keuzemenu.

Mogelijke errors.

Hoewel het programma over het algemeen goed werkt, kan het natuurlijk eens voorkomen dat er zich een error voordoet, zoals:

• Retrieve error bij het opvragen van een map van de FTP server:
    • Error: Could not retrieve directory listing.
  • Timeout error bij uploaden:
    • Error: Disconnected from server.

Op de pagina FTP Programma Errors kun je de oorzaken en oplossingen voor de veelvoorkomende errors vinden.

Relevante andere pagina’s

• FTP Verbinding Verbroken: mogelijke oorzaken en oplossingen voor een verbreking in een FTP verbinding in het algemeen.
  • FTP: Meer over wat FTP precies is en meer informatie over inloggen als Technisch Beheerder of met een FTP user account
Stop met FTP, kies voor SFTP
Stop met FTP, kies voor SFTP

Veel gehoord: FTP is onveilig. In deze whitepaper leggen we precies het verschil uit tussen FTP, FTPS en SFTP. We laten je zien waarom SFTP verreweg de veiligste optie is om je data over te versturen. Na het lezen van deze whitepaper hang je je FTP account voorgoed aan de wilgen.